Bladerend in één van mijn favoriete kookboeken vond ik pindakaasblokjes. Hoewel ik niet vaak pindakaas eet, leek dit me erg leuk om te maken, temeer omdat deze blokjes niet gebakken hoeven te worden, ze zijn zo klaar. Op de avond dat ik ze wilde ‘bakken’ bleek ik helaas niet genoeg pindakaas meer in huis te hebben, en de supermarkten waren al dicht, dus moest ik nog even wachten.
Maar afgelopen donderdagavond was het zover. Tussen allerlei andere activiteiten door kon ik deze snel maken. En lekker dat ze zijn!

Ingrediënten:

Voor de basis:

 • 50 gram donkerbruine basterdsuiker
 • 200 gram poedersuiker
 • 50 gram boter
 • 200 gram pindakaas zonder stukjes

Voor de bovenlaag:

 • 200 gram melkchocolade
 • 100 gram pure chocolade
 • 1 eetlepel boter

Verder nodig:

 • Bakblik van 23 cm in het vierkant, bekleed met bakpapier, liefst van siliconen (zie tips)

Bereidingswijze:
Roer alle ingrediënten voor de basis tot een glad mengsel. Dit kan met een keukenmachine of met een houten lepel (dit is wel iets meer werk). De donkerbruine basterdsuiker kan als hele kleine klontjes zichtbaar blijven, maar dit daar niet over in. Druk het zanderige mengsel in het met bakpapier beklede bakblik en maak het oppervlak zo glad mogelijk (zie tips).
Laat voor de bovenkant de twee soorten chocola en de boter samen smelten (voor het gemak in de magnetron, ongeveer twee minuten op stand medium, of au bain marie). Spreid het mengsel uit over de basislaag in het blik. Laat alles opstijven in de koelkast. Snijd er, wanneer de chocoladelaag stevig is geworden kleine vierkantjes van.

Tips:

 • Ik gebruikte dit bakblik. Weliswaar iets anders qua maat maar het scheelt niet heel veel. Deze heb ik bekleed met bakpapier dat ik op maat heb geknipt en zodoende kon ik alles zo uit de vorm tillen.
 • Om het oppervlak van de basislaag zo glad mogelijk te maken, kan je een koude lepel gebruiken, of een kleine deegroller.
 • Als de chocola eenmaal hard is geworden in de koelkast, is het lastiger om de blokjes te snijden. De chocoladelaag is namelijk veel harder dan de pindakaaslaag en dat levert brokken op. Hiervoor zijn meerdere oplossingen; gebruik een warm / heet mes en maak zagende bewegingen als je de blokjes snijdt. Of snij de blokjes vóór de chocoladelaag volledig is uitgehard en leg de blokjes dan terug in de koelkast. Of; laat de zaak op kamertemperatuur komen na uitharden als je de blokjes snijdt. Ik denk dat je brokken niet hélemaal kan voorkomen maar dit helpt al iets, en tenslotte gaat het om de smaak.
 • Maak de blokjes niet te groot. Ook al is het verleidelijk om dit wel te doen. De pindakaasblokjes zijn namelijk zeer machtig.
Print Friendly, PDF & Email

4 Comments on Pindakaasblokjes

 1. Ellen
  February 28, 2012 at 10:44 am (12 years ago)

  Mmmm ziet er echt lekker uit! Om heel eerlijk te zijn heb ik nog nooit pindakaas gegeten… in België is dat niet zo gebruikelijk, maar ik ben er wel erg benieuwd naar!

  Reply
  • Margriet
   February 28, 2012 at 8:21 pm (12 years ago)

   Als je van pinda’s houdt is het misschien leuk om het eens te proberen, maar ik denk dat pindakaas wel vrij uitgesproken is. Dus misschien vind je het helemaal niks. Ikzelf eet het met periodes, zo eet ik bijna 2 weken niet anders en zo eet ik het maanden niet.

   Mijn vriend vond de smaak erg lijken op Snickers. De textuur van Snickers is natuurlijk anders maar ik snap wel wat hij bedoelt. 🙂

   Mocht je eens in NL komen, neem dan gewoon een potje pindakaas mee (tip: Calvé is erg lekker!). Of hebben ze het ook in Belgische supermarkten?

   Reply
 2. Edith
  March 1, 2012 at 6:39 pm (12 years ago)

  Ze waren echt super lekker, blij dat ik je vriend goed ken ;)!

  Reply
 3. Brenda (Kookt!)
  April 27, 2012 at 4:17 pm (12 years ago)

  Wat een leuk idee! Ben gek op pindakaas, dus deze moet ik zeker eens maken!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *