Worteltaartrepen (1)

Of zoals Amerikaanse koffieketens het waarschijnlijk heel hip zouden noemen: Carrot Cake Bars. Maar ik ben een simpele meid uit de polder dus ik hou het gewoon op het Nederlands. Een heerlijk recept dat ondanks de eenvoud toch heel wat voeten in de aarde had…

Laat ik bij het begin beginnen. Er staat al een lekker recept voor worteltaart op mijn blog, maar ik blijf altijd nieuwsgierig naar andere manieren om iets te maken. In Handboek Oven van Karin Luiten vond ik een recept voor een wortelhart, worteltaart in een hartvorm. Nu heb ik een siliconen hartvorm,  maar deze staat op de nominatielijst om naar de Kringloopwinkel te worden gebracht. Ik vind het een onding (hij is flubberig, de hartvorm blijft niet goed zitten, en het er uit krijgen van mijn baksels is lastig). Dus ik koos in plaats daarvan voor mijn nieuwste springvorm, een vierkante. Ideaal als je repen wilt snijden van je baksels.

Op vrijdagavond ondernam ik de eerste poging om Karin’s worteltaart te bakken. Dat ging echter finaal mis. Toen ik uit het keukenkastje boven me de rasp wilde pakken, stootte ik een glaasje om dat OP de beslagkom in duizend stukjes viel. En hoezeer ik ook tegen het weggooien van eten ben, ik ben meer gesteld op mijn slokdarm en maag. Het beslag deed ik dus mokkend de prullenbak in. Toen ik een tweede poging wilde ondernemen kwam ik tot de ontdekking dat mijn eieren en walnoten op waren, en het was al na sluitingstijd. Ervoor naar de nachtwinkel lopen ging me weer wat te ver, dus het bakavontuur was helaas klaar voor die dag. Thuisbakkers die weten hoe therapeutisch bakken kan zijn na een drukke dag, zullen begrijpen dat mijn humeur op dat moment niet zo best was.

Maar op zaterdagavond had ik tijd om het nog eens te proberen. En toen ging het gelukkig veel beter! Ik heb wel wat wijzigingen aangebracht in het recept, ik ben nu eenmaal eigenwijs en niet zo’n fan van gemberpoeder. Maar ik beloof plechtig de worteltaart ooit opnieuw te maken en me dan gewoon aan Karin’s recept te houden.
Tot die tijd: Worteltaartrepen van Karin, en een beetje van Margriet.

Worteltaartrepen (2)

Ingrediënten voor de worteltaart:

 • 200 gram zelfrijzend bakmeel
 • 175 gram rietsuiker (zie tips)
 • 150 gram gesmolten roomboter
 • 150 gram wortelrasp
 • 90 gram walnoten
 • 3 eieren (m)
 • 1 eetlepel speculaaskruiden
 • 1 theelepel kaneelpoeder
 • 1 theelepel vanille-extract
 • 2 theelepels bakpoeder
 • snufje zout
 • evt. boter en meel voor invetten

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180°. Hak de walnoten grof. Rooster ze in een koekenpan of in de opwarmende oven tot ze geuren. Laat ze afkoelen. Vet je vorm in en bestuif deze met meel. Ik deed het makkelijk en bekleedde enkel de onderkant met bakpapier. Heb je een siliconen bakvorm, dan is het invetten niet nodig.
Mix in een kom de gesmolten boter, suiker, eieren, speculaaskruiden, kaneel, vanille en zout. Doe ook de wortelrasp en gehakte walnoten er door. Zeef meel en bakpoeder boven de kom en roer ook dit er goed door.
Schep het beslag in de springvorm en bak het gaar in ongeveer 45 minuten (zie tips!). Check met een satéprikker of je taart gaar is, deze moet er nèt niet meer nat uit komen. Laat de taart helemaal afkoelen buiten de oven alvorens je de vorm verwijdert.

Worteltaartrepen (3)

Ingrediënten voor het glazuur:

 • 85 gram roomboter (ongezouten, op kamertemperatuur)
 • 100 gram roomkaas (op koelkasttemperatuur)
 • 100 gram poedersuiker

Bereidingswijze:

Het glazuur heb ik ‘op het oog’ gemaakt. Grofweg de ingrediënten van mijn roomkaasbotercrème, tot ik een verhouding had die me aanstond. Klop de al zachte roomboter in een beslagkom met een handmixer in enkele minuten tot een bleek, romig mengsel. Laat de roomkaas iets uitlekken (meestal zit er wat vocht in het pakje), en doe die in delen bij de roomboter. Klop het goed door. Zeef de poedersuiker boven de kom en klop nogmaals door tot het één geheel is. Als het goed is heb je nu geen klontjes in je glazuur. Besmeer de afgekoelde taart met het glazuur. Dit gaat vooral makkelijk met een paletmes. Laat het glazuur wat opstijven in de koelkast maar nuttig de taart op kamertemperatuur.

Worteltaartrepen (4)

Ingrediënten voor de worteltjes, optioneel:

 • ong. 50 gram oranje marsepein
 • ong. 15 gram groene marsepein

Worteltaartrepen (5)

Bereidingswijze:

Vorm met je handen 9 worteltjes. Dit gaat heel makkelijk. Allereerst maak je een bolletje, dat je langzaam tussen je handen langwerpig maakt. De onderkant maak je smaller dan de bovenkant, en de bovenkant maak je plat door er met je vinger op te drukken, of door de worteltjes even ondersteboven op een schoteltje te duwen.
Maak met een satéprikker een klein gaatje in de platte bovenkant. Vorm ook 9 kleine groene bolletjes, die je op je vingertop plat drukt. Zorg ervoor dat je ze een beetje in de vorm van een langwerpig driehoekje maakt. Duw het scherpste puntje in het gaatje dat je in de wortel maakte, en boetseer het voorzichtig vast. Duw met de punt van de satéprikker twee streepjes in het blaadje. Kerf met een aardappelschilmesje voorzichtig wat streepjes in de wortels.

Worteltaartrepen (6)

Tips:

 • In plaats van je magnetron of een steelpannetje te gebruiken, kan je ook je boter smelten in de voorverwarmende oven. Zorg er wel voor dat het schaaltje waarin je dat doet, ovenvast is. Twijfel je, gebruik dan gewoon een cakevorm.
 • In het originele recept werd een hartvorm of springvorm van 22 centimeter gebruikt. De worteltaart heeft dan ongeveer 45 minuten nodig om gaar te worden. Hoe hoger je vorm is, hoe langer het duurt voor ‘ie gaar is, en andersom; hoe lager je vorm is, hoe korter. Mijn vorm is 24 cm en bovendien vierkant. Dit lijkt een klein verschil voor de niet-wiskundigen (ik) onder ons, maar mijn vriend rekende uit dat dit zo’n groot verschil is, dat de taart 35% lager is in een vierkante vorm van 24 cm, dan in een ronde vorm van 22 cm. Een fors verschil in baktijd is het gevolg; mijn taart was in een goed half uur gaar. Wellicht is dit mede veroorzaakt door de gelijkmatige garing van mijn heteluchtoven. Samengevat: houd afhankelijk van je oven en je vorm, de worteltaart goed in de gaten. Begin na ongeveer een half uur met controleren met een satéprikker of de taart gaar is, en ga niet blind van baktijden in boeken uit. Dit zijn richtlijnen. Leer je oven goed kennen.
 • Karin gebruikte pecannoten en rietsuiker in haar recept. Ik kon geen pecannoten vinden en ging voor walnoten die makkelijker verkrijgbaar zijn (en bovendien voordeliger), en in mijn voorraadkast stond nog Cassonade Graeffe die ik gebruikte in plaats van rietsuiker. De Cassonade Graeffe kreeg ik onlangs van familie uit België. Het is ook bekend als ‘kinnekessuiker’ vanwege het lachende jochie op de verpakking. Ondanks dat ik de suiker eerder nog niet kende, ben ik nu groot fan en tijdens de volgende trip naar België zal ik dan ook zeker enkele pakken inslaan. Mijn vriend eet het graag op toetjes en ik bak er graag mee. Kinnekessuiker wordt echter niet gewonnen uit suikerriet maar uit suikerbieten, maar de smaak is echt heerlijk!
 • Ik liet de eetlepel gemberpoeder achterwege, en deed er in plaats daarvan een theelepel kaneel in en een theelepel vanille-extract.
 • De marsepeinen worteltjes kan je achterwege laten. Karin decoreerde haar worteltaart met 12 pecannoten. Walnoten zijn ook geschikt. In totaal heb je dan 125 gram nodig.
 • Heb je geen verschillende kleuren marsepein, en ook geen zin om die te kopen? Kleur het dan zelf. Bij de toko vind je kleurstoffen in basiskleuren (rood, geel, groen, blauw). Hiermee kan je blanke marsepein kleuren. Oranje marsepein maak je met rood en geel, in een verhouding van 1 druppel rood op 2 druppels geel.
 • Het roomkaasglazuur is mijn eigen recept. Karin maakte ook een roomkaasglazuur maar in andere verhoudingen, en in plaats van boter gebruikte zij er mandarijnsap in. Dat had ik niet in huis. Haar en mijn recepten zijn slechts voorbeelden van wat er mogelijk is. Heb je zelf een ander favoriet roomkaasglazuur, dan kan dat er natuurlijk ook op. Er zijn online verschillende heerlijke recepten voor roomkaasglazuur te vinden.
Print Friendly, PDF & Email

3 Comments on Worteltaartrepen

 1. Marita
  March 11, 2013 at 11:00 am (11 years ago)

  Ziet er goed uit! Ga deze zeker een keer maken!

  Reply
 2. Bar
  March 13, 2013 at 11:10 pm (11 years ago)

  Leuk recept! En die worteltjes zijn goed gelukt!

  Groet,

  Barbara

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *