Afgelopen weekend vond ik op de markt gekonfijte aardbeien. Die zijn los erg lekker, maar ook zeer geschikt om te verwerken in truffels en bonbons. Ik combineerde de zoete aardbeien met slagroom en witte chocolade en dat resulteerde in werkelijk heerlijke truffels die smelten op je tong. Een traktatie!

Ingrediënten voor 60 à 70 stuks:

 • 400 gram witte chocolade
 • 250 ml slagroom
 • 50 gram ongezouten roomboter
 • 100 gram gekonfijte aardbeien
 • 100 gram poedersuiker

Bereidingswijze:

Snij de gekonfijte aardbeitjes in kleine stukjes (zie 2e foto). Doe de slagroom samen met de roomboter in een steelpannetje met niet al te dunne bodem en breng dit nèt niet aan de kook. Hak ondertussen de witte chocolade in stukjes en doe deze in een ruime kom. Zodra de room tegen de kook aan is neem je het pannetje van het vuur. Giet dit over de chocolade en laat het een minuutje staan. Roer het daarna goed door tot je een egale saus hebt. De dikte daarvan is ongeveer gelijk aan die van gecondenseerde melk.

Doe de aardbeien er bij en roer goed door. Zet de kom in de koelkast en laat het een nachtje opstijven. Roer het mengsel het eerste uur een paar keer door als het indikt, om te voorkomen dat alle stukjes aardbei naar de onderkant zakken.
Neem de volgende dag de kom uit de koelkast en schep er met een theelepel hoopjes uit. Deze rol je in een snelle beweging tussen je handpalmen tot balletjes. Rol echter niet te lang, door je lichaamstemperatuur worden de balletjes al snel te warm. Houd je handen dus goed koud en werk ook niet in een te warme keuken.

Leg de balletjes die je hebt gevormd op een bord en doe deze weer in de koelkast om stijver te worden.
Zeef de poedersuiker boven een plastic bakje en laat daar ongeveer 5 balletjes per keer in vallen. Hussel het bakje heen en weer zodat de balletjes onder een dikke laag poedersuiker zitten. Rol deze vervolgens weer in de zeef heen en weer om het overtollige poedersuiker er weer af te krijgen. Ga zo door tot je alle truffels voorzien hebt van een suikerlaagje, en doe ze vervolgens in vrolijke candy cups. Bewaar ze tot ze gegeten worden, in de koelkast.

Tips:

 • Het snijden van de aardbeien is een kleverig werkje. Van buiten zijn de aardbeien redelijk droog, maar van binnen zijn ze plakkerig. Spoel geregeld je mesje af met warm water en droog deze goed af, daarmee gaat het werkje sneller en makkelijker.
 • Ik vond mijn aardbeien op de Rotterdamse markt bij een Marokkaanse verkoper van gekonfijte vruchtjes, noten en kruiden. Per 250 gram betaal je er ongeveer 3 euro voor. Op de markt heb ik nog zeker 2 verkopers gezien die ze ook verkochten. Hij had ook gekonfijte kersen. Deze zijn een stuk goedkoper en zijn ook geschikt, maar nu zocht ik echt de extreme zoetigheid van aardbeien. De smaak van gekonfijte kersen is wat minder uitgesproken, vind ik.
 • Het ene balletje is misschien wat groter dan de andere. Dat maakt niet uit, ze zijn handgemaakt, dus niet mee zitten als ze er verschillend uitzien!
 • Lekker voor Sinterklaasavond of Kerst!

 

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments on Slagroomtruffels met witte chocolade en gekonfijte aardbeien

 1. Milou
  October 28, 2012 at 7:55 pm (12 years ago)

  ohh dit ziet er weer heerlijk uit!

  Reply
 2. Tessabd
  November 2, 2012 at 2:00 pm (12 years ago)

  oh damn wat ziet dat er lekker uit!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *