Maple Pecan Cake (01)

Mijn man heeft kort geleden een prachtige boekenkast op maat gemaakt voor onze woonkamer. Samen hebben we aardig wat boeken, en we misten een plaats in huis waar onze favoriete boeken verzameld waren. Hij besloot dus een grote, stevige boekenkast te maken, bijna zo groot als één van de muren in de woonkamer. De boekenkast heeft stevige planken en biedt plaats aan heel veel boeken, de TV, en onderin staat onze gehele vinylcollectie achter deurtjes. 🙂 Het gebeurt nu dan ook regelmatig dat ik een kopje thee pak en op de bank ga zitten genieten van het uitzicht, met een stapeltje bakboeken naast me.
Omdat ik zo enorm blij ben met de kast besloot ik in mijn bakboeken te zoeken naar een recept dat mijn man zou aanspreken. Een cake, en bij voorkeur ook iets met noten, om hem te belonen voor het vele werk.
Al in het eerste bakboek dat ik doorbladerde vond ik het perfecte recept: Maple Pecan Cake uit Vintage Cakes van Jane Brocket. Eigenlijk was het Maple Walnut Cake maar aangezien ik pecannoten in huis had, improviseerde ik. De cake was een schot in de roos: mijn man heeft gesmuld. En ik ook! 😉

Ingrediënten voor de cake:

 • 150 gram roomboter op kamertemperatuur
 • 150 gram lichtbruine suiker (zie tips)
 • 3 eieren (m)
 • 4 eetlepels maple syrup (esdoornsiroop, zie tips)
 • 2 eetlepels melk
 • 75 gram pecannoten, gehakt (zie tips)
 • 220 gram zelfrijzend bakmeel
 • 16 pecannoten, om te decoreren

Ingrediënten voor het glazuur:

 • 200 gram roomkaas
 • 50 gram roomboter op kamertemperatuur
 • 80 gram lichtbruine suiker
 • 3-4 eetlepels maple syrup

Maple Pecan Cake (02)

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180° Celsius. Klop de boter samen met de suiker tot een bleek, romig mengsel. Meng de eieren er één voor één doorheen, en achtereenvolgens ook de maple syrup en de melk.
Meng daarna het zelfrijzend bakmeel en gehakte pecannoten door het mengsel. Neem een vierkante bakvorm van 20 cm (zie tips), bekleed de bodem met bakpapier en schep het beslag in de vorm. Bak de cake af in 30-35 minuten. De cake is dan goed gerezen en goudbruin. Je kunt controleren of de cake gaar is door in het midden een satéprikker te prikken. Komt deze er droog uit, dan is de cake klaar. Laat de cake volledig afkoelen.

Klop de roomkaas samen met de boter, suiker en maple syrup romig en glad in een grote beslagkom. Proef hoe je de smaak vindt, en doe er zo nodig een beetje maple syrup bij. Smeer het glazuur lekker dik over de afgekoelde cake, zorg dat het goed bedekt is. Leg tenslotte nog 16 pecannoten (4 in de breedte, 4 in de lengte) op het glazuur en duw het iets aan. Laat het glazuur iets opstijven voor je de cake in 16 stukken snijdt. Bewaar de cake tot 3 dagen op een koele plek buiten de koelkast.

Maple Pecan Cake (03)

Tips:

 • Ik gebruikte deze bakvorm van Ikea. Deze heb ik al heel wat jaren maar hij is super veelzijdig. Echt een aanrader om aan te schaffen! Heb je echter geen vierkante bakvorm in deze maat, dan kan je ook een ronde springvorm gebruiken van 22 of 23 cm. Verdeel de pecannoten dan iets anders over de cake.
 • Ik gebruikte voor deze cake kinnekessuiker (Cassonade Graeffe) maar lichtbruine basterdsuiker kan ook prima.
 • Mijn maple syrup kocht ik in Duitsland in een supermarkt, maar maple syrup vind je in Nederland ook bij de Tuinen, Engels / Amerikaanse speciaalzaken, of Jumbo. Online is maple syrup ook makkelijk te vinden. Er zijn verschillende prijsklassen, afhankelijk van de kwaliteit (A, B of C waarvan A de lichtste is).
 • Geen pecannoten in huis? Walnoten gaan natuurlijk ook prima. Qua smaak verschillen ze iets. Pecannoten vind ik persoonlijk lekkerder. Je kunt deze vinden bij Lidl voor ongeveer 3 euro per zak.
 • Voor roomkaas betaal ik nooit teveel: die koop ik bij Lidl voor 57 cent (merk: Pic Frisch). Dit is geen gesponsord artikel voor Lidl hoor, ik geef enkel graag tips om geld te besparen als je bakt. 🙂 Het is dus niet nodig om een bakje roomkaas van 2 euro aan te schaffen!
Print Friendly, PDF & Email

1 Comment on Maple Pecan Cake

 1. Sandra
  February 28, 2016 at 8:09 pm (8 years ago)

  Hmm ziet er goed uit zeg! Ik maak wel eens vaker pecantaart maar nooit eerder met zo’n topping, lijkt me heerlijk!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *