Uitgekookt! (1)

We blunderen allemaal wel eens in de keuken. Jij, ik, en bekende chefs als Jamie en Nigella doen het vast ook niet altijd goed. Als ik iets heb verpest in de keuken, laat dat meestal bij mij zo’n baalgevoel achter dat ik met het hele gerecht niets meer te maken wil hebben. Zonde eigenlijk, want van je fouten leer je ontzettend veel. Waarom zakte de cake nu in? Waarom werd het geklopte eiwit niet stijf? Waarom was de biefstuk taai?

Meestal zit er een heel simpel antwoord achter. Je opende de ovendeur, de kom waarin je je eiwitten wilde kloppen was niet goed schoon, of je hebt je biefstuk niet laten rusten. Deze (en veel meer!) wetenswaardigheden vind je in het nieuwe boek Uitgekookt! van Annemieke Smit.
Wat mij betreft is het boek een aanwinst voor iedereen die vaak kookt en van zijn of haar fouten wil leren. Je leert het koken en bakken veel beter begrijpen. Tenslotte is koken en bakken niet alleen een kwestie van ingrediënten bij elkaar mikken en wachten op een goed eindresultaat, er komt ook scheikunde, natuurkunde en biologie aan te pas.

Uitgekookt! (2)

Schrik daar niet van. Als er iemand niet goed was in exacte vakken, was ik het wel (ik kon gelukkig nog vakken kiezen en heb uiteindelijk alles wat naar exacte wetenschap rook geloosd, behalve biologie). Je hoeft bepaald geen scheikundig wonder te zijn om dit boek te kunnen volgen. Uitgekookt! is juist erg toegankelijk, en in begrijpelijke taal wordt uitgelegd waarom die ovendeur nou dicht moet blijven. Ook met tekeningetjes en foto’s wordt veel verduidelijkt.

Ik dacht veel te weten over koken en eten, maar dit boek heeft mij nog veel meer geleerd. Ik kijk nu met andere ogen naar eten dat ik bereid, en snap veel meer van alle processen er achter. Door het boek weet ik beter hoe en waar ik voedingsmiddelen moet bewaren, dat gekochte groenten nog leven en een bioritme hebben, hoe gist precies werkt, en dat de kleur van een eidooier bepaald wordt door het voedsel van de kip die het ei legde.

Uitgekookt! (3)

En behalve alle wetenswaardigheden, hulp in nood en uitleg, staan er ook n0g enkele recepten in. Hoe je een perfecte bouillon maakt, bijvoorbeeld, of een olijvenfoccacia.

Uitgekookt! is voor zo’n € 19,95 te koop bij de boekhandel. Meer over Annemieke lees je op haar blog.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *