Blauwe bessen muffins (1)

Uit de categorie: supersimpel, maar oh zo lekker: Blauwe bessen muffins! Een tijdje geleden had ik blauwe bessen uit de diepvries gekocht, bij AH, met in het achterhoofd de wens om blauwe bessen muffins te maken. Het pakje bessen verdween echter achterin de diepvries en vervolgens dacht ik er niet meer aan.
Tot ik het huidige nummer van Foodies doorbladerde, want daar staat een supersimpel recept voor deze heerlijke muffins in. Het fijnste is dat je hier zelfs geen keukenmixer voor nodig hebt, een kom en een houten lepel is voldoende. Deze muffins doen het vast heel goed tijdens een Paasbrunch!

Ingrediënten voor 12 stuks:

 • 75 gram roomboter
 • 300 gram zelfrijzend bakmeel
 • 200 gram suiker
 • snufje zout
 • 1 ei (m)
 • 250 ml melk
 • 250 gram blauwe bessen uit de diepvries
 • bakspray
 • eventueel: vanille-extract

Blauwe bessen muffins (2)

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor (elektrisch 200° Celsius, hetelucht 175° Celsius). Spuit een muffinbakvorm in met bakspray (of vet ze in met boter en bebloem ze vervolgens, zie tips). Meng in een beslagkom het zelfrijzend bakmeel, de suiker, en het zout.
Smelt de boter en laat dit vervolgens even afkoelen. Kluts in een aparte kom het ei en voeg de melk en een scheutje vanille-extract toe. Vervolgens mag de gesmolten boter erbij.
Schenk het melkmengsel bij de meel en roer dit in 5 korte bewegingen tot een beslag. Het meel moet nèt geroerd zijn. Zie je klontjes, dan is dit niet erg.
Bestuif de bevroren blauwe bessen in een apart schaaltje met een beetje bloem, en meng ze daarna door het beslag. Wederom, niet te lang roeren. Verdeel het beslag over de muffinbakvorm en bak de muffins af in ongeveer 20-25 minuten.

Laat de muffins afkoelen op een plek die niet al te koud is (dan bestaat namelijk het risico op inzakken), en tik ze uit de vorm als ze afgekoeld zijn. Dankzij de bakspray zou dat heel makkelijk moeten gaan, en tijdens het afkoelen laten ze al wat los van de randjes. Na een dagje zijn ze het allerlekkerst!

Blauwe bessen muffins (3)

Tips:

 • Je hebt geen cupcake-papiertjes nodig voor deze muffins. Dat staat natuurlijk wel heel leuk, maar waarom zou je moeite doen? Bakspray is je grootste vriend als je vaak cake(jes) bakt.
 • In tegenstelling tot cupcakes, wordt de muffinvorm als je muffins bakt, wel nagenoeg volledig gevuld. Als ik cupcakes bak doe ik de vorm altijd tweederde vol, zodat ze niet te hoog worden en je ze nog mooi kunt versieren. Muffins zijn echter wat stoerdere cakejes die gerust een bolletje en wat barstjes mogen hebben. Verdeel het beslag dan ook echt over de 12 holletjes van de muffinvorm, zodat je hoge cakejes krijgt.
 • Het originele recept vroeg om 200 gram blauwe bessen. In het pak van de AH zat 250 gram. Geen probleem, die extra 50 gram heb ik er gewoon bij gemikt.
 • In vrijwel al mijn baksels gaat een scheutje vanille-extract. Dit verdiept de smaak van de cakejes. Heb je het niet in huis, laat het dan weg. Een beetje citrusrasp voor wat frisheid, of een snufje kaneel is ook lekker.
 • Voeg de boter niet toe aan de melk en het ei als het nog heet is, anders krijg je stolsels.
 • Fruit dat in cakebeslag gaat bestuif ik altijd met wat bloem, om te voorkomen dat het fruit naar de bodem zakt. Nu is dat geen must met dit recept, aangezien het cakebeslag vrij stevig is. Bij vloeibaar beslag is het risico groter. Voor de zekerheid heb ik de besjes toch maar iets bestoven met bloem. Ze bleven mooi op hun plek zitten.
Print Friendly, PDF & Email

9 Comments on Blauwe bessen muffins

 1. Ellen
  February 25, 2015 at 1:31 pm (9 years ago)

  Mmmm lekker! Blueberries zijn altijd een toppertje! 😉

  Reply
 2. Laura - Dagelijkse hap
  February 25, 2015 at 3:41 pm (9 years ago)

  Ziet er goed uit! Zelfgemaakte muffins blijven mijn favoriete toetje :3

  Reply
 3. Mariska
  February 28, 2015 at 1:55 pm (9 years ago)

  Dit lijkt me lekker. Ze staan nu in de oven.

  Reply
  • Margriet
   February 28, 2015 at 3:26 pm (9 years ago)

   Wat leuk om te horen Mariska! Zijn ze gelukt? 🙂

   Reply
   • Mariska
    March 1, 2015 at 10:43 am (9 years ago)

    Ze zijn heerlijk! Ik heb er 6 gemaakt. Van alles de helft, behalve het ei.

    Reply
    • Margriet
     March 1, 2015 at 11:18 am (9 years ago)

     Goed om te horen! Ik heb overwogen om er ook 6 te maken maar dat leek me geknoei met het ei. Fijn dat dit ook werkt, ik ga het onthouden. 🙂

     Reply
 4. Marita
  March 5, 2015 at 3:50 pm (9 years ago)

  Ik heb afgelopen weekend ook blueberry muffins gemaakt, maar dan met een recept uit een kookboek. Ze lijken echer erg op elkaar, alleen heb ik karnemelk gebruikt ipv melk en er zat geen boter in!

  Reply
  • Margriet
   March 13, 2015 at 1:02 pm (9 years ago)

   Oeh, dat klinkt ook lekker Marita! 🙂

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *