Het is oktober, dus het kweeperenseizoen is weer begonnen. Ik kocht er 2 bij een Turkse supermarkt en verwerkte deze in een heerlijke kweepeercompote.
Als kind vond ik compote niet geweldig, ik at liever appelmoes die veel zachter was. Tegenwoordig kan ik, zeker in het najaar, compote erg waarderen. Maar kweeperen had ik daar nog nooit voor gebruikt. Op de website van 24kitchen kwam ik een video tegen met een recept dat me wel aanstond.
De smaak van de compote heeft me enorm verrast. Ik had een wat ‘perige’, wrange smaak verwacht, maar de compote is heerlijk zoet. De smaak van kweepeer houdt voor mij normaal gesproken het midden tussen een zoete appel en een gewone peer, maar in combinatie met kaneel en steranijs wordt de smaak meer uitgesproken. En aan het eind van het bereiden was er nog een lekkere verrassing die ik van tevoren niet had verwacht.

Ingrediënten:

 • 2 kweeperen
 • 1 vanillestokje
 • 1 fles witte wijn
 • 1 kaneelstokje
 • 1 steranijs
 • 200 gram suiker

Bereidingswijze:

Schil de kweeperen, verwijder het klokhuis en snijd de peren in gelijke stukjes. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Breng de wijn, vanille, kaneel, steranijs en suiker aan de kook. Voeg de kweeperen toe als de suiker is opgelost en kook de stukjes kweepeer in circa 30 minuten gaar. Haal de specerijen uit de compote en laat de compote afkoelen.

Tips:

 • Steranijs en kaneelstokjes koop je voordelig bij de Turkse supermarkt.
 • Ik vind de term ‘1 fles wijn’ wat vaag. Flessen zijn er in verschillende soorten en maten. Ik heb 750 milliliter witte, zoete wijn gebruikt, en ik heb voor het pureren met de staafmixer ongeveer 1 mok kookvocht opgevangen, omdat ik bang was dat het anders te dunne compote zou worden. Van het kookvocht nam ik een voorzichtig slokje en het bleek werkelijk heerlijk te zijn! Veel zachter en lekkerder dan kant en klare glühwein (die ik nog weleens wat scherp vind), maar hetzelfde idee. Alleen al vanwege de heerlijke aromatische wijn die je overhoudt zou ik dit weer willen maken. Het smaakt heel zacht, warm en vol, je hebt dus geen liters nodig maar 1 bekertje is een absolute verwennerij. Giet dus sowieso voor je gaat pureren, wat kookvocht af. Is de compote dan toch nog te dik naar je zin, dan kan je het vocht er eenvoudig weer bij doen, andersom kan dit niet. De volgende keer zal ik 1 liter wijn gebruiken zodat ik wat meer wijn overhoud na het koken. Gebruik dan geen steelpan maar een iets groter pannetje.
 • Het snijden van de kweeperen viel me stiekem een beetje tegen. Als je zachte appeltjes gewend bent is een steenharde kweepeer een stuk lastiger om te schillen en te snijden. Tijdens het koken wordt de peer echter heerlijk zacht. Het is de moeite van het snijden en schillen zeker waard.
 • Heerlijk als koud bijgerecht op het Kerstdiner!
Print Friendly, PDF & Email

6 Comments on Kweepeercompote

 1. caroline brouwer
  October 11, 2012 at 8:00 am (12 years ago)

  Wat leuk dat je een recept met kweepeer hebt gemaakt. Wij vinden ze ook erg lekker. Je hebt er verschillende soorten in, sommige kweeperen koken heel mooi oranje als je ze kookt. Kijk eens op de site van Okke: http://www.kweepeer.nl/ voor heel veel informatie over kweeperen.
  groetjes, Caroline

  Reply
 2. Pauline
  October 14, 2012 at 9:33 pm (12 years ago)

  Wat een leuk recept, ik heb nog nooit een kweepeer geproefd. Wel in de vorm van jam maar niet rauw..

  Reply
  • Margriet
   October 14, 2012 at 9:39 pm (12 years ago)

   Rauw zijn ze volgens mij ook niet te eten. Ik heb tijdens het maken een stukje geproefd maar dat was eigenlijk veel te hard.
   Ik heb wel regelmatig kweeperen gegeten, verwerkt in Duitse cakes, en dan vind ik het een beetje een kruising tussen een appel en een peer. De smaak van de kweepeer komt in deze compote beter tot zijn recht, vind ik.

   Reply
 3. Es
  October 21, 2012 at 12:32 pm (12 years ago)

  Ik heb al in geen jaren meer kweeperen gehad… Steeds te laat.
  Dit ziet er echt heel lekker uit. Ik vind de gelei ook erg lekker bij blauwe kazen.
  Maar ja, ik vind alles lekker. hahaha

  Reply
 4. Hedwig
  October 1, 2020 at 3:02 pm (4 years ago)

  Ik neem aan dat je twee kilo kweeperen bedoelt in plaats van twee kweeperen. Is een liter wijn ook dan niet erg veel ?

  Reply
  • Margriet
   October 1, 2020 at 3:59 pm (4 years ago)

   Dag Hedwig,
   Nee ik bedoel echt 2 kweeperen. Degene die ik gebruikte waren flink van stuk.
   Ik gebruikte 750 ml wijn en heb 1 mok kookvocht opgevangen (staat bij de tips).

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *