In het Buitengewoon Familie Kookboek was dit het eerste recept waar mijn oog op viel. Zo simpel, maar toch had ik er nooit aan gedacht om speculaaskruiden door een boterkoek te doen.
Op de namiddag van 5 december bakte ik hem, zodat we er ‘s avonds met zijn allen van konden eten. Boterkoek maak ik namelijk alleen als ik zeker weet dat er veel mensen over de vloer komen, anders eet ik hem in mijn eentje op en da’s niet zo’n goed plan.

De boterkoek was heerlijk! De zachte textuur van boterkoek, het winterse van de speculaaskruiden, het frisse van de sinaasappelrasp… Lekker. De koek is wel vrij zwaar dus snij er niet te grote stukken van. En ook al is de goedheiligman inmiddels het land uit, het is een echt winters recept dat ook na Sinterklaas nog prima kan.

Ingrediënten:

 • halve sinaasappel, schoongeboend
 • anderhalve eetlepel speculaaskruiden
 • 300 gram roomboter, in stukjes
 • 200 gram witte basterdsuiker
 • 1 ei, losgeklopt
 • snufje zout
 • 300 gram bloem, gezeefd
 • garneeramandelen of amandelschaafsel

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200° C. Zet de boterkoekvorm op bakpapier, trek een lijn rond de vorm en knip de cirkel uit (zie tips). Leg het stuk bakpapier in de vorm.
Rasp boven een kommetje de oranje schil dun van de sinaasappel (zie tips) en meng de  speculaaskruiden er door. Meng in een kom met een houten lepel de boter met de suiker en een snufje zout. Schenk iets meer dan de helft van het losgeklopte ei erbij en meng goed door het botermengsel.

Voeg beetje bij beetje de bloem en het speculaas-sinaasappelmengsel toe en kneed er een samenhangend deeg van.
Druk het deeg uit in de vorm, maar zorg ervoor dat er een beetje ruimte overblijft tussen het deeg en de randen; tijdens het bakken loopt het deeg uit en wordt die ruimte opgevuld.

Bestrijk de bovenkant van de boterkoek met de rest van het ei en trek met een vorm ruitjes in het deeg. Druk de amandelen met de bolle kant naar boven iets in het deeg.
Zet de vorm op het rooster in het midden van de oven en bak de koek in 25 minuten goudbruin en gaar (zie tips). Laat de boterkoek helemaal afkoelen zodat de boter volledig gestold is. Snij de koek in smalle puntjes.

Tips:

 • Mijn oven had ongeveer 7 minuten langer nodig voor de boterkoek klaar was. De bovenkant was echter al wel goed dus heb ik deze na 25 minuten afgedekt met aluminiumfolie zodat het niet te knapperig of te donker werd. Hou de baktijd in de gaten want elke oven is anders.
 • Ik heb zelf boterkoekvormen met een ingebouwd mesje. Daarmee kan je de boterkoek eenvoudig lossnijden van de bodem. Bakpapier is dan niet nodig.
 • Na een dag was de speculaasboterkoek nòg lekkerder, de kruiden zijn dan nog beter in de boterkoek getrokken.
 • Ik gebruikte, zoals aangegeven, rasp van een halve sinaasappel. Maar als citrus-fan mag het van mij wel wat extra, dus de volgende keer rasp ik de hele sinaasappel er door.
 • In plaats van garneeramandelen kan je natuurlijk ook amandelschaafsel gebruiken, of de amandelen zelfs helemaal weglaten.
Print Friendly, PDF & Email

1 Comment on Speculaasboterkoek

 1. Anja
  December 7, 2012 at 10:42 am (11 years ago)

  Lekker idee inderdaad, nooit aan gedacht!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *