Italiaanse aardappeltjes van Nigella

Één van mijn favoriete gerechten van Nigella Lawson is Italiaanse aardappeltjes uit de oven. Ik vond deze in haar nieuwste boek Nigellissima. Het recept is erg eenvoudig, maar het smaakt alsof je een hele tijd in de keuken hebt gestaan. Dat is echter niet het geval; de oven doet het meeste werk voor je.
Er gaat veel knoflook in, die je meebakt in de oven. Hierdoor is de scherpe, soms bittere smaak van knoflook helemaal weg, en worden de teentjes juist notig en zacht van smaak. De combinatie met rozemarijn en goede olijfolie zorgt voor werkelijk heerlijke aardappeltjes die op zijn voor je het weet. Ik heb ze al zeker 10 keer gemaakt maar elke keer vergat ik er foto’s van te maken omdat ik er zo’n trek in had. Vandaag is het dan zover en heb ik het geduld gehad een fotootje te maken en het recept te delen. Hup, de keuken in en zet je oven aan het werk!

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 1 kilo vastkokende aardappels
 • 1 bol knoflook
 • 1 theelepel rozemarijnnaaldjes
 • 50 ml olijfolie
 • zout

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 220° Celsius (heteluchtoven: 200°). Was de aardappelen goed zodat het vuil er af is, en snij eventuele pitjes of worteltjes weg. Snij ze met schil en al in stukken van 2-3 centimeter, en leg ze goed verdeeld in een braadslede.
Verwijder de knoflooktenen uit de bol en ontdoe ze van hun schilletje. Leg de teentjes tussen de aardappels. Strooi de rozemarijn over de aardappels en knoflooktenen, en besprenkel ze met olijfolie. Schep alles even om zodat alle stukjes bedekt zijn met een laagje olie.
Zet de braadslede een uur in de oven. Tegen die tijd zijn de aardappeltjes goudbruin en gaar, en de knoflookteentjes zacht. Besprenkel alles nog met zout en serveer de aardappeltjes met zout. De aardappeltjes passen goed bij een frisse salade.

Tips:

 • Nigella gebruikte meer olie dan ik nodig vind, ik heb er 25 ml afgehaald.
 • Nigella raadt een salade met andijvie aan. Ik heb dit zelf nog niet geprobeerd maar het lijkt me erg lekker. Ik heb er elke keer rucola- of eikenbladsalade bij gegeten (ook erg lekker).
 • Sorry voor de niet-sexy foto. Ik zou willen dat de foto zou kunnen zeggen hoe lekker de aardappeltjes zijn. Helaas is dat niet gelukt, dus je zult me op mijn woord moeten geloven: de aardappeltjes zijn echt heerlijk. En, als je je oven in de gaten houdt, foolproof, het kan bijna niet mislukken!
 • De laatste tijd maak ik de aardappeltjes op gevoel. Soms gooi ik er wat meer knoflook in, als ik nog wat teentjes heb liggen. Ook weeg ik de aardappels niet meer af maar kijk ik per keer hoeveel ik nodig heb. Eet je er een stevige salade of nog vlees bij, dan gebruik ik wat minder aardappeltjes. Bovengenoemde hoeveelheden zijn dus richtlijnen. Voel je vrij meer of minder knoflook of aardappeltjes te gebruiken.
Print Friendly, PDF & Email

8 Comments on Nigella’s Italiaanse aardappeltjes uit de oven

 1. Hester
  October 10, 2013 at 8:51 pm (10 years ago)

  Dit doen wij thuis ook wel eens en oooh zo lekker! Wij eten het vaak met een gerooktekipsalade!

  Reply
  • Margriet
   October 11, 2013 at 2:54 pm (10 years ago)

   Oh dat lijkt me ook erg lekker, goeie tip! 🙂

   Reply
 2. Marita
  October 14, 2013 at 10:34 am (10 years ago)

  Klinkt erg lekker.
  Misschien een domme vraag, maar eten jullie de knoflook ook op?

  Reply
  • Margriet
   October 14, 2013 at 10:38 am (10 years ago)

   Helemaal geen domme vraag. 🙂
   We eten de knoflook inderdaad op. Als je weet hoe rauwe knoflook ruikt kan je het misschien bijna niet voorstellen, het heeft immers zo’n scherpe geur en smaak. Maar knoflook die zo lang in de oven heeft gelegen wordt heel zacht, en de smaak is bijna noot-achtig te noemen. Die hele scherpe smaak gaat weg. En je houdt er geen knoflook-adem aan over, ook niet onbelangrijk. 😉

   Reply
   • Marita
    October 14, 2013 at 10:46 am (10 years ago)

    Bedankt voor je snelle antwoord! Rauw kan ik het me idd niet snel voorstellen, maar ik ga het eens proberen als ze in de oven zijn geweest!

    Reply
 3. anita
  February 5, 2016 at 12:13 pm (8 years ago)

  zou dit ook met zoete aardappel kunnen
  groetjes anita

  Reply
  • Margriet
   February 15, 2016 at 12:20 pm (8 years ago)

   Hoi Anita,
   Sorry voor het late antwoord, ik was ziek. Ik denk dat dit wel kan met zoete aardappel, maar dat de smaak dan wel erg anders is. Zelf heb ik het nooit uitgeprobeerd.

   Groetjes
   Margriet

   Reply
 4. riekje
  May 26, 2016 at 6:06 am (7 years ago)

  Lijkt me heerlijk dit recept..
  het water loopt me al uit de mond

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *