Marmercake (1)

Afgelopen week wilde ik graag een cake bakken. Mijn man is namelijk erg gek op cake en iedereen die hier binnendruppelt ook. Alleen had ik niet zo veel zin in fratsen en moeilijk gedoe. Daarom heb ik een héle simpele, maar ouderwets lekkere cake gemaakt, die verdwenen was voor we er erg in hadden! 🙂 Voor deze cake heb je waarschijnlijk alle ingrediënten al in huis.

Ingrediënten:

 • 240 gram roomboter
 • 4 eieren (m, zo’n 240 gram)
 • 240 gram suiker
 • 240 gram zelfrijzend bakmeel
 • 1 theelepel vanille-extract
 • snufje zout
 • 4 eetlepels cacao
 • 2 eetlepels melk

Bereidingswijze:

Verwarm de oven op 180° Celsius. Smelt de roomboter in een steelpannetje op laag vuur (of gebruik de magnetron), en laat het iets afkoelen.
Klop de eieren met de suiker op hoge snelheid tot een romig mengsel, en doe het vanille-extract erbij. Giet voorzichtig (in een dunne straal) de gesmolten roomboter erbij, terwijl je blijft kloppen. Schep daarna het zelfrijzend bakmeel en de snuf zout er bij. Klop niet te lang door.

Knip een stukje bakpapier uit dat precies op de bodem van je cakevorm past. Plak deze vast met een beetje zachte boter. Gebruik eventueel wat bakspray voor de randen van de cakevorm.

Verdeel het beslag in twee delen. Zet het ene beslag weg. Het tweede beslag wordt het chocoladebeslag. Meng hiervoor in een kopje de cacao met de melk. Gebruik eventueel iets meer melk; het moet echt een papje worden zonder klontjes. Als je een donkerbruin papje hebt mag dit door het tweede beslag.

Marmercake (2)

Vul de cakevorm met de twee verschillende soorten beslag. Ik deed een paar eetlepels van het ene beslag in de vorm, en vervolgens een paar eetlepels van het andere, en dit herhaalde ik. Gebruik eventueel een mes om door het beslag te trekken zodat je een marmereffect krijgt. Ik heb het gewoon afgestreken (licht duwend) met een pannenlikker zodat er nergens lucht zat, en dit zorgde ook voor het gewenste resultaat.

Bak de cake in ongeveer 50-60 minuten af in de oven. Als een satéprikker droog uit de cake komt, is hij klaar. Laat hem een minuut of 10 afkoelen in de vorm voor je de cake stort.

Tips:

 • Geen cacao in huis? Gebruik een beetje gesmolten chocolade. Gebruik eventueel een lepeltje extra meel als je chocoladebeslag te vloeibaar wordt.
 • Dit recept is gebaseerd op mijn basisrecept voor cake. Heb je nog niet vaak een cake gebakken, lees dit dan eerst nog even door om al mijn tips over cake bakken te zien. Als je deze werkwijze aanhoudt, kan de cake bijna niet mislukken.
 • Ik gebruik voor cakes als deze een cakevorm van Kaiser (te koop bij Blokker) van zo’n 25 cm.
Print Friendly, PDF & Email

3 Comments on Marmercake

 1. Marita
  June 9, 2015 at 1:51 pm (9 years ago)

  Lekker! Marmercake doet me altijd aan de zondagse bezoekjes van vroeger aan mijn opa en oma denken. Oma bakte iedere week een cake en vaak marmercake!

  Reply
  • Margriet
   June 10, 2015 at 2:19 pm (9 years ago)

   Wat een leuke herinnering! 🙂 Heb je recepten geërfd van haar? Dan kan je de herinnering levend houden. 🙂
   Van grootouders heb ik helaas geen recepten geërfd.

   Reply
   • Marita
    June 11, 2015 at 11:50 am (9 years ago)

    Helaas, geen recepten geërfd! Het zijn inderdaad meer de leuke herinnering die je eraan overhoud.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *