Basisrecept cake (1)

Hoewel ik heel graag decadente baksels maak, vind ik het ook fijn om ‘gewone’ cake te maken. Als je niks te vieren hebt, maar gewoon iets lekker simpels bij je kopje thee of koffie wilt hebben, dan is cake heerlijk.
Nu kan je allerlei kant en klare mixpakjes kopen om cake te maken maar ik geloof daar niet zo in eerlijk gezegd. De lekkerste cake maak je zelf, en het recept is nog eens verbluffend simpel ook. Het basisrecept voor cake is gebaseerd op 4 gelijke delen, quatre quarts in het Frans, of in het Nederlands: vier-vierden-cake, evenveeltje of pondscake. In gelijke delen gebruik je eieren, suiker, boter en zelfrijzend bakmeel.

Basisrecept cake (2)

Vandaag maakte ik deze gewone cake. Ik kreeg namelijk een ganzenei van de opa en tante van mijn man, zij hebben een boerderij en ganzen. Ik moest even nadenken over wat ik er precies mee ging maken. Een recept met ganzenei had ik niet direct paraat. Gelukkig wisten mijn schoonmoeder en tante raad: met ganzenei bak je hele lekkere cake. Volgens hun is de smaak van gebakken ganzenei erg sterk en typisch dus dat raadden ze af, maar in een cake verdwijnt die sterke smaak en wordt de cake door de grote dooier juist erg mooi geel.

Ik nam de proef op de som. Eerst woog ik het ganzenei, omdat de rest van de ingrediënten even zwaar moet zijn als het ei. Het bleek 185 gram te zijn. Kun je nagaan, een medium kippenei weegt ongeveer 55 gram. Daarna was het een kwestie van 185 gram boter, zelfrijzend bakmeel en suiker afwegen, en mijn basisrecept te volgen. De cake was heerlijk, en het maken was… een eitje!

Ingrediënten:

 • 185 gram ei (zie tips)
 • 185 gram boter
 • 185 gram suiker (zie tips)
 • 185 gram zelfrijzend bakmeel
 • eventueel: vanille-extract

Basisrecept cake (3)

Bereidingswijze:

Verwarm de oven op 180° Celsius. Smelt de boter in een steelpannetje of in de magnetron. Breek de eieren en klop ze samen met de suiker op hoge snelheid tot een lichtgele, romige massa. Doe de gesmolten boter rustig bij de eieren en suiker en blijf op hoge snelheid kloppen. In dit stadium mag er ook een scheutje vanille-extract bij (zie tips).
Schakel je keukenmixer naar middelhoge snelheid en doe er beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel bij, een schepje per keer. Mix enkel tot het bakmeel is opgenomen, en stop dan met kloppen. Anders kan de cake te taai worden.

Basisrecept cake (4)

Knip een stukje bakpapier uit dat precies op de bodem van je cakevorm past. Ik gebruikte een gewone rechthoekige. Plak deze zo nodig vast met een beetje zachte boter. Giet het cakebeslag in de cakevorm en bak de cake in ongeveer 50-60 minuten af in de oven (zie tips). Als een satéprikker droog uit de cake komt, is hij klaar.
Laat de cake in de vorm ongeveer 10 minuten afkoelen. De cake krimpt iets, en laat los van de randen  van de cakevorm. Haal dan een scherp mes voorzichtig langs de zijkanten, en los de cake vervolgens uit de vorm. Vanwege het bakpapiertje op de bodem zou dit probleemloos moeten gaan.

Basisrecept cake (5)

Tips:

 • Heb je eieren die samen 175 gram wegen of juist 200 gram, dan pas je daar de rest van je ingrediënten op aan. Van alles evenveel. Van suiker, boter en bloem kan je makkelijk 14 gram meer pakken, met een ei wordt dat lastig. Was mijn ganzenei 192 gram geweest, dan had ik evenveel boter, suiker en zelfrijzend bakmeel gepakt. Het maakt ook niet uit of je M of juist XL-eieren gebruikt, het uiteindelijke gewicht van de eieren telt. De rest kan je aanpassen.
 • Voor mij hoort in gewone cake een beetje vanille thuis. Het beste kan je hiervoor een scheutje vanille-extract gebruiken. Géén essence of aroma uit de supermarkt, dat is kunstmatig en heeft werkelijk niets met vanille te maken. Echte vanille haal je uit vanille-extract, of door vanillestokjes open te snijden en het merg te gebruiken. Je krijgt dan door je cake allemaal zwarte pikkeltjes. Ik gebruik het liefste zelfgebrouwen vanille-extract van kwalitatief goede stokjes.
 • Hou je cake in de gaten, en begin vanaf 40 minuten baktijd te checken met een satéprikker of hij gaar is. Steek de satéprikker in het midden van de cake, op de plek waar meestal een barst ontstaat. Omdat ik wat minder gewicht gebruikte dan normaal, was mijn cake iets sneller klaar dan een cake die een kilo aan ingrediënten heeft. Kijk tijdens het bakken ook of de bovenkant van de cake niet te snel donker wordt. Is dit het geval, dan kan je de cake simpel afdekken met een stukje aluminiumfolie.
 • Als je dit basisrecept onder de knie hebt kun je eindeloos variëren. Hagelslag erdoor, een scheutje likeur, cacao, rozijntjes, fruit, citroenrasp, schuddebuikjes of zelfs kruidnootjes… Het kan allemaal.
 • Kristalsuiker werkt prima in deze cake, maar ik gebruik ook geregeld basterdsuiker of kinnekessuiker. Mijn ervaring is dat kristalsuiker voor een iets droger eindresultaat zorgt, en basterdsuiker en kinnekessuiker voor een iets vochtiger resultaat.
Print Friendly, PDF & Email

2 Comments on Basisrecept cake

 1. Hannie
  April 9, 2016 at 12:19 pm (8 years ago)

  Heb recept uitgeprobeerd. Heb 1 ganzenei gebruikt en gewogen zonder schaal (163 gram). Doe jij dat ook? De cake is erg laag gebleven. De volgende keer in een kleinere vorm bakken, denk ik. Ik heb een vorm van 20 cm.

  Reply
  • Margriet
   April 9, 2016 at 4:37 pm (8 years ago)

   Hoi Hannie, ik weeg altijd de schaal mee.
   Heb je misschien niet genoeg bakpoeder gebruikt? Of is de cake gewoon wat kleiner?

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *