Notenhoekjes (01)

Wie in Duitsland weleens een Konditorei heeft bezocht, kent dit heerlijke gebak vast: Nussecken, letterlijk vertaald ‘notenhoekjes’. Als we Duitsland bezoeken, gaan we steevast naar een Konditorei of bakker om er een paar mee te nemen. De onderkant van notenhoekjes bestaat uit een zacht deeg (steviger dan cake, maar zachter dan koek), de tussenlaag is abrikozenjam en daarbovenop een heerlijk mengsel van noten en suiker. Om het af te maken worden de notenhoekjes besmeerd met pure chocolade. Heerlijk! 🙂
Na mijn laatste bezoekje aan Duitsland besloot ik om toch ook eens een poging te doen om de notenhoekjes zelf te maken, en ik kan wel zeggen dat het experiment enorm geslaagd is. 🙂 Voortaan hoeven we dus niet meer naar Duitsland om te genieten van deze bijzondere lekkernij!

Notenhoekjes (02)

Ingrediënten voor het deeg:

  • 65 gram koude roomboter
  • 65 gram poedersuiker (zie tips)
  • 1 ei (m)
  • 150 gram bloem
  • halve theelepel bakpoeder

Ingrediënten voor de topping:

  • 2 eetlepels abrikozenjam (zie tips)
  • 100 gram roomboter
  • 100 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 100 gram gemalen hazelnoten
  • 100 gram grof gehakte hazelnoten
  • 2 eetlepels rum (eventueel te vervangen door water)

Om te versieren:

  • 100 gram pure chocolade

Notenhoekjes (03)

Bereidingswijze:

Kneed met je handen (of met de deeghaken van een keukenmachine) van de boter, meel, poedersuiker, ei en bakpoeder een samenhangend deeg. Doe dit zo snel mogelijk zodat het niet te warm wordt aan je handen. Het kan dan namelijk wat plakkerig worden. Leg het na kneden ongeveer een half uur in de koelkast.

Smelt de boter, suiker en vanillesuiker in een steelpannetje op laag vuur, tot de suiker is opgelost. Roer de gehakte en gemalen noten, samen met de rum door de boter. Zorg er voor dat alles goed gemengd is en haal het pannetje van het vuur. Laat eventjes afkoelen.

Verwarm de oven voor op 175° Celsius, en neem een ronde springvorm van 26 cm, of een vierkante van 24 cm. Bekleed de onderkant met bakpapier.
Duw het gekoelde deeg uit in de springvorm. Dit kan gewoon met je handen. Mocht het deeg te plakkerig zijn, gebruik dan de bolle kant van een koude lepel.
Prik met een vork gaatjes in het deeg. Smeer de abrikozenjam met een kwastje uit over het deeg, en verdeel vervolgens het notenmengsel er overheen. Zorg ervoor dat de bovenkant netjes afgestreken is. Bak de notenhoekjes af in ongeveer 25 minuten.

Notenhoekjes (04)

Neem de springvorm vervolgens uit de oven, laat het 10-15 minuten op kamertemperatuur staan, en snij dan voorzichtig de vormpjes die je wilt hebben. Nog niet uit de vorm nemen, enkel sneden maken. In dit stadium is de bovenste laag nog heet, dus snij voorzichtig en niet te snel. Een gekarteld mesje of een pizzasnijder kan handig zijn. Wacht je met snijden tot alles is afgekoeld, dan is de bovenste laag te hard geworden en breekt de boel. Zorg er dus voor dat je snijdt als het nog niet hard is. Het makkelijkste is om rechthoeken te maken, en deze vervolgens diagonaal te halveren zodat je driehoekjes hebt. Laat de notenhoekjes vervolgens geheel afkoelen, en haal ze dan pas uit het bakblik.
Wil je ze versieren met chocolade, dan kan dat op verschillende manieren. Smelt allereerst ongeveer 100 gram chocolade au bain marie.

Vervolgens kun je:

  • De notenhoekjes aan de punten dippen in de chocolade
  • De gesmolten chocolade in een spuitzakje doen en het over de notenhoekjes spuiten
  • Met een kwastje de chocolade op de randen van de notenhoekjes verdelen

Ik koos voor de laatste optie, omdat dat minder geknoei is. Met een kwastje bestreek ik de randen van de notenhoekjes. Dat eet ook makkelijker, omdat de bovenkant en onderkant van de notenhoekjes chocoladevrij blijven, en je vingers dus minder snel vies worden. Bewaar de notenhoekjes in de koelkast (zeker nu het zomer is), en laat ze voor je ze eet ongeveer 20 minuten op kamertemperatuur komen. Dan zijn ze het lekkerst! Als je de notenhoekjes goed luchtdicht verpakt en donker en koel bewaart, kan je ze zeker een week bewaren. Ouder zijn ze bij ons niet geworden. 😉 Eet smakelijk!

Notenhoekjes (05)

Tips:

  • Heb je geen poedersuiker in huis? Gebruik dan kristalsuiker. Poedersuiker heeft echter de voorkeur omdat het deeg daarvan een zachtere structuur krijgt.
  • Eigenlijk is dit een plaatkoekrecept, en worden de notenhoekjes gebakken op een bakplaat in de oven. Het recept is dan twee keer zo groot. Dat lijkt misschien makkelijk, maar ik vind het om drie redenen niet zo handig: Een bakplaat is niet bij iedereen even breed en het eindresultaat kan dan dus te hoog of te laag worden. Bovendien heeft een bakplaat geen hoge rand, en bestaat de kans dat de hete suiker-notenlaag tijdens het bakken wat over de rand lekt. Tenslotte levert een bakplaat meteen een heleboel notenhoekjes op. Geen probleem als je een grote familie hebt, maar ben je zoals wij met zijn tweeĂ«n, dan is een kleiner recept handiger. Krijg je veel mensen over de vloer, gebruik dan gerust je bakplaat, maar anders zou ik een springvorm aanraden.
  • Mijn abrikozenjam was op, wel had ik pruimenjam. Omdat dat ook een milde smaak heeft, werkte dat erg goed. Aardbeien- of kersenjam zou ik niet aanraden omdat daarvan de smaak wat sterker is. Om het uitsmeren zo makkelijk mogelijk te maken adviseer ik te kiezen voor een jam zonder (grote) stukjes.
  • Vervang eventueel een deel van de bloem door gemalen noten (zonder schil). Dan wordt de koeklaag iets brosser, en proef je nog meer de notensmaak.
  • Mijn springvorm was bekleed met bakpapier maar aan de randen zat er toch aangekoekte suiker. Dat krijg je met warm water echter heel goed weg, dus geen paniek. Laat je springvorm even weken in een teil met heet sop en het is weer schoon.
  • Gebruik eventueel andere noten als je die toevallig hebt. Traditioneel worden hazelnoten gebruikt, maar walnoten of amandelen werken ook prima. Ik heb een beetje gesmokkeld; ik had net iets te weinig hazelnoten en gebruikte dus wat amandelen.
  • Kan je geen genoeg krijgen van de notensmaak? Doe dan enkele drupjes amandelextract in het steelpannetje als je de suikerlaag maakt.
Print Friendly, PDF & Email

5 Comments on Duitse notenhoekjes (Nussecken)

  1. Hester
    August 5, 2015 at 12:46 pm (9 years ago)

    Als we in Duitsland zijn sla ik deze meestal over omdat ik niet zo van noten houd, maar het is wel echt zo’n typisch Duits gebakje. Leuk dat je ‘m zelf (succesvol) hebt gebakken!

    Reply
  2. Laura - Dagelijkse hap
    August 5, 2015 at 1:16 pm (9 years ago)

    Het water loopt me in mijn mond! Wat ziet dit er lekker uit 😀

    Reply
  3. Marita
    August 6, 2015 at 9:33 am (9 years ago)

    Dat ziet er lekker uit! Noten en chocolade is de perfecte combinatie!

    Reply
  4. Kim
    January 5, 2016 at 12:16 am (8 years ago)

    Leuk recept maar ik zou de printversie wel iets vriendelijker maken voor je recepten. 5 a4-tjes met een hoop kleurenfoto’s vind ik persoonlijk een beetje overdreven, en niet handig om op te slaan……. Verder leuk!

    Reply
    • Margriet
      January 5, 2016 at 7:42 am (8 years ago)

      Hoi Kim,
      Die kan je zelf verwijderen. Als je de ‘Printen’-knop gebruikt, kan je kiezen voor het verwijderen van onderdelen of foto’s van het recept. 1 keer klikken op een foto en hij is weg.
      Succes! 🙂
      Groetjes,
      Margriet

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *