Kaneelvlinders (1)

Pas na het maken van deze koekjes realiseerde ik me dat ik niet wist hoe ze officieel heten. Als kind noemde ik ze altijd ‘krakelingen’. Ik weet wel dat echte krakelingen er anders uit zien maar de smaak (bladerdeeg en suiker) bracht me er waarschijnlijk toe om ze zo te noemen.
Ik hou het nu op kaneelvlinders. In het Frans en Engels hebben de koekjes echter een chiquere naam, namelijk palmiers. Maar hoe je ze ook noemt, uiteindelijk gaat het om de smaak. En die is dik in orde! Het zijn heerlijke koekjes die ook nog eens makkelijk te maken zijn, met ingrediënten die je vermoedelijk al in huis hebt.

Bij Lidl vond ik bladerdeeg dat langwerpig is, in tegenstelling tot het bladerdeeg dat ik normaal koop. Voor deze koekjes kwam dat mooi uit.

Ingrediënten voor 8 kaneelvlinders:

 • 1 plakje langwerpig bladerdeeg
 • 1 eetlepel boter (gesmolten)
 • ongeveer 50 gram suiker
 • kaneel

Kaneelvlinders (2)

Bereidingswijze:

Verwarm je oven voor op 200° (elektrisch) of 180° (hetelucht). Bestrooi je werkblad met suiker en leg hier het ontdooide bladerdeeg op. Neem een kwastje en bestrijk het bladerdeeg met de gesmolten boter. Strooi de rest van de suiker over het bladerdeeg en vervolgens de kaneel (naar wens).

Kaneelvlinders (3)

Vouw de boven- en onderkant (de korte kanten) van het bladerdeeg naar binnen toe, op ongeveer een kwart van de lengte (zie foto), en vouw de buitenkanten nogmaals naar binnen toe zodat beide kanten elkaar raken.

Bestrijk ook de buitenkanten van de bladerdeegrol met gesmolten boter en bestrooi het met de suiker die er om heen lag. Snij de bladerdeegrol in plakjes van ongeveer anderhalve centimeter dik.

Kaneelvlinders (4)

Leg de plakjes op een met bakpapier beklede bakplaat en leg ze enigszins uit elkaar. De vlinders groeien in de oven en ze moeten elkaar niet raken. Trek beide ‘vleugeltjes’ iets uit elkaar (het deed mij aan konijnenoortjes denken) zodat ze straks goed kunnen uitzetten. Bak ze in ongeveer 20 minuten af maar hou ze in de gaten, want ze kunnen erg snel verkleuren en het is zonde als de koekjes verbranden.

Tips:

 • De koekjes zijn aardig lang houdbaar! In een trommel bewaar je ze ruim een week. Wellicht nog langer maar dat hebben ze bij ons nooit gehaald. Je kan ze dus ruim van tevoren maken.
 • Hou je niet zo van kaneel, laat deze dan gewoon weg. Alleen met suiker zijn de vlinders ook heerlijk.

Kaneelvlinders (5)

 

Print Friendly, PDF & Email

5 Comments on Palmiers / Kaneelvlinders

 1. Kim
  January 21, 2013 at 12:55 pm (11 years ago)

  Dat ziet er heerlijk uit! Ga ik zeker eens proberen.

  Reply
 2. Hester
  January 21, 2013 at 3:50 pm (11 years ago)

  Dit maken wij ook vaak, maar dan gewoon (gedraaide) stengels bladerdeeg, wij noemen het dan kaneelstengels. Hebben ze bij La Place ook, superlekker! En heel erg simpel.

  Reply
 3. Marita
  January 29, 2013 at 9:49 am (11 years ago)

  Ook lekker met pesto ertussen! En dan geen kaneel en suiker natuurlijk… 😉

  Reply
  • Margriet
   January 29, 2013 at 1:11 pm (11 years ago)

   Klopt! Die heb ik ook al gemaakt. Hou hiervoor de website in de gaten. 🙂

   Reply
 4. marlyssa
  February 3, 2013 at 6:00 pm (11 years ago)

  Dit vind ik altijd zo lekker!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *