Bakken (1)

Enige tijd geleden mocht ik een nieuw boek in mijn boekenkast verwelkomen; ‘Bakken’ van James Peterson. Al lange tijd was ik nieuwsgierig naar het boek omdat ik er zoveel positieve verhalen over had gehoord.

Die positieve verhalen kan ik eigenlijk alleen maar bevestigen; wat een topboek is dit. Ik kan het bijna niet meer wegleggen! Het is geen boek dat het van flitsende, hippe recepten moet hebben, maar een degelijk bakboek waarin vrijwel alle baktechnieken stap voor stap worden uitgelegd, aan de hand van foto’s.

Bakken (2)

Vooral dat laatste vind ik heel prettig. Door de stap-voor-stap-foto’s weet je precies wat je kan verwachten bij het zelf nabakken, en dat geeft vertrouwen. Van alles staat er in; van banketbakkersroom tot frangipane, van bladerdeeg tot soezendeeg. De opbouw van het boek is heel logisch. Na de inleiding lees je in het eerste hoofdstuk alles over de basisbenodigdheden, waarin helder uiteen wordt gezet wat je nodig hebt en waarom. Alleen al in dit hoofdstuk staan heel veel tips en word je voorbereid op alle recepten die komen gaan. Een must-read, je steekt er veel van op.

Bakken (3)

Daarna komen in verschillende hoofdstukken achtereenvolgens recepten en bereidingswijzes voor cakes & taart, open taarten en gebak, koekjes, broden, snelle broden en brooddessets, custard, soufflés, vruchtencurd en mousses aan bod. En het blijft niet bij recepten, ook wordt het verschil tussen verschillende soorten cakes duidelijk uitgelegd.
Ook vind je op verschillende plaatsen in het boek how to’s. Hoe controleer je wanneer je brood gaar is, hoe fix je geschifte botercrème, hoe pel je hazelnoten…

Bakken (4)

Door dit alles is ‘Bakken’ in mijn ogen een onmisbaar boek voor elke thuisbakker, of die nu beginnend is of gevorderd. Ik zie het niet als een gewoon bakboek maar als een leerboek dat ik er steeds weer kan bij pakken als ik me afvraag hoe custard nu ook alweer gemaakt wordt of pâte brisée.

Bakken (5)

Pluspunten:

 • Zéér compleet naslagwerk
 • Veel stap-voor-stap-foto’s (ruim 1500)
 • Heldere uitleg met veel tips
 • Alle klassieke baksels staan er in
 • De prijs; de richtprijs van de paperback is slechts €19,95

Minpunt:

 • De layout is, door de enorme hoeveelheid informatie, soms wat rommelig

Bakken van James Peterson is uitgegeven door Karakter Uitgevers.

Print Friendly, PDF & Email

1 Comment on James Peterson – Bakken

 1. Hester
  February 22, 2013 at 8:01 am (11 years ago)

  Lijkt me een leuk boek voor goede info! Mijn moeder heeft ook zo’n oud banketbakkersboek (of zoiets) van d’r opleiding vroeger, daar zoekt ze ook altijd nog wel veel in op. Staat zelfs uitgelegd wat krenten zijn en wat rozijnen, handig!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *