Falafelsaus

Op Valentijnsdag aten we bij restaurant Bazar in Rotterdam en sindsdien ben ik geobsedeerd door eten uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten. We hebben daar zo heerlijk gegeten! Het avondeten kan me momenteel dus niet kruidig genoeg zijn en ik zoek overal naar inspiratie en lekkere recepten. We aten vervolgens vanavond spicy falafel (kant en klaar van AH, die vind ik erg lekker en het is lekker makkelijk) en daar maakte ik deze heerlijke en eenvoudige saus bij. Deze saus is ook een directe favoriet geworden, omdat ‘ie zowel fris als pittig is, erg eenvoudig, en ik de ingrediënten altijd in huis heb.

Ingrediënten:

 • 125 ml Griekse yoghurt
 • 2 eetlepels sambal badjak
 • 1 theelepel suiker
 • 1 sjalot, zeer fijn gesneden
 • zout, peper

Bereidingswijze:

Heel simpel: mix alles door elkaar met een garde of lepel. Proef na het mengen of het naar wens is, en voeg zo nodig sambal, yoghurt, of nog iets anders toe. Dek het af en zet het in de koelkast tot je het gaat eten. Wij aten het op een pitabroodje met sla en falafel.

Tips:

 • Ik bedacht me dat als een knoflookteen door de knoflookpers past, een sjalot in stukken dat vast ook doet. Ik had gelijk! Snij je sjalot in stukken ter grootte van een knoflookteen en pers die om beurten door de knoflookpers. Fijner snipperen dan dat is bijna niet mogelijk, en het gaat lekker snel. Doordat alle sappen tegelijk uit de sjalot gedrukt worden, is de kans op huilen echter wel groot. Maar als je een brandend waxinelichtje op je werkblad zet, worden de stoffen die het huilen veroorzaken naar de vlam getrokken. Bij mij werkt dit altijd, het huilen is hierdoor vrijwel over!
 • Gebaseerd op dit recept, aangepast naar eigen idee.
 • Ik ben erg fan van sambal badjak omdat die zo lekker kruidig, hartig en pittig is, en naar mijn mening veel smaakvoller dan de ‘standaard’ sambal oelek. Maar varieer gerust met verschillende soorten sambal.
Print Friendly, PDF & Email

3 Comments on Falafelsaus

 1. Martine
  February 17, 2013 at 10:20 pm (11 years ago)

  Klinkt erg lekker. Wij zijn hier ook gek op sambal badjak.

  Reply
 2. Sabine
  February 18, 2013 at 8:45 am (11 years ago)

  Wat handig, die tip van het waxinelichtje! Ik moet dat eens proberen want hoeveel uien ik ook snijd.. ik blijf ervan huilen.

  Sausje klinkt lekker overigens, lijkt me een goede match met falafel!

  Reply
  • Margriet
   February 18, 2013 at 9:25 am (11 years ago)

   Ik ben er ook erg gevoelig voor, het is altijd een jankfestijn in mijn keuken, ook al snij ik maar 1 uitje. En sjalotjes zijn helemaal agressief is mijn ervaring.
   Een luciferhoutje tussen je tanden houden tijdens het snijden werkt ook een beetje, omdat je dan door je mond ademt. Maar het werkt bij mij lang niet zo goed als een kaarsje in de keuken. Ik zet hem altijd op een veilig plekje waar hij niet om kan vallen, bij de plek waar ik aan het snijden ben, en dan is het huilen verleden tijd. 🙂

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *