Vorig jaar vond ik vlak na Pasen de chocoladepaastaart van Karin op haar site. Hij zag er zo feestelijk uit! Maar helaas, Pasen was al voorbij.
Ik zette het recept op mijn altijd groeiende ‘nog-bakken-lijst’ gezet en viste hem er dit jaar wel op tijd uit. Dit is het resultaat. Een enigszins vochtige, maar geweldige taart met een intense chocoladesmaak, luxe advocaatroom en feestelijk versierd met paaseitjes. Het was een beetje eng dat de taart moest instorten, want normaal gesproken wil je dat juist niet, maar doordat het een soufflé-achtige taart is, is het gewoon dat hij na het bakken enigszins instort. En als de bovenkant wat gebarsten is, maakt dat niet uit, je versiert de taart tenslotte rijkelijk.
De taarten die ik bak zijn nooit heel moeilijk, en ook deze taart niet. Simpele ingrediënten, simpele en korte bereidingswijze, wat wil je nog meer?

Ingrediënten:

 • 200 gram pure chocola
 • 100 gram roomboter
 • 6 eieren (M)
 • 125 gram kristalsuiker

Voor de garnering:

 • 250 ml slagroom
 • 4 eetlepels advocaat
 • 200 gram chocoladepaaseitjes (zonder papiertje!)
 • zakje Klop-Fix (optioneel)

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 °C. Beboter en bebloem een springvorm van 22 centimeter (zie tips).  Breek de chocolade in stukjes, snij de boter in blokjes, en smelt deze samen in een pannetje au bain marie. Roer goed door, en haal van het vuur als alles gesmolten is. Laat het chocolademengsel enkele minuten afkoelen.
Splits de eieren en klop in een kom de eiwitten met een snufje zout stijf (zie tips). Klop in een nadere kom de eigelen met de kristalsuiker tot een dik, romig, lichtgeel mengsel.
Klop de gesmolten chocola door het eigeelmengsel. Neem ongeveer 3 eetlepels eiwit en meng dat voorzichtig door het chocolademengsel. Niet kloppen, gebruik liever een houten lepel. Verdeel het overige eiwit in 3 of 4 delen er door heen, en zorg ervoor dat je niet te wild klopt, neem de tijd.
Giet het beslag in de springvorm en bak de taart in 30 tot 40 minuten af. Hij rijst misschien boven de randen uit maar hij zakt later ook weer in. Een satéprikker zal er enigszins vochtig uitkomen, maar dat is normaal. Laat de taart buiten de oven volledig afkoelen voor je de room er op doet.

Klop de slagroom stijf met het zakje Klop-Fix (zie tips). Zoetekauwen zouden de slagroom nog iets zoeter kunnen maken met wat poedersuiker. Meng de advocaat er door. Doe ook dit niet te wild maar zorg voor wat gele strepen door de room in plaats van dat alle room lichtgeel wordt (zie tips). Decoreer de taart met paaseitjes.

Tips:

 • Het recept vraagt om een springvorm van 22 centimeter. Die had ik niet, dus deed ik hem een maatje kleiner: 20 centimeter. Dit werkte uitstekend. Groter (24 centimeter) zou ik niet doen, omdat de taart dan erg plat wordt.
 • Eiwitten klop je het beste op kamertemperatuur. Voor deze taart moeten het geen ‘soft peaks’ zijn maar ‘stiff peaks’, wat inhoudt dat als je de kom ondersteboven houdt, het eiwit blijft zitten.
 • Eiwitten voeg ik altijd in delen toe, hierdoor wordt het mengen makkelijker en blijft het mengsel luchtig.
 • Klop-Fix is optioneel, in principe zakt slagroom niet direct van de taart af als hij stijf is geslagen. Echter, mijn ervaring is dat de Klop-Fix (zeker als je de taart niet binnen een dag nuttigt) de stevigheid van de slagroom aanzienlijk verbetert.
 • Als de slagroom eenmaal op de taart zit, kan je er nog wat advocaat overheen druppelen zodat er nog steeds advocaat te zien is.
Print Friendly, PDF & Email

7 Comments on Chocolade paastaart

 1. Blondie
  April 4, 2012 at 11:10 am (12 years ago)

  Deze taart ziet er echt heerlijk uit, zeker met zo weinig ingrediënten.

  Reply
 2. Evelyn
  April 4, 2012 at 9:21 pm (12 years ago)

  Ik ga m echt maken! super bedankt voor het recept, fijn!

  Reply
  • Margriet
   April 5, 2012 at 10:47 am (12 years ago)

   Leuk om te horen, veel succes! DG vond hem heerlijk zei hij. 🙂

   Reply
 3. Evelyn
  April 5, 2012 at 1:43 pm (12 years ago)

  Als DG het zegt,dan is ie zeker weten lekker! nu hopen dat de mijne ook lukt…morgen aan de slag!:-) kan ik ‘m dan goed houden tot zondag??

  Reply
  • Margriet
   April 5, 2012 at 1:45 pm (12 years ago)

   Ja, hij is tot zondag goed. Wel zou ik zaterdag of zondag pas de room er op doen, dan weet je zeker dat dat niet inzakt.

   Reply
 4. caroline brouwer
  April 6, 2012 at 10:40 pm (12 years ago)

  Je Paastaart ziet er goed uit!
  Fijne Paasdagen, Caroline

  Reply
 5. Cuisine Céline
  April 9, 2012 at 12:43 pm (12 years ago)

  Oh, die ziet er mooi (en lekker) uit!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *