Al jaren ben ik fan van het tijdschrift Landleven. Mijn favoriete onderdeel van het tijdschrift is -heel verrassend- altijd het culinaire gedeelte, waar vaak lekkere baksels in staan of oerhollandse gerechten. 🙂
De culinair redacteur van Landleven is Klaske Bakker, en zij heeft recent een nieuw boek uitgebracht: Koken met Klaske. Vandaag kreeg ik het boek binnen en ik heb het bijna niet meer weg kunnen leggen, zó leuk is het!
Wat mij direct opviel toen ik Koken met Klaske opensloeg, is de schitterende opmaak van het boek. Voor ik een carrière koos in de IT was ik jarenlang grafisch vormgeefster en dat heeft er toe geleid dat ik erg gevoelig ben voor een mooie opmaak in kook- en bakboeken. De opmaak van een boek doet veel. Zijn de letters niet goed leesbaar of worden er schreeuwerige kleuren gebruikt, dan kan dat een boek, hoe goed ook, volledig om zeep helpen.
In Koken met Klaske is de opmaak echter helemaal in orde. De opmaak is uitnodigend, warm en vriendelijk. Dit geldt voor zowel de gebruikte kleuren als lettertypes. Zelfs als je geen kook- of bakplannen hebt, is dit boek alsnog heerlijk om door te bladeren. Mocht je nog geen plannen hebben, dan komt de zin om te koken of bakken vanzelf! 😉
Elk recept is bovendien voorzien van een mooie foto van het gerecht of baksel. Voor mij is dit een absolute pré.
Ook de styling vind ik bijzonder goed gelukt. Tegenwoordig zijn foto’s in kookboeken vaak erg steriel en clean naar mijn mening, en wordt de nadruk op de kleur wit gelegd. Ik hou daar niet van.
In Koken met Klaske is dat anders. Draadjesvlees wordt gepresenteerd in een prachtige ouderwetse pan die op een petroleumstelletje staat, appeltaart ligt op een schattig PiP Studio-bordje, en bloemen spelen op de foto’s vaak ook een rol. De styling past wat dat betreft uitstekend bij de opmaak; het oogt gezellig, knus en uitnodigend.
Maar dan de inhoud, want alleen met een mooi kookboek ben je er natuurlijk niet. Over de inhoud ben ik ook meer dan tevreden. Het boek is een uitgebalanceerde mix tussen o.a. baksels, soep, bijgerechten, hoofdgerechten, desserts en regionale gerechten. Dat vind ik knap, want bij veel kookboeken haak ik na het hoofdstuk ‘baksels’ af. In dit boek is echter voor een heel aangename mix van recepten gekozen.
De gerechten zijn over het algemeen redelijk eenvoudig en behoorlijke crowdpleasers. Tevens zijn de gebruikte ingrediënten meestal makkelijk te vinden in de winkel of beter nog: gewoon te vinden in je eigen tuin (als je zelf een groentetuintje hebt).
Het hoofdstuk ‘Bakken’ is het meest uitgebreid. Klaske Bakker (hoe kan het ook anders met zo’n mooie achternaam?) is net als ik gek op bakken en dat blijkt wel. Er staan klassieke recepten in als appeltaart en boterkoek, maar ook hippere als bijvoorbeeld pastinaak-walnootcake of bananenbrood. Een erg leuke mengeling van recepten! Ik popel zelf (ondanks dat het zomer is) om het speculaastaartje te gaan bakken. 🙂 Nog even wachten tot de ergste hitte weg is.
Het hoofdstuk ‘Soep’ is wat korter, maar er staan ook uiteenlopende recepten in, van koude groene gazpacho tot dampende erwtensoep. Ik ben vooral erg benieuwd naar de bloemkool-kaassoep!
‘Hoofdgerechten’ is eveneens een gevariëerd hoofdstuk. Je vindt er rendang, maar ook quiches en stoofpot. ‘Bijgerechten’ bevat onder andere aardappelbolletjes (makkelijk te maken met droge gist!), diverse salades en een heerlijk ouderwets recept voor stoofpeertjes. Van de foto die bijna 2 pagina’s beslaat zou je bijna wensen dat je de zomer kon overslaan! 😉
Het hoofdstuk ‘Toetjes’ is ook erg leuk. Rijstepap, clafoutis, crème brûlée, er is voor elk wat wils. Ik ben met name benieuwd naar de rijstepap, mijn man eet dit heel graag en ik varieer regelmatig met recepten.
Een ander favoriet hoofdstuk is ‘Regionale gerechten’ waarin diverse Nederlandse specialiteiten staan. Naar de Fryske dúmkes ben ik erg benieuwd. Vorig jaar heb ik deze voor het eerst gegeten bij de Broadtsje Bakker in Leeuwarden. Het recept ziet er niet al te moeilijk uit dus wie weet kan ik ze wel namaken. Ik ga in ieder geval een poging doen!
Van Drentse spekkedikk’n had ik nog nooit gehoord en van Urker dikkoek ook niet, dus daar valt ook nog genoeg te ontdekken. Verder staan er nog onder andere Zeeuwse spritsen, Limburgse Nonnevotten en Groningse mosterdsoep in.
Het laatste hoofdstuk heet ‘Inmaken’, en ook dit is een redelijk dik hoofdstuk. Van alles komt er aan bod. Verschillende soorten jam (waaronder kersenjam met Amaretto, yum!), lemon curd, maar ook ingemaakte eieren. Daar ben ik wel benieuwd naar, ik heb het in ieder geval nog nooit gegeten. De walnootboter lijkt me ook verrukkelijk, en ik ga ook zeker een poging doen om mosterd zelf te maken, want daar ben ik dol op. 🙂
Door Koken met Klaske heb ik diverse nieuwe ideeën en inspiratie opgedaan, en met name de baksels vragen er om om zo snel mogelijk gebakken te worden. Ik kan niet wachten tot het weekend is en ik aan de slag kan. 😉
Klaske gaat met haar boek in tegen hypes als superfoods en suikervrij voedsel en dat vind ik tussen het stevia- en chiazaadgeweld echt een verademing. Haar recepten zijn niet overdadig of luxe maar eerlijk en puur. Recepten die soms al generaties lang zijn doorgegeven, en naar verwachting de komende generaties ook nog mee gaan. Wat mij betreft is dit boek een absolute aanrader voor iedereen die van koken en bakken houdt!
Nieuwsgierig geworden? Op Landleven.nl kan je Klaske in actie zien in diverse filmpjes die horen bij het boek. Koken met Klaske is voor € 29,99 te koop bij Landleven via deze link. Als je gaat bestellen, bekijk dan ook de bakspecial Landleven Bakt. Dit tijdschrift heb ik al enige tijd geleden gekocht en ik vond het zó leuk dat ik meteen voor mijn 2 bakkende schoonzusjes een extra exemplaar heb gekocht.
Ik heb dit boek toegestuurd gekregen, maar dit heeft mijn mening niet beïnvloed.
Sandra
June 8, 2016 at 7:30 am (7 years ago)Wat een uitgebreide review 🙂 lijkt me echt een aanrader dit boek!
Femke
June 8, 2016 at 10:33 am (7 years ago)Leuk, klinkt erg uitnodigend 🙂
Heerlijk geen hype van superfoods en vogelvoer en gewoon gebruik van suiker.
Komt op het verlanglijstje!
Lydia
June 9, 2016 at 9:54 am (7 years ago)Wow, wat een gaaf boek! Klinkt helemaal als een kookboek voor mij. Staan er veel recepten met vlees in of kun je ook als vegetariër hiermee goed aan de slag?
Margriet
June 9, 2016 at 9:58 am (7 years ago)Ik heb het boek nu niet bij de hand, maar ik kan wel foto’s maken van de inhoudsopgave. Dan stuur ik je die vanavond toe. Er staan wel wat vleesrecepten in (draadjesvlees, gehaktballen) maar ook veel gerechten met groente.
Vanavond kom ik er even op terug! 🙂
Margriet
June 9, 2016 at 7:40 pm (7 years ago)Ik heb je foto’s gestuurd van de inhoudsopgave. Voor andere lezers die vegetarisch eten: dit boek is zeker geschikt voor jullie! De nadruk ligt op groente. 🙂