Boodschappen België (1)

Gisteren waren mijn man en ik bij zijn grootvader en tante in België. Bij zulke familiebezoeken vind ik het altijd leuk om ook even een Belgische supermarkt te bezoeken omdat daar altijd spulletjes zijn die hier in Nederland minder makkelijk of zelfs niet te vinden zijn. Buitenlandse supermarkten vind ik fantastisch, en daar schreef ik al eerder over.

Omdat levensmiddelen in Belgische supermarkten naar mijn idee over het algemeen wat duurder zijn koop ik echter geen grote hoeveelheden, enkel de dingen die ik in Nederland niet kan vinden. We bezochten de Carrefour in Hamont en kochten daar het volgende:

Boodschappen België (2)

Cassonade kinnekessuiker. Vaste prik als we in België zijn. Deze suiker is werkelijk heerlijk en alleen al vanwege de verpakking zou je zo’n pak suiker willen kopen, toch? Ik bak er veel mee, en gebruik ze op pannekoeken en in melkrijst, mijn man is daar erg gek op. De bruine cassonadesuiker ken ik nog niet, en die heb ik meegenomen om te testen. Bruine basterdsuiker ken ik natuurlijk wel maar deze suiker lijkt me wat harder. Ik ben zeer benieuwd hoe het smaakt!
Het bier is voor mijn man die graag bier lust, maar dan speciaalbier in plaats van pils. Zelf drink ik geen bier maar voor mijn man en visite hebben we altijd wel speciaalbiertjes op voorraad.

Boodschappen België (3)

Parelsuikers kocht ik om te gebruiken in zoete baksels. Suikerbrood, cake, ontbijtkoek, het wordt net even lekkerder met zulke mooie parelsuikers. In Nederland kan ik ze moeilijker vinden, vandaar dat ik ze meenam.
Pectine heb ik in Nederland ook nog niet los gezien, en ik liep er nu tegenaan. Ik ken het niet maar ga het zeker gebruiken om jam mee te maken. De Maxifruit-geleisuiker rechts kocht ik ook om jam mee te maken. Ik hou er niet zo van als er evenveel fruit als suiker in jam zit (verhouding 1:1), en deze heeft een verhouding van 3:1.

Boodschappen België (4)

Nederlanders kennen speculaas natuurlijk heel goed. Ook in ons land wordt speculaas veel gegeten, zeker nu de dagen weer kort zijn en de Goedheiligman weer is gesignaleerd. Maar speculoos van Lotus uit België vind ik toch anders. Zachter van smaak, wat minder scherp. Nu hou ik van zowel scherp gekruide als zachtere speculaas, dus nam ik een groot pak mee uit België. Heerlijk wat mij betreft, en dan niet alleen als het koud is! In juli lust ik ze ook.
Côte d’Or is Nederlanders natuurlijk ook niet onbekend, maar deze variant met speculoos kende ik niet. De reep was wat duurder dan ik normaal gesproken zou willen uitgeven aan chocolade maar voor 1 keertje mag het wel. Ik bewaar hem voor een speciale gelegenheid!

Boodschappen België (5)

Mijn man is gek op melkrijst, rijstepap, rijstevlaai etcetera. Ik ben er minder gek op. Hij kwam met dit pak naar me toe en toen kon ik natuurlijk geen nee zeggen. Ik weet nog niet precies waarvoor ik het ga gebruiken (tips zijn welkom!) maar ik zal ervoor zorgen dat het iets lekkers wordt. Het blad erachter, Libelle Lekker, is voor mij. Ik had op Brutsellog al vaker iets gelezen over Libelle Lekker maar had het nog nooit gelezen, en bij deze editie zat een gratis schort met daarop de tekst ‘home made’. Het was het laatste exemplaar dus het blad verdween al gauw in mijn mandje. Eenmaal thuis heb ik het gelezen, en ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast ben. Het is duidelijk een Belgisch blad, er staan veel Bourgondische recepten in. Aan alles is te zien dat de Belgen van het goede leven genieten, ook tijdens het eten. Duif, eend, reegebraad, stoofpannetjes, everzwijn, fazant, paddenstoelenragout… Het is allemaal behoorlijk luxe in de ogen van een Hollander als ik. Maar ik vind het heerlijk om er over te lezen! Mijn man is vooral blij met het recept van konijn met pruimen, omdat zijn oma dat altijd zo lekker maakte. Ik ben echter geen fan van wild, konijn en vruchten bij het avondeten maar ik zal eens kijken hoe ver ik kom, haha. In dit nummer staat ook een special over Rotterdam. Leuk om te lezen want daar woon ik!

Boodschappen België (6)

En smeerkaas. Echter geen gewone rubberachtige smeerkaas, maar echt goeie smeerkaas van Maredsous. Vooral deze variant is bij mij zeer geliefd. Tijdens onze huwelijksreis in mei hebben wij met de auto een groot gedeelte van Duitsland, Luxemburg en België doorkruist. Eenmaal in de Ardennen kregen we op een dag rond het middaguur trek en kochten we heerlijk vers brood waar we o.a. deze Maredsous smeerkaas op deden. Ik vond het heerlijk. Deze variant heb ik in de gewone Nederlandse supermarkten nog nooit gezien dus deze ging ook mee.

Verder nam ik nog het gratis magazine Simply You mee, waar ook diverse bourgondische recepten in staan. De sfeer en insteek zijn heel anders dan bijvoorbeeld de Allerhande, en ik hoop dat ik veel bijleren kan van de magazines.

Prijzen:

 • Cassonade Graeffe suiker € 1,89
 • Candico bruine suiker € 1,99
 • 2 flesjes St. Ambrosius €1,50 + € 0,20 statiegeld
 • Parelsuiker € 1,59
 • Pectine € 2,45
 • Maxifruit geleisuiker € 2,25
 • Speculoos € 3,57
 • Côte d’Or € 2,89
 • Bosto rijstdessert €1,69
 • Libelle Lekker € 4,10
 • Maredsous smeerkaas € 2,45

Ik ben heel benieuwd naar wat jullie er van vinden! Zijn er hier meer Nederlanders die graag in Belgische supermarkten komen? En wat nemen jullie dan mee? En als er Vlamingen zijn die meelezen vraag ik me af wat zij er nu van vinden, zo’n Hollandse die lyrisch is over voor hun zo gebruikelijke levensmiddelen.
Binnenkort hoop ik nog 2 keer Duitsland te bezoeken en als alles lukt zal ik daarvan ook een shoplogje maken.

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments on Ik ging naar België en nam mee…

 1. Mirne
  November 17, 2013 at 3:16 pm (10 years ago)

  Ik kende de suiker nog niet, ben wel benieuwd. Vind het wel altijd leuk om naar die enorme supermarkten te gaan. Helaas kom ik er eigenlijk nooit.

  Mijn moeder neemt wel eens lekkere dingen voor me mee als ze vanuit Frankrijk naar huis komt. Daar vind ik bijvoorbeeld de mayonaise erg lekker.

  Reply
 2. Anja
  November 25, 2013 at 6:54 am (10 years ago)

  Leuk he dat gratis schort bij de Libelle Lekker! Ik kon hem ook nog meenemen tijdens onze vakantie!

  Enne leuke en vooral lekkere dingetjes gescoord!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *