“Sommige mensen gaan mode shoppen als ze op reis gaan. Christine van Imschoot niet. Zij gaat in elke stad waar ze komt op zoek naar de lekkerste bakker, de beste supermarktjes en de fijnste delicatessenwinkels waar ze authentieke ingrediënten kan kopen.”

Zo begint de tekst op de achterkant van het nieuwe kookboek ‘Food & the City’ dat ik mocht reviewen. Er had in plaats van ‘Christine’ ‘Margriet’ kunnen staan, ook ik heb die tic. Ben ik in een buitenlandse stad? Dan laat ik de kleding en schoenen aan me voorbij gaan maar stort ik me, soms tot ergernis van reisgenoten, op winkeltjes met allerlei heerlijkheden, om vooral een stad te kunnen proeven.

En de stad proeven, daar gaat het om in dit heerlijke boek. Christine neemt je mee op een culinaire reis door verschillende steden en ze heeft bij elke stad passende recepten bedacht. De recepten zijn redelijk eenvoudig na te maken thuis, zodat je kan nagenieten van een fijne trip. En ook als je even geen fut hebt om te koken of te bakken, dan is het een heerlijk boek om mee op de bank te kruipen. Dekentje er bij en genieten maar. Dat laatste deed ik!

Op een rijtje:

Pluspunten van het boek:

  • Volop eye-candy door het gebruik van prachtige foto’s. Ik hou bijvoorbeeld helemaal niet van scampi maar de scampikroketjes zien er zo mooi uit dat ik me toch zou laten verleiden tot het proeven er van. Ook de sfeer van elke stad wordt goed weergegeven door foto’s van producten en als je de steden kent, heb je steeds een ‘oh ja!’-gevoel.
  • De recepten zijn erg gevarieerd! Het zal geen geheim zijn dat ik bakken nog leuker vind dan koken, maar er staat voor elk wat wils in. Voorafjes, desserts, hoofdgerechten, alles komt aan bod. Sabayon uit Rome, warme peperkoek uit Gent, Parijse cassoulet, Brussels stoofpotje, of een visburger uit New York, het boek zit vol verschillende recepten.

Minpunten van het boek:

  • In sommige recepten worden ingrediënten gebruikt die wat lastiger verkrijgbaar zijn, of die ik zelfs helemaal niet ken (wat zijn lompviseitjes?).
  • Het boek is nu actueel en de adressen kloppen natuurlijk, maar over pakweg een jaar of 10 zullen er adressen van verschillende winkeltjes niet meer kloppen, vrees ik.

Conclusie:

Ik ben erg blij met het boek en vind het, vooral vanwege de variatie, een mooie aanvulling op mijn kookboekencollectie. Food & the City kun je hier bestellen.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *