Het einde van de zomer lijkt nu echt in zicht te zijn! Mij hoor je niet klagen, ik geniet doorgaans meer van de tussenseizoenen. En met name de herfst vind ik een fijn seizoen. De ergste hitte is weg, het wordt weer knus en gezellig in huis, kooktijdschriften staan weer vol baksels in plaats van salades…. Het is echt een seizoen van gezelligheid, vind ik, en ik kan daarom niet wachten tot de herfst begint.

Vorig jaar las ik voor het eerst over het fenomeen ‘Landelijke Appelplukdag’ en heb ik op die dag ook appels geplukt bij een boerderij in de buurt. Ik vond dat zo ontzettend leuk dat ik er een jaarlijkse traditie van wil maken, en ik hoop met deze post meer mensen enthousiast te maken. 🙂
Zaterdag aanstaande, 16 september is het namelijk weer Appelplukdag! Bij veel boerderijen en fruittelers door het hele land kan je dan zelf fruit plukken. Hoe leuk is dat?
Natuurlijk kan je makkelijk een zak appels kopen bij de supermarkt, maar het is echt heel leuk om van het appels plukken een uitje te maken, en een appel smaakt net wat lekkerder als je hem zelf geplukt hebt. 🙂

De boerderij die we vorig jaar bezochten was De Achterdijk in Bunnik (bij Utrecht), en ik heb er werkelijk mijn ogen uit gekeken. Zo ver als ik kon kijken stonden er fruitbomen. Appels, peren, en nog veel meer andere fruitsoorten die weer op andere dagen in het jaar geplukt kunnen worden. Vooraf hadden we instructies gekregen waar we konden parkeren, en voor we de gingen plukken kregen we een plastic tas mee. De tas mochten we vullen met appels en peren, en na afloop zou de tas gewogen worden. De prijs zou per kilo berekend worden, en voor alle appels en peren was de prijs het zelfde. Wel zo makkelijk!

Er waren verschillende appels en peren om te plukken. Appels die het goed doen in appeltaart, of die los uit de hand juist lekker zijn. Bij elke rij bomen stond aangegeven om welke appel- of perensoort het ging, en waar je het fruit het beste voor kunt gebruiken. Heel handig!

Al vrij snel hadden we onze tas vol. Natuurlijk hadden we de allermooiste appels en peren uitgezocht om mee te nemen naar huis.

Naast het plukken was er nog veel meer te doen. Zo stond er een kraam waar verse wafels en crêpes verkrijgbaar waren, en koffie en thee. Daar maakten we graag gebruik van na het plukken.
Ook is er een landwinkel op het terrein waar heerlijke producten verkocht werden. Jam, bakmixen, fruit, sap, zelfs advocaat!

Wij namen voor onze beide moeders een flesje advocaat mee, die daar erg blij mee waren.

Op het terrein van boerderij De Achterdijk is er ook vertier voor kinderen in de vorm van speeltoestellen, en er rijdt een fruittreintje rond.
Ook mocht je raden hoe zwaar een grote pompoen was, en kon je hier mee prijzen winnen. Er was meer dan genoeg te doen, en ik heb echt genoten van dit dagje uit.

Komende zaterdag is het dus weer zover, en ik heb al maanden geleden deze zaterdag in mijn agenda gereserveerd voor de Appelplukdag. Nu zijn de weersvoorspellingen voor aanstaande zaterdag niet zo heel goed (en ik ben wat snotterig), dus misschien dat ik het uitstel. Er zijn namelijk boerderijen die meerdere appelplukdagen organiseren, zoals Nieuw Slagmaat (zondag 17 september, zaterdag 23 en zondag 24 september). Voor wie zaterdag niet kan, zijn er dus mogelijkheden om een andere dag te gaan.

Op de website van de Landelijke Appelplukdag kan je zien welke boerderijen en fruittelers meedoen, en waar je zelf ook appels kunt plukken.
Voor de duidelijkheid; dit is géén gesponsorde post, en ik word niet betaald om hier over te schrijven. Ik word gewoon oprecht heel blij van appels plukken. 🙂 Ga jij ook?

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *