Sommige zaken kun je maar beter niet vertalen naar het Nederlands. Dan heet Dumbledore ineens ‘Perkamentus’, en Red Velvet Cake wordt ‘rode fluwelen cake’. Bekt geen van beiden erg lekker. Ook ‘brokkelige chocoladerepen’ klinken niet erg aanlokkelijk, dus heb ik de titel die ze hadden in het originele recept uit “The Complete Book Of Chocolate” maar aangehouden.
Maar aanlokkelijk… dat zijn ze. Gedroogde abrikozen, rozijnen en walnoten zorgen in combinatie met de pure chocolade voor een heerlijke zoete snack.

Eerder postte ik al een recept voor arretjescake, een guilty pleasure (ook dat vertaal ik voor het gemak maar niet) die ik mezelf hooguit eens in het half jaar toesta. De hoeveelheid vet die er in gaat schrikt namelijk nogal af. Maar in dit recept is het anders. Er zit wel chocolade in, maar slechts een beetje boter. Nog steeds is het niet iets wat elke week op je menu zou moeten staan, maar het is in ieder geval al een stuk minder vet dan arretjescake. De abrikozen zijn denk ik het lekkerst in dit ‘baksel’, die maken zowel de smaak als de textuur erg interessant. Verdere pluspunten zijn dat er geen rauwe eieren in gaan, je keukenmachine in de kast mag blijven staan, de bereidingstijd lekker kort is, je geen oven nodig hebt, en de repen makkelijk uit te delen zijn.

Ingrediënten:

 • 350 gram pure chocolade
 • 115 gram roomboter
 • 1 blikje gecondenseerde melk (à 400 gram)
 • 225 gram biscuitjes
 • 50 gram rozijnen
 • 115 gram gedroogde abrikozen (zie tips)
 • 50 gram walnoten

Bereidingswijze:

Bekleed een bakblik van 28 x 18 cm met bakpapier (zie tips). Breek de biscuitjes in stukjes van ongeveer 1-2 centimeter. Verkruimel ze niet, zorg dat ze niet te fijn worden. Snij de abrikozen in stukjes en hak de walnoten.
Smelt de chocolade en boter au bain marie en roer dit constant door. Giet de gesmolten chocolade in een mengkom en doe er de gecondenseerde melk bij. Goed doorroeren met een houten lepel tot het romig begint te worden. Doe de biscuitjes, rozijnen, walnoten en abrikozen in het mengsel. Roer dit door tot elk stukje fruit en biscuit is omringd door de romige chocoladesaus.
Doe het mengsel in het bakblik. Zorg dat het ook goed in de hoeken zit en duw waar nodig aan. De bovenkant mag er grillig uitzien. Zet het bakblik in de koelkast tot het gestold is, dit is na ongeveer 3 tot 4 uur het geval, maar een nacht is ook prima. Snij ze vervolgens in stukjes en serveer. Ze zijn enkele dagen in de koelkast houdbaar.

Tips:

 • Mijn bakblik is is 33 x 23 cm. De repen werden daardoor iets lager maar dat maakt niet zoveel uit. Vind je geen bakblik dat precies de gevraagde maat heeft, gebruik er dan gewoon eentje die er in de buurt komt, of verdeel het over 2 kleine bakblikken.
 • Door het bakblik te bekleden met bakpapier, kan je na het opstijven het baksel zo uit de vorm tillen. Je kan je bakpapier eventueel met margarine vastplakken aan het blik, of het op maat knippen.
 • In het originele recept werden gedroogde perziken gebruikt, maar abrikozen vond ik lekkerder.
 • De walnoten die ik gebruikte zijn redelijk zachte noten, dat vond ik erg lekker. Hou je van een stevigere bite, probeer dan eens stukjes hazelnoot of amandel.
 • Ik kocht mijn gedroogde abrikozen bij de Jumbo maar ook de meeste Turkse supermarkten hebben zuidvruchten.
Print Friendly, PDF & Email

2 Comments on Chunky chocolate bars

 1. Pauline
  April 26, 2012 at 2:37 pm (11 years ago)

  wauw wat zien die er lekker uit zeg 🙂

  Reply
 2. Yourtje
  August 24, 2012 at 8:32 am (11 years ago)

  Ik heb ‘m gemaakt met cranberries in plaats van abrikozen. Heerlijk!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *