Flammkuchen (1)

Flammkuchen is naar mijn mening één van de lekkerste dingen op de Kerstmarkt! Ben je echter niet in de gelegenheid om een Kerstmarkt te bezoeken, dan maak je de Flammkuchen thuis. Heerlijk, ontzettend eenvoudig en nog betaalbaar ook.

Ingrediënten (voor 2 personen)

 • 300 gram gezeefde bloem
 • 175 ml lauwwarm water
 • 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
 • halve eetlepel zout
 • 200 gram crème fraîche
 • 2 uien
 • 150 gram spekjes
 • 150 gram geraspte kaas (zie tips)
 • zout, peper

Bereidingswijze:

Meng de bloem, zout en gist in een mengkom. Maak een kuiltje in de bloem, doe het lauwwarme water er in en meng het door de bloem. Je kan het mengwerk met je handen doen, al is dit knoeierig, of met een deeghaak door je keukenmachine. Als de massa een eenheid wordt kneed je het op een met bloem bestoven werkblad tot een deegbal. Laat deze zo’n 60 minuten in een beslagkom of pan, overdekt op een warme stille plaats, rijzen. Zorg ervoor dat het op een tochtvrije plaats is.

Flammkuchen (2)

Snijd ondertussen de uien in mooie dunne ringen en laat de oven voorverwarmen op 250° Celsius.

Kneed de gerezen deegbal na een uur weer even door. Als het goed is heb je nu een soepel en elastisch deeg. Verdeel het in meerdere (2 à 3) ballen, afhankelijk van de grootte van je oven. Je kunt één grote Flammkuchen bakken of meerdere kleintjes. Ik verdeelde het deeg in tweeën en sneed stukken van de Flammkuchen.
Rol elk stuk deeg heel dun uit. Het deeg wordt in de oven wat dikker en een taaie, dikke Flammkuchen is niet zo lekker, dus rol het zo dun mogelijk met een deegroller. Of, als je die zoals ik kwijt bent, met een stevig, recht longdrinkglas.

Leg de lap deeg op een met bakpapier beklede bakplaat, en smeer het deeg in met crème fraîche. Hoeveel precies, dat hangt af van je eigen smaak. Een beetje romigheid op de Flammkuchen is heerlijk maar het geheel moet niet te zompig worden. Voor deze hoeveelheden had ik ruim voldoende aan 200 gram crème fraîche in totaal.
Bestrooi de crème fraîche met zout en peper, de ui-ringen en spekjes. Ook dit hangt weer af van je smaak, hoeveel je er op doet bepaal je zelf. Daarna mag de geraspte kaas er over heen.
Bak de Flammkuchen in ongeveer 10 minuten af in je oven, maar hou je oven (omdat elke oven nu eenmaal anders is) goed in de gaten. De Flammkuchen kan omdat ‘ie zo dun is, snel verbranden! Een baktijd tussen de 8 en 13 minuten is normaal.

Flammkuchen (3)

Tips:

 • In plaats van spekjes kan je ook reepjes ham gebruiken, die zijn ook heerlijk op Flammkuchen.
 • Mijn Flammkuchen hadden zelfs nog dunner gekund naar mijn zin. Let er dus op dat je de lap deeg superdun uitrolt.
 • De geraspte kaas die ik toevoegde, is verre van traditioneel en hoort er eigenlijk niet op, maar het maakt het nèt wat lekkerder en smeuïger naar mijn mening. Laat het echter gerust weg als je het liever bij het originele recept houdt.
Print Friendly, PDF & Email

2 Comments on Flammkuchen

 1. Caroline Brouwer
  December 20, 2012 at 9:18 pm (11 years ago)

  Dit lijkt me nou zo lekker en weet je dat ik het nog nooit gegeten heb. Daar moet maar snel eens verandering in komen!
  Jij ook nog gefeliciteerd met je 11e plaats in de JustEat top50!

  Reply
  • Margriet
   December 20, 2012 at 9:21 pm (11 years ago)

   Bedankt voor je felicitatie! 🙂

   Flammkuchen is ècht een aanrader. Het is zo eenvoudig dat het verrassend is hoe lekker het is! Gauw maken hoor, ik ben benieuwd wat je er van vindt. 🙂

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *