Simpel, lekker, en gemaakt met ingrediënten die meestal wel in huis zijn; dat is boterkoek. En het doet zo denken aan vroeger. Ik eet er nooit zoveel van omdat het aardig machtig is, maar zo nu en dan een klein stukje; heerlijk. Vooral dat lekkere knapperige randje!
Wat ik ook fijn vind aan boterkoek is dat je het snel maakt. Zowel de bereidingstijd als de baktijd is erg kort. Ideaal voor als je wel iets wilt bakken, maar weinig tijd hebt.

Ingrediënten:

 • 185 gram roomboter op kamertemperatuur
 • 145 gram basterdsuiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 1 theelepel vanille-extract
 • snufje zout
 • 1 ei
 • 200 gram bloem
 • scheutje melk (voor de afwerking)

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180° Celsius. Mix in een keukenmachine de roomboter, basterdsuiker, vanillesuiker, vanille-extract, zout en het ei tot een crèmig mengsel waarin alles opgenomen is. Zeef de bloem vervolgens boven de kom en meng nogmaals.
Neem een boterkoekvorm (zie tips), vet deze in en verdeel het mengsel er in. Gebruik de bolle kant van een lepel om het deeg goed te verdelen en glad te strijken.

Maak met een vork een ruitpatroon in het deeg, door strepen te trekken. Veeg de vork af na elke streep. Strijk met een kwastje de melk over de bovenkant van het deeg. Doe dit wel voorzichtig omdat anders het ruitpatroon rommelig wordt. Door de melk krijgt de boterkoek een mooi goudbruin kleurtje. Bak de boterkoek in 20 tot 25 minuten af.

Laat de boterkoek 5 tot 10 minuten afkoelen buiten de oven. Draai daarna het zwengeltje rond, zodat de boterkoek los komt van de bakvorm. Wil je hem uit de vorm halen, wacht dan nog iets langer, zet een bord of plank op de boterkoek en draai hem om. Neem vervolgens nog een bord dat je op de omgekeerde boterkoek plaatst, en draai de boterkoek nogmaals om.

Tips:

 • Boterkoek kan je in een springvorm van 20 tot 24 centimeter bakken, maar het is het makkelijkst om een boterkoekvorm te gebruiken met zwengeltje. Dat draai je rond zodat de boterkoek los is aan de onderkant als je hem verplaatst naar bijvoorbeeld een bord. Ik kocht mijn boterkoekvorm (van het merk Kaiser) bij Blokker voor ongeveer 4 euro.
 • Het gladstrijken van het deeg gaat het beste met een lepel die je met koud water hebt afgespoeld. Dan blijft het deeg niet plakken. Zorg er echter wel voor dat het deeg niet nat wordt.
 • Probeer de boterkoek op een zo plat mogelijk bord te zetten. De boterkoek wordt in een platte vorm gebakken, en is redelijk zacht. Als hij dan op een bord gezet wordt dat niet al te plat is, bestaat de kans dat er scheuren in de boterkoek komen.
 • Als ik geen zin heb om een ruitjespatroon te maken, verdeel ik ook wel eens geschaafde amandelen op de bovenkant. Dit is ook erg lekker en geeft een knapperig effect.
 • Ik ben zelf niet zo’n liefhebber van gember maar er zijn mensen die het heerlijk vinden stukjes gember in het boterkoekdeeg te verdelen.
 • Wil je wel genieten van boterkoek, maar met mate? Snij de boterkoek dan in kleine blokjes en verras er je collega’s, familie of vrienden mee.
Print Friendly, PDF & Email

8 Comments on Boterkoek

 1. Soofjor
  January 11, 2012 at 9:41 am (12 years ago)

  Hmmm.. ziet er goed uit.

  Reply
 2. Nell Nijssen
  January 11, 2012 at 6:34 pm (12 years ago)

  Ik vind boterkoek ook o zo lekker, maar voel me tegelijkertijd zó slecht als ik het eet ;-(

  Reply
 3. Samantha
  January 12, 2012 at 3:24 pm (12 years ago)

  Bedankt voor dit recept!

  Reply
 4. Caroline Brouwer
  January 12, 2012 at 3:37 pm (12 years ago)

  Ik ben ook gek op boterkoek, vooral met gember, maar het is al heel lang gelden dat ik het gemaakt heb. Toch maar weer eens doen.

  Reply
 5. Sylvia
  January 12, 2012 at 10:28 pm (12 years ago)

  Boterkoek blijft heerlijk, m’n oma maakte die vroeger altijd voor ons als we op vakantie gingen 🙂

  Reply
  • Margriet
   January 12, 2012 at 10:36 pm (12 years ago)

   Leuk, jullie reacties!
   Voor mij is het echt een recept van ‘vroeger’, voor er allerlei moderne zaken als cakepops en cupcakes hip werden. Niet dat de nieuwere baksels slecht zijn, zeker niet, maar wat (o)ma maakte wil ik ook niet vergeten. Zeker omdat dit ook zo lekker Hollands is. Mogen we best trots op zijn. 🙂

   En ja, boterkoek is niet bepaald iets waar Sonja Bakker of Dr. Frank blij van wordt. Genieten met mate dus. 🙂

   Reply
 6. naataalie
  April 28, 2012 at 12:05 pm (12 years ago)

  ik heb de boterkoek net gemaakt, 25 gebakken op 180.ik heb er ingeprikt met een sateprikker om te kijken of het goed was, maar het is nog helemaal nat, ook de bovenkant.
  hoe kan dat? moet ik de koek eruit halen en hard laten worden of nog iets langer bakken? ik heb wel op andere sites gelezen dat het 40 min gebakken moet worden.

  Reply
  • Margriet
   April 28, 2012 at 3:24 pm (12 years ago)

   Hoi Naataalie,
   sorry dat ik nu pas reageer, ik was onderweg en was niet in de mogelijkheid om eerder te reageren.
   Een boterkoek moet wel gaar zijn als hij uit de oven komt, hij gaart niet echt na zoals kleine koekjes. Dus als hij nat is, laat hem er dan nog in staan. Mijn oven had aan 25 minuten ongeveer genoeg, maar iedere oven is weer anders.
   Ik zou adviseren om, als een baksel nog niet gaar is na de gestelde tijd in een recept, door te bakken tot het wel gaar lijkt en om de paar minuten even te checken zodat het niet te hard gaat. Hopelijk is alles nog gelukt met je boterkoek!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *