Advocaat Cheesecake (1)

Ik heb weer eens een fijne cheesecake gemaakt: advocaat-cheesecake naar Duits recept. Eigenlijk valt er niet zo heel veel over te zeggen, je moet hem vooral proeven. Het is een cheesecake met een heerlijk zachte textuur, en een subtiele advocaatsmaak. Omdat de cheesecake niet van kwark maar van zachte roomkaas is gemaakt, is hij niet wrang op de tong maar juist zacht en fijn. De cheesecake is bij uitstek geschikt voor Pasen, maar dat hebben we al gehad dit jaar, dus maakte ik hem voor Vaderdag. Mijn vader is niet zo’n zoetekauw maar hij vond de cheesecake vanwege de subtiele smaken erg lekker. Hij heeft al een dag te vroeg een stukje opgesmikkeld omdat hij hem er zo lekker uit vond zien!

Advocaat Cheesecake (2)

Ingrediënten:

 • 250 gram koekjes naar keuze (ik koos Delfia’s)
 • 100 gram roomboter
 • 800 gram roomkaas
 • 250 gram kristalsuiker
 • 1 zakje vanillepuddingpoeder
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 3 eieren (m)
 • 1 eigeel (m)
 • 400 ml advocaat
 • 200 ml slagroom
 • poedersuiker (naar wens)
 • 1 zakje Klop-Fix (slagroomversteviger)
 • pure vlokken (naar wens)

Advocaat Cheesecake (3)

Bereidingswijze:

Haal vast de roomkaas en eieren uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur kunnen komen.
Verkruimel de koekjes. Dit kan met een deegroller, een diepvrieszak en een beetje geduld, of met een hakmolen. Smelt ondertussen 100 gram roomboter op heel zacht vuur. Bekleed de bodem en de zijkanten van een springvorm van 24 cm met bakpapier. Meng de gesmolten boter en de koekkruimels tot het op nat zand lijkt. Verdeel het over de bodem van de springvorm en duw het aan met een lepel. Zet de springvorm minimaal 30 minuten in de koelkast zodat de bodem kan opstijven.

Verwarm de oven voor op 160° Celsius (150° als je een heteluchtoven gebruikt). Meng de roomkaas, suiker, vanillesuiker en vanillepuddingpoeder in een keukenmixer op een zo laag mogelijke stand tot een egaal, romig mengsel.  Dit duurt ongeveer 5 minuten. Voeg de eieren en het eigeel één voor één toe. Meet 270 ml advocaat af en meng ook deze door de romige massa. Haal de springvorm uit je koelkast en verdeel het advocaatmengsel over de bodem. Strijk de bovenkant glad, en schud de springvorm (voorzichtig!) een beetje heen en weer of op en neer, om eventuele luchtbellen weg te halen.

Advocaat Cheesecake (4)

Zet de springvorm in het midden van de oven en bak deze in circa 60-70 minuten goudbruin. Schakel de oven zo’n 15 minuten voor het einde van de baktijd uit, en laat de cheesecake nagaren in de oven terwijl de ovendeur op een kiertje staat. Is de cheesecake als je de oven uitschakelt nog niet goudbruin, verleng de baktijd dan met een paar minuten tot de oven de gewenste kleur heeft. Heb je een klapdeur zoals ik, dan zou je bijvoorbeeld een luciferdoosje tussen de deur kunnen klemmen.
Neem de cheesecake na 15 minuten uit de oven en laat hem op een taartrooster volledig afkoelen. Zet hem vervolgens in de koelkast tot je de advocaatroom maakt.

Klop de slagroom met wat poedersuiker en slagroomversteviger stijf. Doe er 80 ml advocaat bij, en meng deze voorzichtig met een lepel door de room. Eigenlijk vouw je de advocaat er door. Verdeel de advocaatroom met een lepel over de cheesecake. Druppel de resterende advocaat er overheen, en versier de cheesecake met vlokken. Bewaar de cheesecake in de koelkast, en haal hem er ongeveer 15 minuten voor je hem nuttigt uit. De cheesecake is het lekkerst als hij niet meer ijskoud is.

Advocaat Cheesecake (5)

Tips:

 • Ik bekleed een springvorm als volgt: ik knip een vierkant stuk bakpapier uit dat net iets groter is dan de springvorm zelf, en deze klem ik vast. Vervolgens knip ik 2 lange stroken die even hoog zijn als de springvorm, en deze plak ik vast met enkele stipjes margarine op het bakblik. Zo blijft het bakpapier goed in de vorm, en komt de cheesecake er ook goed uit.
 • De cheesecake maakte ik vrijdagavond, en zaterdagochtend heb ik de advocaatroom pas gemaakt. De cheesecake blijft in de koelkast goed en is dan mooi stevig. In principe kan de cheesecake na het maken van de advocaatroom direct gegeten worden.
 • Ik gebruikte pure vlokken om de cheesecake te versieren omdat dat er zo feestelijk uitziet. Maar je kan ook hagelslag gebruiken, of nog wat verkruimelde koekjes, of chococrispies… de mogelijkheden zijn eindeloos.
 • In het originele recept werd maar liefst 300 ml slagroom gebruikt. Dat vond ik teveel, dus gebruikte ik 250 ml. Maar ook daar hield ik van over. 200 ml is meer dan genoeg.
 • Ik vond het recept in een Duits magazine (Living At Home, uitgave 4/2007) en heb het naar eigen inzicht wat aangepast. Ik gebruikte minder suiker en room.
 • Ik blijf het zeggen: gebruik roomkaas van de Lidl (Pic-Frisch). Zelfde kwaliteit als die van Philadelphia, voor een kwart van de prijs (€ 0,57 voor een bakje van 200 gram).
Print Friendly, PDF & Email

6 Comments on Advocaat-cheesecake

 1. Marita
  June 19, 2013 at 9:05 am (11 years ago)

  Oh dit ziet er ook weer veel te lekker uit!
  Het valt wel op dat je laatste taart/cake recepten met alcohol zijn! 😉 Niet erg hoor, ik hou daar wel van haha!

  Reply
  • Margriet
   June 19, 2013 at 6:44 pm (11 years ago)

   Haha, nu je het zegt… het was mijzelf nog geen eens opgevallen. 🙂 Betrapt!
   Ik hou inderdaad ook wel van wat alcohol in gebak, maar zo los in een glas drink ik het amper.

   Reply
 2. Laura
  June 22, 2015 at 9:55 pm (9 years ago)

  Bedankt voor je recept, wij hebben er ook van gesmuld!

  Reply
  • Margriet
   June 22, 2015 at 10:00 pm (9 years ago)

   Wat leuk om te horen Laura, ik ben blij dat de taart jullie gesmaakt heeft! 🙂

   Reply
 3. Laura
  May 14, 2016 at 10:39 pm (8 years ago)

  Het was een goede cheesecake maar ik vind hem lekkerder als hij wat frisser is of in combinatie met fruit. Hij zag er wel erg lekker uit! Groetjes Laura

  Reply
 4. Lydia
  April 4, 2019 at 10:30 pm (5 years ago)

  De roomkaas vond ik veel te veel. Gedeeld door drie en de rest van ingrediënten ongeveer gehalveerd 🙂 Staat nu in oven na te bakken.. ben erg benieuwd hoe die smaakt!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *