Afgelopen maandagavond hadden mijn vriend en ik de eer om te koken voor een verenigingsavond waarbij er ongeveer 60 mensen zouden komen.
Dat is nogal wat, 60 personen… Je wilt iedereen van genoeg en lekker eten voorzien, niet al te veel overhouden, rekening houden met allergieën en vegetariërs, en het jezelf ook nog enigszins makkelijk maken. Bovendien mocht het niet een te dure maaltijd worden. Het antwoord is dan:

Pannenkoeken!

Natuurlijk ben je daar wel even mee bezig, maar er zijn veel voordelen:

 • Vervoer is eenvoudig
 • Ze zijn makkelijk warm te houden
 • Vegetariërs kunnen mee eten
 • Ze zijn makkelijk uit te delen
 • Als er pannenkoeken over zijn, is er altijd wel iemand die een aantal koude wil meenemen
 • Vrijwel iedereen lust pannenkoeken

Maar hoe pak je zoiets aan?

“Goede voorbereiding” is het codewoord. Allereerst de boodschappen. Van tevoren hadden we uitgerekend wat we nodig hadden aan de hand van een basisrecept dat makkelijk te vermenigvuldigen was. We gebruikten een fool-proof recept dat in mijn schoonfamilie al jaren naar tevredenheid wordt gebruikt. We hebben op een lijst gezet hoeveel we van elk ingrediënt nodig hadden, en net iets meer ingekocht dan nodig was. Ook hebben we een lijst gemaakt van wat we nodig hadden aan materialen om de pannenkoeken te maken. Die lijst vind je verderop in dit stukje. 

Daarna moesten we een locatie om te bakken kiezen. In een van onze eigen keukens bakken was geen optie, daarvoor zijn de keukens te klein. Gelukkig konden we gebruik maken van de keuken in een van de gebouwen die door de vereniging werd gebruikt, waar zelfs een 6-pits gasfornuis aanwezig was.Vervolgens hebben we samen de boodschappen gedaan. Om beurten haalden we iets. Zocht ik de melk, dan zocht mijn vriend de eieren. Bij de supermarkt konden we kartonnen dozen mee krijgen waarin we de pakken melk, bloem, etcetera goed konden opstapelen en vervoeren. Eenmaal op de locatie hebben we alles zo neergezet dat we ruimte hadden om te werken, en er niets in de weg stond.

We maakten een beslag voor ongeveer 30 pannenkoeken per keer. Dat hebben we 10 keer gedaan, en hiervoor gebruiken we 2 soeppannen. De ene pan gebruikte mijn vriend om uit te scheppen, de andere werd door mij gevuld met een nieuw beslag, zodat we tussentijds niet hoefden te wachten. Elke pannenkoek die klaar was legden we op een bord en we maakten stapels van ongeveer 15-20 centimeter hoog, die we direct inpakten in aluminiumfolie en wegzetten. Na het bakken hebben we de keuken natuurlijk direct schoongemaakt, de stapels pannenkoeken in de dozen gezet die we bij de supermarkt hadden gehaald, en ze vervoerd naar de locatie waar ze opgepeuzeld zouden worden. Opnieuw verwarmen was niet nodig, de pannenkoeken die om 12.30 in de pan waren gegaan, waren nog warm om 19.00 uur dankzij de dikke stapel en het aluminiumfolie. Je zou ze echter nog kunnen opwarmen in de oven of magnetron.We hebben extra aluminiumfolie meegenomen naar de locatie om pannenkoeken die over waren, mee te kunnen geven aan de gasten.

Materialen die je nodig hebt:

 • kartonnen dozen voor vervoer
 • 2 à 3 koekenpannen om mee te bakken
 • 2 soeppannen voor het beslag
 • keukenweegschaal
 • handmixer (of anders een garde)
 • soeplepel om het beslag te scheppen
 • borden om de pannenkoeken op stapelen
 • aluminiumfolie om de pannenkoeken warm te houden
 • vuilniszakken om direct afval af te voeren
 • sopje om tussendoor materialen schoon te maken

Ingrediënten voor ongeveer 30 pannenkoeken:

 • 2 liter melk
 • 750 gram bloem
 • 9 eieren (m)
 • theelepel zout
 • 150 gram gesmolten boter

Bereidingswijze:

Doe de melk en eieren in een soeppan en klop deze door met een handmixer. Weeg 750 gram bloem af en voeg deze in delen toe aan de melk. Blijf ondertussen goed kloppen om klontjes te voorkomen. Voeg het  zout toe en de gesmolten boter, en klop nogmaals door. Laat het beslag enkele minuten rusten en je kan beginnen met het maken van de pannenkoeken. Omdat er al gesmolten boter is toegevoegd aan het beslag, hoef je de pan niet meer in te vetten.

Samengevat:
 • Een goede voorbereiding is het belangrijkst. Als je in je hoofd (of op papier) hebt  wat je wilt gaan doen, met wie, en hoe, dan ben je al halverwege. Spreek af wie wat precies doet. Mijn vriend keert pannenkoeken beter om dan ik (in de lucht zelfs, ik kan het enkel met een spatel), dus dat mocht hij doen. Ik maakte telkens nieuw beslag en hield de boel schoon, en werkte ondertussen aan een fruitsalade.
 • Koop iets ruimer in. Ik heb ondervonden dat een kilo bloem niet altijd een kilo is. In sommige verpakkingen zit net iets meer dan 900 gram. Koop dus liever een pak extra, dan hoef je niet halverwege terug naar de supermarkt.
 • Begin ruim op tijd. Liever een halfuur te vroeg klaar dan te laat. Wij hebben over ongeveer 300 pannenkoeken 4 uur gedaan.
 • Maak tussendoor schoon, dan hou je de keuken netjes en is de opruimactie achteraf minder ingrijpend.
 • Drink! Het wordt loeiheet in de keuken met zoveel pannen en je gaat vocht verliezen door het zweten. Vul dat aan met bijvoorbeeld vruchtensap. Mijn vriend en ik dronken samen 2 grote pakken appelsap leeg.
 • Houd overzicht. Voer eierschalen en lege verpakkingen direct af, en hou je werkblad ruim. Verplaats de pannenkoeken die klaar zijn naar een plaats waar ze niet in de weg staan.
 • Let op elkaar. Van het staan, zweten en de hitte kan je behoorlijk moe worden. Wissel zo nodig de taken af.
 • Niet stressen. Het komt allemaal wel goed. En mocht je het verprutsen, dan kun je in het ergste geval nog kant en klare pannenkoeken bij kopen in de supermarkt.
 • Serveer iets lekkers bij de pannenkoeken. Wij kozen hagelslag, suiker, schenkstroop, appelstroop, hazelnootpasta, chocoladepasta, vruchtenhagel, en verschillende soorten jam. De gasten kunnen dan zelf kiezen hoe ze hun pannenkoeken eten.
 • Met de pannenkoeken inclusief beleg bleven we ruim binnen het budget van €2,- per persoon. Alles bij elkaar kostte het ongeveer €75,-, dat is dus €1,25 per persoon!

Ik geef eerlijk toe, maandagochtend was ik niet zo positief over het hele verhaal als nu. Ik zag er enorm tegen op en had verwacht halverwege de middag de wanhoop nabij te zijn. Niets was echter minder waar, want het ging als een trein! We hadden er nog wel 100 kunnen bakken denk ik. Als je elkaar goed kent, en goed samenwerkt, is het geen onmogelijke klus. De reacties op het eten logen er ook niet om, iedereen was positief en vond de pannenkoeken lekker. We kregen uit diverse hoeken het advies maar een pannenkoekenhuis te beginnen, maar dat is me net iets teveel van het goede, hihi!
We hielden nog wat pannenkoeken over, maar die gingen na afloop met verschillende mensen mee naar huis. En als dessert hadden we frisse yoghurt en een ketel vol fruitsalade, maar daarover schrijf ik in mijn volgende post.

Print Friendly, PDF & Email

4 Comments on Koken voor grote groepen: pannenkoeken

 1. Roy
  May 23, 2012 at 8:59 am (12 years ago)

  Leuk stukje Margriet. Tip voor het omdraaien van de pannenkoeken: gebruik het deksel van een grote pan. Deksel met het handvat naar beneden vasthouden en de pannenkoek op het deksel schuiven. Vervolgens het deksel boven de koekenpan omdraaien en klaar is Kees (of Margriet…)

  Reply
 2. Edith
  May 23, 2012 at 11:12 am (12 years ago)

  Hoi Margriet,

  Leuk om te lezen (vooral dat het je is meegevallen). En blij dat er over was…. 😉

  Liefs,
  Edith

  Reply
 3. Brenda (Kookt!)
  May 23, 2012 at 11:16 am (12 years ago)

  Hoi Margriet, wat een operatie.

  Maar zo te lezen ging het jullie goed af! Begrijpelijk dat je er in de ochtend tegenop zag. Maar gelukkig viel het achteraf mee.

  Wat super dat de pannenkoeken zo lang warm blijven zeg, had ik niet verwacht.

  Reply

1Pingbacks & Trackbacks on Koken voor grote groepen: pannenkoeken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *