Basisrecept luchtige plaatcake (1)

Wij hebben twee ovens. Dat klinkt heel decadent en professioneel, maar het is min of meer per ongeluk. Toen we nog in een piepklein huisje in Rotterdam woonden, kocht ik een kleine oven omdat er voor een grote simpelweg geen ruimte was. Vervolgens kochten we ons huidige huis in Baarn en de keuken die daar al in zat, had een oven. Een oudje, dat wel (ik gok uit de jaren ’70), maar zolang we sparen voor onze droomkeuken voldoen de keuken en oven prima.
Het fijne aan de oude oven is dat hij lekker groot is. Al mijn bakblikken passen er in, in tegenstelling tot mijn kleine oventje waar de max ongeveer 26 cm is.

Sinds ik in mijn plaatcake-fase zit, wordt de oude oven dan ook weer volop gebruikt. Ik vond een recept terug van vroeger, van heerlijke, luchtige, eenvoudige plaatcake, waarmee je eindeloos kunt variëren. Al tientallen jaren oud, Duits, supereenvoudig en snel. Typisch zo’n recept dat een plaats verdient in ieders vaste bakrepertoire. Extra snel is het vanwege het feit dat de plaatcake om olie vraagt in plaats van boter. Dat scheelt tijd, want boter moet vaak al een aantal uren buiten de koelkast staan. Olie kan je echter uit je voorraadkast pakken en direct beginnen. En omdat de cake plat is bak je hem in nog geen drie kwartier. Waar wacht je nog op? 🙂

Basisrecept luchtige plaatcake (2)

Ingrediënten:

 • 250 ml zonnebloemolie
 • 250 ml mineraalwater met prik
 • 6 eieren (m)
 • 300 gram suiker
 • 360 gram bloem
 • 1 zakje bakpoeder
 • 1 zakje vanillesuiker
 • snufje zout
 • fruit (naar wens)
 • eventueel: 2 extra eetlepels suiker

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 170° Celsius. Klop de eieren met de olie, het water en de suiker tot het een egaal mengsel is. Meng de bloem met het bakpoeder, vanillesuiker en zout. Meng het bloemmengsel bij de natte ingrediënten tot het 1 geheel is.
Vet een bakblik (zie tips) in, of leg er een stuk bakpapier in. Giet het beslag in het blik.

Als je de cake nu afbakt, is deze in principe al erg lekker. Maar met fruit is het nog lekkerder! Snij bijvoorbeeld 3 handappels of peren in dunne plakjes en verdeel deze over het beslag. Het fruit zal tijdens het bakken een beetje wegzakken in de cake. Strooi nog 2 eetlepels suiker over het fruit, zo wordt de bovenkant een beetje knapperig. Bak de cake in ongeveer 40 minuten af. Gebruik eventueel een satéprikker om te controleren of de cake van binnen gaar is. Dat is het geval als de satéprikker er schoon en droog uit komt.

Basisrecept luchtige plaatcake (3)

Tips:

 • Hoewel je ook gewoon leidingwater kunt gebruiken, zou ik aanraden om toch mineraalwater met koolzuur te gebruiken. Dat zorgt voor een onweerstaanbare luchtige cake, die niet machtig is en ook niet zwaar op de maag is. Omdat ik ‘los’ geen mineraalwater met koolzuur drink (ik vind water zonder bubbels lekkerder) koop ik het in kleine flesjes van 500 ml. Met 1 flesje kan je dus 2 keer doen. Zo verliezen grote flessen water geen prik. Eventueel is 7-up ook nog een optie.
 • Ik gebruikte nu 3 handperen die nog op de fruitschaal lagen, maar de mogelijkheden om te variëren zijn eindeloos. Vrijwel elk fruit is geschikt om te gebruiken, ook fruit uit de vriezer of uit blik. Snij grotere vruchten in kleinere stukjes of repen, of gebruik bessen die je er over heen strooit. Het fruit mag op het beslag gelegd worden, doordat het beslag rijst verzinkt het fruit vanzelf in de cake.
 • Behalve fruit zijn ook noten geschikt, of specerijen. Kaneel door (of over) het beslag, gember of kardemom, of enkele eetlepels cacaopoeder. Gebruik je fantasie of laat je leiden door wat er in jouw voorraadkast ligt. Deze cake is bij uitstek geschikt voor het opmaken van restjes en als de cake eenmaal in je bakrepertoire zit, is hij elke keer weer anders.
 • Met deze plaatcake kan je een flinke groep mensen blij maken. Afhankelijk van hoe groot je de stukken snijdt, kan je hier wel 20-24 stukken uit halen. Al hebben we minder stukjes als mijn man snijdt. 😉
 • Mijn bakblik is 42 x 29 cm. Deze kocht ik een tijd geleden bij Lidl voor zo’n 5 euro en hij werkt prima! Wil je berekenen of het beslag ook in jouw vorm past, bereken dan de totale oppervlakte van jouw vorm in verhouding tot mijn vorm (1218 cm2). Komt het ongeveer overeen, dan kan je die bakvorm gebruiken. Is jouw vorm een stuk groter, dan zal je cake lager worden en vermoedelijk ook sneller klaar zijn. Is jouw vorm kleiner, dan zal de cake hoger worden en iets meer tijd nodig hebben.
 • Krijg je geen gasten maar wil je wel lekker bakken? Gebruik dan van alle ingrediënten de helft en gebruik een vierkante bakvorm van 24 x 24 cm.
 • 300 gram suiker lijkt veel, maar in het recept zoals ik het ooit heb neergepend, werd maar liefst 360 gram suiker gebruikt. Dat heb ik dus een stuk verminderd. De verhouding is nu perfect vind ik, want het fruit zorgt ook voor zoetigheid.
Print Friendly, PDF & Email

4 Comments on Basisrecept: luchtige plaatcake

 1. wilma heger
  April 18, 2016 at 5:55 pm (8 years ago)

  Thanks!! dit ga ik eens proberen. Heb hier het water,per ongeluk verkeerde meegenomen. Komt nu mooi uit dus. Heb geen olie in huis,maar boter kan ook wel wss. ,
  haha, herkenbaar dat als man snijdt er minder uit komt. Hier dus ook!!
  Moet wel gaan wegen, want hier werken we met cups. Maar dat geeft niet. Leuk voor de weegschaal,mag ie ook weer eens uit de kast!!
  Nogmaals bedankt!!
  Groet, WIlma

  Reply
  • Margriet
   April 18, 2016 at 7:59 pm (8 years ago)

   Boter kan denk ik wel. Het zal vermoedelijk wel iets met de textuur doen en de smaak, maar ik denk dat het prima zal gaan.
   Succes met bakken! 🙂

   Reply
 2. Mirjam
  January 24, 2023 at 1:48 pm (1 year ago)

  Ik maakte gistermiddag 3 van deze cakes (in lasagneschalen) voor een grote groep van 88 mensen. In plaats van fruit heb ik walnoten toegevoegd, het is onderdeel van een toetje met ijs, dus ik heb uit iedere vorm 40 stukjes gesneden, iets kleinere blokjes dus.
  Uiteraard even geproefd en inderdaad een heerlijke luchtige cake!

  Reply
  • Margriet
   January 25, 2023 at 6:50 am (1 year ago)

   Leuk om te horen Mirjam! 🙂

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *