Bitterkoekjecake (1)

Op zaterdagmiddag bakte mijn moeder vroeger altijd een cake, soms zelfs twee. We waren met zijn zessen thuis, en mijn opa was de laatste jaren van zijn leven ook vaak bij ons te vinden. Tel daar visite bij op, en een op zaterdag gebakken cake haalt dan vaak de maandag niet eens.
Hoewel ik geen grote cake-eter ben, geniet ik wel altijd van het bakken. De geur van een cake die in de oven staat en die langzaam maar zeker het hele huis vult, staat voor mij synoniem aan een gevoel voor ‘thuis’.

Soms bakte mijn moeder een periode wat minder, om het vervolgens weer op te pakken. Ook nu is ze weer volop aan het bakken, en ze heeft me aangestoken. Ik heb namelijk gemerkt dat als het om bakken gaat, ik cake het allerleukst vind om te maken. Het is meestal een betrekkelijk simpel recept, de meeste mensen houden van cake, je deelt het makkelijk uit, en de mogelijkheden zijn eindeloos. Ik kan zo nieuwe recepten uitproberen en toch in mijn comfortzone blijven. Zodra ik namelijk (ver) uit mijn comfortzone stap en iets moeilijks ga bakken dat zou kunnen mislukken, dan geniet ik niet meer van het bakken. En met een hobby is het toch de bedoeling dat je er van geniet. De komende tijd wil ik dan ook een cake bakken op zaterdag, net zoals mijn moeder, en dan het liefst elke week een andere. Ik varieerde deze week op mijn basisrecept en maakte een heerlijke bitterkoekjescake! Hij is lekker smeuïg geworden en de amandelsmaak is duidelijk aanwezig. Doodsimpel, maar oh zo lekker.

Ingrediënten:

 • 4 eieren (m), afgewogen in grammen (rond de 240 gram)
 • het gewicht van de eieren in (basterd)suiker
 • het gewicht van de eieren in roomboter
 • het gewicht van de eieren in meel
 • 100 gram bitterkoekjes
 • Amaretto
 • 1 theelepel amandel-extract
 • 1 theelepel vanille-extract

Bitterkoekjecake (2)

Bereidingswijze:

Scheur de bitterkoekjes in stukjes van ongeveer 1 centimeter. Doe deze in een schaaltje en schenk er Amaretto over tot het bijna onderstaat. Laat dit ongeveer een kwartiertje wellen; de bitterkoekjes zullen de Amaretto opzuigen en smeuïg worden.

Verwarm de oven op 180° Celsius. Smelt de boter in een steelpannetje of in de magnetron. Breek de eieren en klop ze samen met de suiker op hoge snelheid tot een lichtgele, romige massa. Doe de gesmolten boter rustig bij de eieren en suiker en blijf op hoge snelheid kloppen. Voeg het vanille- en amandel-extract toe.
Schakel je keukenmixer naar middelhoge snelheid en doe er beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel bij, een schepje per keer. Als het bakmeel is opgenomen, mag het Amaretto-bitterkoekjesmengsel er bij. Het is een soort papje geworden met stukjes er in, dit is prima. Klop dit kort door het beslag tot het één geheel is.

Knip een stukje bakpapier uit dat precies op de bodem van je cakevorm past. Plak deze zo nodig vast met een beetje zachte boter. Giet het cakebeslag in de cakevorm en bak de cake in ongeveer 60 minuten af in de oven (zie tips). Als een satéprikker droog uit de cake komt, is hij klaar.
Laat de cake in de vorm ongeveer 10 minuten afkoelen. De cake krimpt iets, en laat los van de randen van de cakevorm. Haal dan een scherp mes voorzichtig langs de zijkanten, en los de cake vervolgens uit de vorm. Vanwege het bakpapiertje op de bodem zou dit probleemloos moeten gaan.

Bitterkoekjecake (3)

Tips:

 • Elke oven is anders. Deze cake had iets langer nodig bij mij dan normaal (zo’n 70 minuten), omdat er natuurlijk veel meer vocht dan normaal in zat door de Amaretto. Kijk halverwege de baktijd of de cake te donker wordt. Zo ja, dek de bovenkant dan af met wat aluminiumfolie. Begin 10 minuten voor het einde van de baktijd te checken of de cake gaar is, met een satéprikker. Zo nee, verleng dan de baktijd telkens met 5 minuten. Bak je vaker, dan leer je je oven goed kennen en kan je op een gegeven moment makkelijk inschatten hoe lang je oven er over doet.
 • Hou je van meer stukjes in je cake, scheur je bitterkoekjes dan in minder kleine stukjes of laat ze korter wellen in Amaretto.
 • Kristalsuiker is prima in de cake, maar ik gebruik vaak basterdsuiker omdat deze voor een smeuïger eindresultaat zorgt.
 • Zie voor meer informatie over de bereidingswijze van de cake het basisrecept.
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *