Als je niet beter weet zou je bijna denken dat dit bitterballen zijn. Maar het zijn toch echt zoete, romige speculaastruffels!
Het begon allemaal afgelopen zaterdag. Mijn vriend en ik vinden het erg leuk om samen kringloopwinkels en rommelmarkten te bezoeken, vooral vanwege tweedehands boeken. Vanzelfsprekend ga ik dan voor kook- en bakboeken, en mijn vriend duikt de technische boekenhoek in.

Zaterdag was het weer zover. Ondanks dat ik mezelf al enkele keren een kookboeken-koopstop heb opgelegd, kon ik me wederom niet beheersen… Ik vond diverse kookboeken waaronder een 20 jaar oud kookboekje van De Ruijter met allerlei leuke ideeën, tips en recepten voor broodbeleg. Er staan ook andere recepten in, voor bijvoorbeeld desserts en cake-sandwiches, die je dan weer met broodbeleg van De Ruijter versiert. In het boekje stonden ook speculaastruffels. Dat vond ik direct een tof idee want speculaastruffels passen uitstekend in deze tijd van het jaar. Daarbij is de bereidingswijze simpel en lekker snel, en de truffels zijn ook nog eens overheerlijk.

Hoewel ik het recept en de bereidingswijze naar eigen inzicht wat heb aangepast, vond ik het wel zo eerlijk om het boekje, dat slechts een euro kostte, als inspiratiebron te vermelden. Het boekje zal ik zeker nog vaker gebruiken omdat er ook andere leuke recepten in staan die van pas komen bij bijvoorbeeld een high tea. De titel is ‘De versierde boterham en andere lekkernijen – Recepten en tips met De Ruijter Originals’, en is op bijvoorbeeld Marktplaats nog wel te vinden.

Ingrediënten voor 50 tot 60 truffels:

 • 100 + 50 gram speculaas
 • 200 ml slagroom, ongeklopt
 • 400 gram witte chocolade
 • 1 eetlepel speculaas-/koekkruiden

Bereidingswijze:

Verkruimel 100 gram speculaas en doe de kruimels in een beslagkom. Doe de room en speculaaskruiden er bij en roer het mengsel goed door. Laat het een paar minuten rusten en zorg ervoor dat het één geheel wordt.

Neem een zeef en plaats die boven een andere beslagkom. Duw het speculaasmengsel er in delen door, zodat de kruimels in de zeef blijven zitten en je een heel glad mengsel krijgt.

Smelt 300 gram witte chocolade au bain marie. Wanneer de chocolade gesmolten is haal je de kom van het vuur en doe je de resterende 100 gram chocolade er bij en roer je het door tot alles opgenomen is.

Als het goed is, is de chocolade dan niet loeiheet maar lauwwarm. Meng de gesmolten chocolade in delen door het speculaasmengsel en roer het goed door. Zet de kom in de koelkast en laat het daar ongeveer een uur staan tot het mengsel opgesteven is.

Vermaal de resterende speculaas ondertussen in een keukenmachine tot fijne kruimeltjes en doe deze in een ruim, plastic bakje.

Gebruik een theelepeltje om bergjes te scheppen van het truffelmengsel en draai deze in een snelle beweging tussen je handen tot balletjes. Het is belangrijk dat je handen zo koel mogelijk zijn. Het mengsel kan ook plakkerig zijn dus was je handen regelmatig af met koud water.
Rol, terwijl de truffels nog enigszins glimmen en plakkerig zijn, de balletjes door de speculaaskruimels tot ze helemaal onder zitten. Merk je dat de kruimels niet goed blijven plakken omdat de truffels alweer wat harder zijn geworden, rol de truffels dan nogmaals door kort tussen je handen, dan gaat het beter. Leg de ‘gepaneerde’ truffels op een bord en eventueel in vrolijke caisses en bewaar ze tot gebruik in de koelkast.

Tips:

 • Ik gebruikte gewone grote brokken speculaas maar kleine speculaasjes zijn ook geschikt. Zolang het totaalgewicht van de speculaas maar hetzelfde is. Zorg er wel voor dat er geen amandelen op de speculaasjes zitten want dat maakt het zeven een stuk moeilijker.
 • In plaats van speculaaskruimels als coating kan je ook gezeefde cacao, poedersuiker of hagelslag gebruiken. In het boekje werd pure hazelslag gebruikt. Ik vond het leuker om speculaaskruimels te gebruiken maar daardoor zijn de truffels wel een beetje op bitterballen gaan lijken, haha.
 • Bewaar de truffels in de koelkast, maar laat ze op kamertemperatuur komen voor je ze eet. Dan zijn ze veel smaakvoller.
 • Juist omdat ze er uitzien als bitterballen, passen ze perfect op Sinterklaas-avond tussen de surprises en gedichten!

 

Print Friendly, PDF & Email

12 Comments on Speculaastruffels

 1. Tamara
  November 9, 2012 at 5:49 pm (12 years ago)

  Oe, dit ziet er lekker uit! Deze ga ik zeker onthouden!

  Reply
  • Margriet
   November 10, 2012 at 7:25 pm (12 years ago)

   Thanks! En wat een leuke site heb je! Ik heb hem gebookmarkt. 🙂

   Reply
 2. Marianne
  November 10, 2012 at 8:21 pm (12 years ago)

  Wat een superleuk recept en origineel ook! Ik ga ze denk ik volgende week maken als Sinterklaas het land weer in komt 😉
  Ik zie trouwens niet staan hoe lang ze houdbaar zijn, kan je ze een paar dagen bewaren?

  Reply
  • Margriet
   November 10, 2012 at 8:26 pm (12 years ago)

   Goed dat je het vraagt! Ik heb ze woensdagavond gemaakt en het is nu zaterdagavond. Er zijn er een paar overgebleven en ze smaken nog steeds goed.
   Zo lang je de room en chocolade binnen de houdbare termijn gebruikt, moeten ze zeker 3 dagen goed blijven. 🙂

   Reply
 3. Ei bakken
  November 11, 2012 at 1:20 pm (12 years ago)

  Ziet er heerlijk uit! Goed om te onthouden voor de feestdagen…

  Reply
 4. Sanne
  November 13, 2012 at 7:20 pm (12 years ago)

  Heerlijk lijkt me dit!

  Reply
 5. Maxime
  December 2, 2014 at 10:04 pm (10 years ago)

  Ik ga deze morgen maken, ben heel erg benieuwd! 🙂

  Reply
  • Maxime
   December 2, 2014 at 10:05 pm (10 years ago)

   Waar kan je eigenlijk die caisses kopen?

   Reply

1Pingbacks & Trackbacks on Speculaastruffels

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *