Rabarber-Ananasjam (1)

De grootvader van mijn man heeft nog altijd een moestuin ondanks het feit dat hij al bijna 98(!) is. Bijzonder vind ik dat. Vlak voor we afgelopen zondag naar huis gingen na een familiebezoek, ging hij nog even de tuin in om rabarber af te snijden voor wie er geïnteresseerd in was. Ook ik kreeg een zak mee, en ik kon het niet laten om er een lekker recept mee te maken. Omdat we ook nog een halve ananas hadden, besloot ik beide fruitsoorten te combineren en er jam mee te maken. De smaakcombinatie was een experiment en ik had geen idee of het zou gaan werken. Maar het pakte verrassend goed uit! De ananas die wij hadden was behoorlijk zoet, en dat combineerde erg goed met de zure rabarber.
Jam maken vind ik echt heel leuk om te doen. Het is zo lekker huiselijk en de beloning van je werk is zo groot. Echter ben ik niet zo’n fan van jam op brood. Ik doe liever een lepeltje door de yoghurt (of stiekem een lepeltje los als het zo lekker is als deze, haha!), en gebruik daarom geen grote potten jam. Ik heb 4 kleine potjes gebruikt, en slechts 500 gram fruit gebruikt. Ben je net als ik geen grote jam-eter, dan zijn deze hoeveelheden ideaal.

Rabarber-Ananasjam (2)

Ingrediënten:

 • 250 gram rabarber
 • 250 gram ananas
 • 75 ml water
 • 500 gram geleisuiker 1:1

Extra nodig:

 • pan
 • klein bordje
 • staafmixer
 • trechter
 • soeplepel
 • 4 kleine gesteriliseerde jampotten

Bereidingswijze:

Steriliseer allereerst de jampotten. Dat doe je door ze uit te koken. Doe de reeds schone, afgewassen potten en deksels in een pan die je vult met kokend water. Zorg dat ze onderstaan en laat het water 10 minuten koken. Neem ze daarna uit de pan met een tang, en laat ze omgekeerd drogen op een schone theedoek.
Zet het kleine bordje in de koelkast, deze heb je straks nodig.

Snij de droge uiteinden van de rabarber en schil de ananas. Snij al het fruit in kleine stukjes en doe deze met de geleisuiker en water in een pannetje. Breng dit aan de kook en laat het zo’n 5 minuten hard doorkoken terwijl je roert. Laat het vervolgens op lager vuur nog een minuut of 10 doorpruttelen. Roer wel regelmatig door. Het fruit moet inmiddels een stuk zachter geworden zijn. Je kan er voor kiezen om de textuur van het fruit te bewaren en stukjes in de jam te laten zitten. Zelf hou ik daar niet zo van, en gebruik ik een staafmixer om een volledig gladde massa te krijgen. De jam pureer ik gewoon terwijl het nog in het pannetje zit, en de gladde massa laat ik ook nog even naborrelen.

Rabarber-Ananasjam (3)

Neem het bordje uit de koelkast en smeer er ongeveer een theelepel jam op uit. Als je ziet dat dit dikker wordt na een paar minuutjes, dan heb je het goed gedaan en is de jam klaar om in de potjes te doen.
Gebruik een trechter om de jampotten schoon te kunnen vullen, en gebruik een soeplepel om de jam uit de pan te scheppen. Als de potjes bijna vol zitten schroef je de deksel er op (pas op, de potjes zijn heet) en zet je ze ondersteboven op een schone theedoek. Als het goed is krimpt de warme lucht die in het potje zit tijdens het afkoelen, en trekt het deksel vacuüm. Het dekseltje trekt dan enigszins hol en klikt niet meer als je er op drukt.

Rabarber-Ananasjam (4)

Tips:

 • Jam die op deze manier bereid is, is zeker een jaar houdbaar (mits ongeopend). Bewaar aangebroken jam in de koelkast.
 • Bij de Action kocht ik al ongeveer een maand of 5 terug enkele jam-kits, met daarin jampotjes, labels, ronde stukjes stof en touw. Ook zitten er enkele receptjes in. Deze potjes zijn ideaal en de extra’s zijn natuurlijk erg leuk. Maar ik gebruik ook vaak potjes die ik bewaard heb. Kleine glazen potten fruit en groente uit de winkel, bewaar ik na gebruik. Koop je liever geen jam-kit, dan kan je dus zelf je eigen verzameling potjes samenstellen door potten te bewaren. Hou er wel rekening mee dat bepaalde producten erg geuren. Mosterdpotjes kunnen ook als ze al 5 keer zijn afgewassen, nog flink ruiken naar mosterd. Je kan dat tegengaan met soda, een heleboel geduld, of gewoon voor potten kiezen waar neutralere producten in zaten zoals bijvoorbeeld boontjes of maïs.
 • Experimenteer zoveel je wilt. Van deze combi wist ik helemaal niet of het wel zou gaan werken, maar het bleek zo enorm lekker te zijn dat ik bijna niet van de jam af kan blijven. Als je in kleine hoeveelheden werkt is er geen man overboord als het een keer wat minder lekker is, en door het geëxperimenteer kom je soms per ongeluk op hele lekkere combi’s.
 • Jam dikt in na afkoelen. Wees dus niet bang als de jam nog heel vloeibaar is als je het in de potjes doet, dat is normaal.
Print Friendly, PDF & Email

2 Comments on Rabarber-ananas-jam

 1. Hester
  July 11, 2013 at 5:06 pm (10 years ago)

  Ik heb nog nooit zelf jam gemaakt maar ik eet het wel best wel vaak. Huisgemaakte jam ziet er wel altijd zo leuk uit in die potjes!

  Reply
  • Margriet
   July 11, 2013 at 5:34 pm (10 years ago)

   Oh echt niet? Gauw eens zelf maken dan, het is zo makkelijk en de jam is echt veel lekkerder dan uit de winkel. 🙂

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *