Mensen met een glutenallergie hebben het vaak moeilijk op feestjes, recepties, verjaardagen, etcetera. De taart die wordt aangeboden is meestal niet glutenvrij. Jammer, zeker voor de zoetekauwen. Ik vond het dus tijd om een feestelijke taart te maken die mensen met een glutenallergie veilig kunnen eten.  Deze taart heeft een heerlijke chocoladesmaak en de knapperige amandeltjes bovenop maken het helemaal af.

Ingrediënten voor de taart:

 • 200 gram pure chocolade
 • 125 gram roomboter, op kamertemperatuur
 • 125 gram basterdsuiker
 • 4 eieren (m)
 • 200 gram gemalen amandelen

Voor de decoratie:

 • 100 gram amandelschaafsel
 • 50 gram roomboter, ongezouten, op kamertemperatuur
 • 100 gram roomkaas
 • 250 gram poedersuiker
 • 40 gram cacao
 • theelepel vanille-extract
 • theelepel melk

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180° Celsius. Bekleed een springvorm van 20 centimeter met bakpapier, zowel aan de onderkant als zijkanten, want de taart is nogal smeuïg en plakt makkelijk aan de zijkanten.

Breek de chocola in stukjes en smelt deze au bain marie. Roer door. Laat iets afkoelen. Meng de roomboter en suiker in een mengkom tot het mengsel bleek en crèmig is. Splits de eieren, hou de eiwitten apart en voeg de dooiers één voor één toe aan het boter-suiker-mengsel. Roer na elke dooier die je toevoegt. Meng er vervolgens de gemalen amandelen door. Doe ook de gesmolten chocolade in de mengkom en roer goed door.
Klop in een andere kom de eiwitten stijf. Ze zijn stijf genoeg als je de kom ondersteboven kan houden zonder dat de eiwitten er uit zakken. Neem een houten lepel en voeg daarmee de stijfgeklopte eiwitten in ongeveer 3 delen toe aan het beslag. Roer voorzichtig, en rustig, de lucht uit de eiwitten moet ook in de taart terecht komen.
Doe het beslag in de springvorm, strijk de bovenkant glad en bak de taart af toe hij gaar is. Prik een satéprikker in het midden om dit te controleren, als die er (nagenoeg) schoon uit komt is de taart klaar.Laat de taart ongeveer een half uur in de vorm afkoelen. Maak daarna de springvorm los en laat de taart verder afkoelen. Zorg ervoor dat de taart volledig afgekoeld is voor je hem decoreert.

Decoratie:

Rooster het amandelschaafsel in een koekenpan op niet al te hoog vuur. Roer regelmatig door om verbranden te voorkomen. Als de amandeltjes beginnen te geuren en te verkleuren, zijn ze klaar. Leg ze weg en laat ze volledig afkoelen voor je ze gebruikt.

Neem de roomboter en klop deze met een handmixer in een mengkom enkele minuten door tot hij ‘fluffy’ is en wit begint te kleuren. Neem de roomkaas uit de koelkast, en laat het iets uitlekken. Meestal zit er wat vocht bij, dit mag beslist niet in de botercrème terecht komen. Doe de roomkaas als die uitgelekt is in de mengkom en roer dit zo’n 30 seconden met de handmixer door de roomboter.
Doe ook het vanille-extract, cacaopoeder en de poedersuiker in de mengkom. Klop dit eerst op de laagste stand tot het gemengd is, en vervolgens op de middelste stand tot het een luchtig mengsel is. Voeg een theelepel melk toe, en eventueel nog iets meer als het mengsel te dik is. Maak het echter niet te vloeibaar, anders worden de toeven te slap.

Besmeer het midden van bovenkant van de taart met een gedeelte van de botercrème, en doe hierop de geroosterde amandeltjes. Druk ze iets aan zodat ze blijven plakken. Hou ongeveer 2 tot 3 centimeter vrij aan de randen.
Doe de resterende botercrème in een spuitzak met spuitmondje (ik gebruikte deze). Op de randen spuit je om de paar centimeter een toefje, zodat de toeven tegen elkaar aan zitten. Op de foto’s kun je goed zien hoe ik het gedaan heb.

Tips:

 • Het originele recept meldt dat de taart in 20 minuten gaar is. Volgens mij is dat onmogelijk op deze temperatuur. Mijn oven is weliswaar traag als het om lage temperaturen gaat, maar ik had zeker 40 minuten nodig voor de taart goed was.
 • Deze taart is warm lekker, maar een dag later is hij ècht nog lekkerder. De smaken zijn dan goed in elkaar getrokken en de textuur is dan ook heerlijk.
 • De taart is aardig smeuïg en blijft daardoor enkele dagen goed.
 • Mijn recept voor de botercrème, inclusief tips, vind je hier.
 • Snij niet te grote punten af! De taart is best machtig.
Print Friendly, PDF & Email

1 Comment on Glutenvrij feesttaartje

 1. Caroline Brouwer
  January 27, 2012 at 7:27 pm (12 years ago)

  Wouw, je taart ziet er super uit! Altijd lekker met amandelen.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *