Laatst streek ik met een aantal vrienden neer op het terras van Bagels & Beans in Delft. De cheesecake die ik bestelde, bleek helaas nog te warm te zijn om te serveren. Of ik iets anders wilde bestellen? Na een snelle blik op de kaart koos ik voor de dadeltaart. En wat bleek die lekker te zijn! Dit was voor mij echt een verrassing, want ik was een beetje teleurgesteld omdat ik zo’n trek in cheesecake had. Maar de dadeltaart was zo verrassend lekker dat ik hem thuis wilde namaken. En dat gaat heel makkelijk, zonder oven!

Ik hoefde naar het recept niet lang te zoeken. Bagels & Beans heeft gewoon het recept op de website staan, en thuis maakte ik hem na. De aanwijzingen in het originele recept vind ik eerlijk gezegd een beetje vaag. Zo worden noch de maat, noch het materiaal van de taartvorm vermeld, komen rollen biskwietjes in vele maten en is er nogal een verschil tussen een maat S-ei of een XL-ei. Als het om gebak gaat hou ik van recepten die heel nauwkeurig zijn, dus ik zal precies vertellen hoe ik hem gemaakt heb.


Ingrediënten

  • 500 gram dadels (zie tips)
  • 250 gram roomboter
  • 150 gram bruine basterdsuiker
  • 100 gram fijngehakte walnoten
  • 150 gram biskwietjes (zie tips)
  • 1 ei (m)
  • 2 eetlepels caramelsiroop (zie tips)
  • geschaafde kokos

Bereidingswijze:

Snij de dadels doormidden, verwijder de pit, en snij de dadels in reepjes, zoals op de foto. Hak de walnoten fijn, en breek de biskwietjes in stukjes. Doe de dadels, walnoten en stukjes biskwie in een beslagkom. Bekleed een springvorm van 24 centimeter met bakpapier aan de onderkant, hierdoor blijft de taart straks niet plakken aan de bodem.

Smelt de boter op een zo laag mogelijk vuurtje, en laat de boter niet bruin worden. Als de boter gesmolten is mag de basterdsuiker erbij. Voeg deze in delen toe en roer constant door met een kleine garde. Zorg ervoor dat het niet aankoekt aan de zijkanten, maar dat het een vloeibare massa blijft.
Neem de pan van het vuur en laat het een paar minuten afkoelen.

Kluts het ei goed los en voeg dit pas toe aan het boter-suiker-mengsel als dit niet meer loeiheet is, anders stolt het ei direct en krijg je stukjes ei in je taart. Giet het er voorzichtig bij en roer constant door. Zet de pan weer op het vuur en blijf roeren tot het helemaal is opgenomen. Voeg ongeveer 2 eetlepels caramelsiroop toe tijdens het roeren, en neem de pan van het vuur. Doe het mengsel bij de dadels en giet het over de walnoten, dadels en biskwie in de beslagkom. Roer alles met een houten lepel tot het een homogene massa is. Stamp eventueel grotere stukjes biskwie nog kleiner met de houten lepel.
Doe het mengsel in de springvorm en druk het met een lepel plat. Zorg ervoor dat alles gelijkmatig verdeeld is. Doe de taart in de koelkast en laat hem volledig afkoelen. Snij de taart los van de zijkant, alvorens je de springvorm los maakt. Bestrooi de taart met kokos alvorens je hem serveert.

Tips:

  • Bezuinig niet op de dadels. Haal van die grote vlezige bij bijvoorbeeld een Turkse winkel. Hoe vleziger, hoe smaakvoller, is mijn ervaring.
  • Ik gebruikte 200 gram biskwietjes, omdat er ‘een rol’ stond. Mijn rol was echter groter dan andere rollen in de supermarkt, en mijn dadeltaart bevatte daardoor meer koekjes dan die van Bagels & Beans. Nu vond ik dat niet erg, ik hou wel van een stevige bite. In het vervolg ga ik echter 150 gram biskwietjes gebruiken, die verhouding lijkt me beter.
  • Gebruik donkerbruine basterdsuiker. Die is heerlijk aromatisch en kruidig, meer dan de lichtbruine. Het zware karakter van de bruine basterdsuiker past goed bij de dadels en biskwietjes.
  • Lekkere caramelsiroop is die van Monin. Ik vond bij een koffie- en theewinkel in Rotterdam een prachtige miniatuurset! Ik drink zelf geen koffie, laat staan met shots er in, maar deze kleine flesjes kan ik allemaal wel gebruiken in mijn baksels. Even overwoog ik nog de caramelsiroop niet te gebruiken in het baksel maar gewoon wat golden syrup van Lyles te gebruiken die ik nog had staan, maar ik ben toch blij dat ik de caramelsiroop heb gekocht. De warme, zoete caramelsmaak maakt de dadeltaart voor mij echt af. Wil je net als ik geen joekel van een fles, overweeg dan ook deze miniatuurset. Ik betaalde er €10,95 voor.
  • Ik maakte de taart zaterdag, en hij is in ieder geval goed gebleven tot maandag. Je kan hem dus van tevoren maken. Sterker nog, als hij langer staat wordt hij lekkerder. Na ongeveer anderhalf uur is de taart, zoals in het originele recept vermeld staat, snijbaar en eetbaar, maar na een nachtje vind ik hem nog lekkerder omdat de biskwietjes dan goed de siroop hebben opgezogen en smaakvoller zijn.
  • Maak je gereedschappen meteen schoon. Door de suikersiroop krijg je snel een plakkerige bende, en het reinigen gaat het makkelijkst als het nog niet uitgehard is.

Print Friendly, PDF & Email

11 Comments on Dadeltaart

  1. Wilma
    July 20, 2012 at 8:19 pm (12 years ago)

    Ziet er heerlijk uit!!!!

    Reply
  2. Caroline Brouwer
    July 20, 2012 at 8:29 pm (12 years ago)

    Leuk dat je er weer terug bent. Deze dadeltaart heb ik pas ook gegeten bij Bagel&Beans en ik was er ook helemaal weg van, wat is dit lekker! Ook serveren ze geweldige cappuccino’s!

    Reply
    • Ellen Brinckman
      December 15, 2015 at 11:40 pm (8 years ago)

      Ik dacht geen dadels te lusten, maar ik was met mijn vriendin bij Bagels en Beans en hebben daar een puntje dadeltaart genomen. Heerlijk. Ik ga bovenstaande taart snel maken. Zou je hem in de vriezer kunnen bewaren? En misscien zou het lekker kunnen zijn om de dadels in de cacaopoeder te rollen? Leek me ook wel lekker, zeker in combinatie met de caramelsaus.
      Groetjes
      Ellen

      Reply
      • Margriet
        December 16, 2015 at 8:46 pm (8 years ago)

        Hoi Ellen!
        Eigenlijk heb ik geen van tweeën geprobeerd, dus ik weet niet of de dadeltaart in de vriezer kan en wat dat dan met de textuur doet, en of cacao er in lekker is. In de vriezer zou ik nog wel durven wagen (desnoods een gedeelte om te testen), maar cacao zou ik niet zo snel toevoegen omdat de dadeltaart al erg rijk van smaak is. 🙂
        Maar als je het gaat proberen hoor ik natuurlijk heel graag je bevindingen, wie weet is het wel de gouden tip voor een nog lekkerdere taart!

        Groetjes,
        Margriet

        Reply
  3. Ilona
    August 26, 2013 at 8:48 pm (11 years ago)

    Bedankt voor de tips! Het originele recept is idd niet heel duidelijk. Ik heb hem afgelopen weekend gemaakt en hij was super gelukt. Mijn oma bleef er maar van snoepen 😉

    Reply
    • Margriet
      August 26, 2013 at 9:25 pm (11 years ago)

      Superleuk om te horen, Ilona, fijn dat het gesmaakt heeft! Het is hier ook nog altijd een favoriet recept. 🙂

      Reply
  4. Karolien
    March 28, 2016 at 9:22 pm (8 years ago)

    Ik heb de taart gemaakt en mijn zoon van 15 en dochter van 17 zijn er dol op. Mijn moeder van 76 zei me dat dit de lekkerste taart is die ze in jaren gegeten heeft. Dat grote compliment wilde ik even delen hier. 🙂 ik heb wel iets minder suiker gebruikt maar hij was nog meer dan zoet genoeg.

    Reply
    • Margriet
      March 28, 2016 at 9:55 pm (8 years ago)

      Wat een leuk compliment Karolien, dank je wel! Fijn dat je moeder er zo van genoten heeft. 🙂

      Reply
  5. E.L. Brinckman-Verharen
    July 7, 2016 at 9:59 am (8 years ago)

    Ik heb de taart in stukken in de vriezer gedaan en het heeft geen invloed op de smaak. Je kan er dan zoveel uithalen als je wilt. Ik zie me geen dadeltaart in een paar dagen tijd opeten.

    Reply
  6. Klaske
    March 13, 2017 at 2:46 pm (7 years ago)

    Dit is echt een super lekker taartje. Er liepen hier allemaal tieners rond toen we gingen proeven en de taart was zo op! Heerlijk toch!
    Ik heb er wel wat minder suiker in gedaan. Zou het ook kunnen met een extra eitje en dan wat minder boter?

    Reply
    • Margriet
      March 14, 2017 at 7:39 am (7 years ago)

      Dag Klaske, leuk om te horen dat de taart in de smaak viel! 🙂
      Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd met een extra ei. De hoeveelheid boter heb je nodig om een goede siroop te krijgen, en het ei zorgt voor extra binding. Wat mij betreft zijn deze verhoudingen goed.
      Mocht je het wel proberen, dan ben ik benieuwd naar je bevindingen.

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *