Cranberry-koekjes met witte chocolade (1)

Gelukkig nieuwjaar allemaal! Ik weet dat het zo ver in januari eigenlijk niet meer hoort om dat te zeggen, maar goed, het is mijn eerste post van het nieuwe jaar.
Eerder posten ging helaas niet omdat ik aan het eind van het oude jaar een naar buikvirus heb opgepikt en dat heeft me de eerste week van het nieuwe jaar goed bezig gehouden… Ik moest niet aan eten, koken of bakken denken. Laat staan er over praten of schrijven. Maar nu ben ik gelukkig weer beter!

Mijn laatste baksel van het oude jaar was: koekjes. Ik bakte voor mijn familie kaneeltjes, en koekjes die in een boekje stonden dat ik van mijn ouders kreeg nadat ik enkele dagen op hun katten en huis had gepast, terwijl zij in Berlijn waren. Er staan verschillende heerlijke koekjes in dus het was nog lastig kiezen wat ik zou gaan maken, maar ik heb gekozen voor koekjes waarvan ik vrijwel alle ingrediënten al in huis had. Al mijn (schoon)familieleden waren enthousiast over de koekjes dus ik ga deze zeker ook weer door het jaar heen maken. En elke keer een beetje wisselen met ingrediënten houdt het spannend. De gedroogde cranberry’s in deze koekjes waren wel een verrassing voor mij, want ze zorgen voor wat frisheid en zurigheid in de zoete koekjes. Heerlijk!

Cranberry-koekjes met witte chocolade (2)

 Ingrediënten:

 • 275 gram zachte roomboter
 • scheutje vanille-extract
 • 1 mespuntje kaneel
 • 175 gram lichtbruine suiker (ik gebruikte kinnekessuiker)
 • 300 gram bloem
 • 1 mespuntje zout
 • 1/4 theelepel bakpoeder
 • 1 ei (m)
 • 250 gram witte chocolade
 • 100 gram amandelen, gehakt
 • 100 gram gedroogde cranberry’s
 • 100 gram walnoten

Bereidingswijze:

Roer de boter met de suiker, kaneel en vanille-extract in een mengkom crèmig, ongeveer 5 minuten. Meng de bloem, bakpoeder en zout in een andere kom, en doe hier het ei doorheen. Meng dit door het boter-suiker-mengsel.
Hak de chocolade in stukjes van zo’n 5 mm. Hak ook de amandelen en walnoten grof. De gedroogde cranberry’s mogen heel blijven. Doe de stukjes noten, chocola en cranberry’s door het deeg en kneed dit er goed door. Laat het deeg zo’n 30 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170° Celsius. Bekleed 2 bakblikken met bakpapier. Vorm van het deeg balletjes die allemaal even groot zijn (ik woog ze af en ging uit van 37 gram per balletje), doe de balletjes op het bakblik en duw ze met de palm van je hand een beetje plat. Zorg voor voldoende ruimte tussen de deegballetjes want ze lopen uit.
Bak de koekjes in 12-14 minuten af in de oven. Laat ze nog even liggen op het bakblik voor je ze er af haalt om helemaal af te koelen, de koekjes zijn namelijk nog erg zacht als ze uit de oven komen en garen buiten de oven na. Leg ze tenslotte op een taartrooster om helemaal af te koelen. In een koektrommel hou je ze enkele dagen goed.

Cranberry-koekjes met witte chocolade (3)

Tips:

 • Het originele recept bevatte geloof ik andere nootjes, maar ik ben uitgegaan van wat er in mijn voorraadkast lag. Waarom nieuw kopen als je nog restjes hebt? Dit recept leent zich daar uitstekend voor. Zolang je maar op ongeveer 300 gram aan vulling uitkomt. Denk aan hazelnoten, pistachenoten, macadamia’s… Vervang de cranberry’s voor stukjes gedroogde abrikoos, krenten of blanke rozijnen. Of experimenteer met de chocola. Neem puur of melk in plaats van wit. De mogelijkheden zijn eindeloos.
 • De koekjes horen nog zacht te zijn als je ze uit de oven haalt. Wacht je tot ze hard zijn, dan zijn de koekjes oneetbaar taai. Ze worden buiten de oven harder en gaar.
 • Mijn gedroogde cranberry’s kocht ik bij Lidl, ze lagen in het nootjes-schap. Ik weet niet of ze na Kerst ook nog verkocht worden, vervang ze dan door rozijnen. Voor de chocolade heb ik een witte chocoladeletter gebruikt.
 • Je koekjes blijven lekker vers in de koektrommel. Om ze extra lang goed te houden kan je laagjes maken in je koektrommel van bakpapier waar je ze tussen bewaart.
 • Dit recept is goed voor zo’n 35 tot 40 koekjes.
Print Friendly, PDF & Email

2 Comments on Cranberry-koekjes met witte chocolade

 1. Kaja
  January 8, 2014 at 8:43 am (10 years ago)

  De koekjes zien er heerlijk uit! Met rozijnen of abrikozen lijkt me ook wel het proberen waard. Bedankt

  Reply
 2. Toetjestafel
  January 8, 2014 at 12:54 pm (10 years ago)

  super combi cranberry en witte chocolade

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *