Citroen-roomkaas-tulband (1)

Laatst kreeg ik van mijn man een bijzondere nieuwe tulbandvorm. Hij weet hoe graag ik tulbanden bak en vond het niet kunnen dat ik ‘maar’ één tulbandvorm heb. Vandaar dat ik er nog eentje kreeg. En niet zomaar een tulbandvorm, maar eentje van Nordic Ware en dan ook nog eens de limited edition ‘Jubilee’. En wat ben ik blij met de tulbandvorm. Hij is werkelijk schitterend met al die vlakjes! Het eerste wat ik er in maakte was deze citroen-roomkaas-tulband. Een heerlijk zachte, frisse cake die niet kan mislukken.

Ingrediënten:

  • 200 gram zachte boter
  • 200 gram roomkaas op kamertemperatuur
  • geraspte schil van 2 à 3 citroenen
  • 300 gram kristalsuiker
  • 3 eieren (m)
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel

Citroen-roomkaas-tulband (2)

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180° Celsius. Neem een tulbandvorm en vet die in met boter en bestuif hem met bloem, of gebruik bakspray.
Mix de boter, roomkaas en citroen door elkaar op middelhoge snelheid. Doe ook de suiker er bij en blijf kloppen tot het beslag één mooi, licht geheel is. Klop één voor één de eieren door het beslag.
Zeef het bakmeel, en meng dit in delen door het beslag, op de laagste stand, tot alles goed gemengd is. Vul de tulbandvorm met het beslag en bak deze in ongeveer 60 minuten af. Laat de tulband een minuut of 10 afkoelen voor je hem stort. Bestuif de tulband na afkoelen met fijne poedersuiker voor de finishing touch.

Citroen-roomkaas-tulband (3)

Tips:

  • Ik vond het recept hier en heb enkele aanpassingen gedaan. Ik vind het wat onzinnig om 15 gram roomkaas in een pakje van 200 gram te laten zitten, dus heb ik de hoeveelheden naar boven afgerond.
  • Blijkbaar komt het recept uit een boek, echter heb ik geen idee welk boek. Mocht iemand het recept herkennen of het boek, dan hou ik me aanbevolen voor de titel.
  • In plaats van citroen kan je ook sinaasappelrasp gebruiken. Elke citrusvrucht is in principe geschikt.
  • Wordt de tulband te bruin, dek hem dan af met aluminiumfolie.
  • Deze cake blijft, mits hij goed afgesloten bewaard wordt, een week goed (maar zo oud is hij bij ons niet geworden). Hij is ook in te vriezen.
  • De tulbandvorm is geweldig, ik ben er al net zo blij mee als de vorm ‘Heritage’ van Nordic Ware. Ondanks de vele vlakjes komt de tulband er perfect uit. Ik gebruikte wel op aanraden van Caroline bakspray van Dr. Oetker en dit werkt uitstekend.

Citroen-roomkaas-tulband (4)

 

Print Friendly, PDF & Email

6 Comments on Citroen-roomkaas-tulband

  1. Hester
    November 4, 2013 at 4:42 pm (10 years ago)

    Wat is ‘ie mooi, en leuk eens wat anders met die roomkaas! Ik heb twee weken geleden geproefd hoe lekker dat in een taart kan zijn (cheesecake) <3

    Reply
    • Margriet
      November 4, 2013 at 4:57 pm (10 years ago)

      De roomkaas zorgt voor een hele zachte textuur. En cheesecake is inderdaad ook ontzettend lekker! 🙂

      Reply
  2. Laura Wattel
    November 4, 2013 at 5:05 pm (10 years ago)

    Ik dacht dat ik met de perfecte man getrouwd was, maar jouw man kan er ook wat van! Wauw, wat een gave tulbandvorm!

    Reply
    • Margriet
      November 4, 2013 at 5:11 pm (10 years ago)

      Hahaha, dank je wel! Ik zal je reactie doorgeven. 🙂 Hij kent me gewoon goed en weet dat ik blijer word van servies en tulbandvormen dan van boeketten of bonbons. 😉

      Reply
  3. Maaike
    November 5, 2013 at 2:27 pm (10 years ago)

    Oooh, hij is écht mooi!

    En dan citroen & roomkaas…. yum!

    Reply
  4. Laura Wattel
    November 7, 2013 at 3:53 pm (10 years ago)

    Zojuist dit recept gebruikt (wel in mijn simpele-5euro-Lidl-tulbandvorm) en wat issie lekker! Heerlijk zacht en licht! Bedank voor dit eenvoudige receptje!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *