Deze koekjes zijn het resultaat van ‘weinig tijd, wel willen bakken’. En het was alweer even geleden dat ik voor het laatst koekjes had gemaakt.
De meeste mensen kennen wel jamkoekjes, en die vind ik ook erg lekker. Ik besloot nu echter lemon curd te gebruiken en dat bleek ook goed uit te pakken! En door het custardpoeder worden de koekjes niet zo hard als zandkoekjes en dat is heel aangenaam.

Ingrediënten voor ongeveer 30 koekjes:

 • 75 gram roomboter op kamertemperatuur
 • 100 gram suiker
 • 4 eetlepels melk
 • 125 gram zelfrijzend bakmeel
 • 40 gram custardpoeder
 • 75 à 100 gram lemon curd

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden, en bekleed je bakplaat met bakpapier.
Klop de roomboter en suiker tot het een bleek, luchtig mengsel is. Voeg melk, bloem en custardpoeder toe en meng dit tot een samenhangend deeg.
Verdeel het deeg in stukjes van 12 gram en rol daar balletjes van. Doe deze op de bakplaat (ongeveer 15 stuks per bakplaat), druk ze iets platter en maak met de achterkant van een houten lepel een holletje in elk koekje. Vul deze holletjes met lemon curd. Bak ze in ongeveer 15 minuten af, laat ze kort afkoelen op de bakplaat en leg ze vervolgens op een rooster om volledig af te koelen.

Tips:

 • Het recept vond ik op Het Leukste Taarten-forum en ik heb het lichtelijk aangepast. Vanille-extract heb ik weggelaten omdat ik dat minder goed vond passen bij lemon curd. Ook heb ik 2 eetlepels melk meer gebruikt, voor een soepeler deeg. In het originele recept werd jam gebruikt, dat is natuurlijk ook erg lekker!
 • Als je de bolletjes al iets platter drukt op de bakplaat, voor je er het holletje in maakt, is de kans minder groot dat er scheurtjes aan de zijkant komen.
 • De koekjes blijven zo’n 2 à 3 dagen lekker als ze in een blik bewaard worden.
 • Custardpoeder is bij de meeste supermarkten wel te koop, en het wordt onder andere door dr. Oetker gemaakt.
 • Schep de holletjes in de koekjes niet te vol. Door de hoge temperatuur gaat de vulling ‘ploffen’ en komt het er over heen. Gebruik dus liever iets minder lemon curd of jam, dan blijft de vulling in het holletje zitten.
Print Friendly, PDF & Email

10 Comments on Lemon curd koekjes

 1. Ellen
  January 16, 2012 at 1:25 pm (12 years ago)

  Oh, die zien er lekker uit seg! Ik heb nog nooit gewerkt met custardpoeder, is dat speciaal van smaak of doet het enkel iets met de structuur? Hmmm ben ik wel benieuwd naar!

  Reply
  • Margriet
   January 16, 2012 at 4:12 pm (12 years ago)

   Het smaakt ietwat zoet, een beetje als vanillevla, maar niet uitgesproken naar vanille-extract bijvoorbeeld. De smaak wordt er niet heel erg anders door vind ik (het is ook maar weinig), maar ik vind de structuur wel veel beter. Daarom heb ik er ook een foto van een doorgebeten koekje bij gedaan, daarop is te zien dat de binnenkant wat minder bros is dan de buitenkant, en die combi vind ik echt heel erg lekker.

   Reply
 2. Nell Nijssen
  January 16, 2012 at 4:10 pm (12 years ago)

  oef, die zijn er bijzonder lekker uit! MOET ik proberen. Dank, dank voor dit inspirerende recept.

  Reply
  • Margriet
   January 16, 2012 at 4:14 pm (12 years ago)

   Graag gedaan! Ze waren ook erg lekker, mijn vriend vond het jammer dat ik er ‘maar’ 30 had gemaakt, die had er wel meer gelust. 😀

   Reply
 3. Soofjor
  January 20, 2012 at 3:26 pm (12 years ago)

  Wauw die zijn mooi geworden! zien er heerlijk uit!

  Reply
 4. Hydrose
  March 2, 2012 at 2:50 pm (12 years ago)

  Bedankt voor het recept, mijn man, zoontje en ik vinden ze heerlijk! Streker nog… Gisteren kwam het verzoek van mijn man om ze vandaag (voor de 3e keer deze week ^^) weer te maken…. Een doorslaand succes dus!

  Reply
  • Hydrose
   March 2, 2012 at 2:51 pm (12 years ago)

   Uhm… ‘Streker’ moet dus ‘Sterker’ zijn… :$

   Reply
   • Margriet
    March 2, 2012 at 6:15 pm (12 years ago)

    Wat leuk, 3 keer al! Ja ze zijn verslavend lekker hè. 🙂 Fijn om te horen dat je er zo van genoten hebt!

    Reply
 5. Maria
  January 19, 2013 at 2:39 pm (11 years ago)

  Ik Heb lemoncurd in de koelkast staan en heb gezocht een recept voor koekjes en vind jouw recept. Ben onmiddelijk gaan maken. Ze zitten nu in de oven en ik ben benieuw hoe ze zijn/worden.

  Reply
  • Margriet
   January 19, 2013 at 2:50 pm (11 years ago)

   Wat leuk dat je ze bent gaan bakken! Ik hoop dat je ze lekker vindt. 🙂

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *