Toen wij laatst met schoonfamilie een weekendje weg gingen naar Hattem, kon ik tot mijn grote vreugde iets van mijn bucketlist afstrepen; een bezoekje aan het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem! Het stond al jaren op mijn lijstje om daar naar toe te gaan, maar telkens kwam het er niet van. Gelukkig is dat nu veranderd, en wat ben ik blij dat ik gegaan ben! Vandaag vertel ik je er alles over. 🙂
Op een regenachtige zaterdagochtend gingen we naar het Bakkerijmuseum toe. Het was toen nog niet heel druk, dus we hadden volop de gelegenheid om alles op ons gemakje te bekijken, en foto’s te maken voor de thuisblijvers.
In het Bakkerijmuseum is van alles te doen. Je kunt alle vertrekken bekijken, maar er worden ook workshops en demonstraties gegeven.
Toen wij het museum bezochten, was er een groep kinderen aan het kneden en bakken. Dit is altijd zo op zaterdag en tijdens vakanties, kinderen kunnen dan onder begeleiding van een ervaren bakker zelf aan de slag. Hierbij wordt ook gedacht aan de seizoenen, nu het najaar is worden er bijvoorbeeld volop speculaaspoppen gebakken.
Naast activiteiten voor kinderen zijn er ook activiteiten voor de hele familie. Bakker Fred geeft geregeld een familievoorstelling waarin hij ter plekke brooddeeg maakt, waarvan hij mooie figuren maakt.
Wij zagen hem onder andere broodkrakelingen maken, en hoorden hem vertellen over tradities van eeuwen geleden over verkering en huwelijken, en welke rol baksels hier dan in speelden. Bijzonder interessant om te horen!
In het museum waan je je in een andere tijd. De geschiedenis van het bakken wordt prachtig weergegeven in verschillende kamers, waar het lijkt of de tijd heeft stil gestaan. Ouderwetse potten, pannen, bakvormen en bakkersgereedschappen staan her en der, en vertellen veel over hoe het bakken in de loop der eeuwen is ontwikkeld.
Diverse vertrekken zijn als bakkerswinkel ingericht, sommige met patisserie of chocolade, andere met broden met prachtig vlechtwerk. Je kijkt er werkelijk je ogen uit.
Ook zijn er oude bakkerskarren te zien, wafelijzers, speculaasplanken, en beelden van patroonheiligen van bakkers, zoals bijvoorbeeld Sint Nicolaas.
Overal zie je bakvormen, puddingvormen en chocoladevormen, de één nog mooier dan de ander. Van zoveel moois gingen mijn handen echt jeuken om zelf aan de slag te gaan…
Oude bakboeken worden ook tentoongesteld. Wat voor lekkers zou hier allemaal in staan?
Wat ik zelf heel indrukwekkend vond, waren de versteende broden die in een vitrine stonden. Broden van eeuwen oud, die helemaal hard geworden zijn, maar als je goed kijkt zie je de granen nog zitten. Buitengewoon interessant om te zien, en wat bijzonder dat het bewaard is gebleven! Het zorgde er bij mij in ieder geval voor dat ik heel anders aan ben gaan kijken tegen een ‘gewone’ boterham.
Het museum bestaat uit 2 gebouwen die, via een tunnel die onder de weg door loopt, met elkaar verbonden zijn. In het tweede gebouw bevindt zich de Gelagkamer.
Ik was op slag verliefd op deze mooie kamer, die behalve een mooie inrichting ook heerlijke baksels bevat en prachtig servies. Wat een fijne plek om te zitten en iets lekkers te eten! Na het lopen in het museum heb je namelijk zeker trek gekregen in iets zoets. 🙂
Het eerste gebouw staat vooral in het teken van brood, in het tweede gebouw kan je van alles vinden over chocolade en marsepein.
Elke zoetekauw komt hier aan zijn of haar trekken. Er is veel te lezen over onder andere Droste. De meeste mensen hebben vast wel eens een Droste-blik gezien, maar wist je dat die niet altijd hetzelfde is geweest? Subtiele details zijn in de loop der tijd veranderd, waaronder het rode kruisje dat vroeger op de mouw van de zuster stond.
Tot slot is er nog een winkel in het museum. Ook deze is ingericht in oude stijl en er worden bakproducten (voor thuis), bakgereedschappen, souvenirs, kaarten en zoetigheden verkocht. Ik kocht er een kruidkoekmix en een keukenhanddoek met nostalgische borduursels van katjes er op.
We vonden het Bakkersmuseum echt de moeite waard en hebben genoten van ons bezoek. Alles is in stijl, van de vertrekken in het museum tot de kleding van de werknemers. Heel leuk om te zien, het maakt de beleving compleet, vind ik. Op alle details is gelet. En buiten dat is een bezoek aan het Bakkersmuseum ook niet eens enorm leerzaam! 🙂
Het museum is bij uitstek geschikt voor een familiedag, teamuitje, schoolreisje of andere groepsactiviteit. Kom je eens in (de buurt van) Hattem en ben je geïnteresseerd in bakken, breng dan zeker een bezoek aan het museum!
Tips:
- Check de entreeprijzen hier. Een kaartje kopen kan gewoon aan de kassa, maar online kan je ook een kaartje kopen.
- Wil je het museum bezoeken, en ben je benieuwd naar activiteiten? Check dan de agenda.
We hebben dit museum op eigen beweging, kosten en gelegenheid bezocht en zijn niet betaald voor deze review.
Marita
November 1, 2017 at 11:48 am (7 years ago)Dat ziet er erg leuk uit! Misschien heb ik er overheen gelezen, maar hoe lang ben je bezig met een rondje in dit museum?
Margriet
November 1, 2017 at 12:16 pm (7 years ago)Goede vraag! Dat heb ik er inderdaad niet bij gezet. Wij hebben ongeveer anderhalf uur in het museum gelopen, omdat we niet onbeperkt de tijd hadden (in de middag hadden we een afspraak). Als je alles op je gemakje doet, ben je 2 uur bezig schat ik.