Cakepops en cupcakes mogen een stuk hipper zijn, toch bak ik graag ‘gewone’ rechthoekige cakes. De recepten zijn meestal simpel, na het maken van het beslag heb je er weinig omkijken naar, en het deelt makkelijk uit. Zelf ben ik niet zó’n cakefan, maar vooral mijn moeder en mijn vriend kan ik erg blij maken met een dikke plak zelfgebakken cake.

In het weekend bakte ik uit Nigella Lawson’s boek ‘Hoe word ik een goddelijke huisvrouw?’ een amandelcake met kersen, en die was wonderlijk genoeg in een mum op, al heb ik er zelf maar één plakje van genomen…

Ingrediënten:
 • 200 gram kersen (ik nam ze uit een pot)
 • 250 gram zelfrijzend bakmeel
 • 225 zachtgeroerde gezouten roomboter
 • 175 gram fijne kristalsuiker
 • 3 eieren, losgeklopt (L)
 • 2-3 druppels amandelessence
 • 100 gram gemalen amandelen
 • 6 eetlepels (0,9 dl) melk
 • rechthoekige cakevorm

Bereidingswijze:

Laat de kersen (als je ze uit een pot gebruikt) uitlekken en halveer ze. Verwarm de oven voor op 170° Celsius, gasovenstand 3. Dep de kersen droog, hussel ze door wat bloem en schud de overtollige bloem er af.
Roer de boter en de suiker licht schuimig. Voeg er geleidelijk de losgeklopte eieren en de amandelessence aan toe en spatel er vervolgens de bloem en gemalen amandelen erdoor. Roer de melk erdoor en spatel de kersen door het beslag. Bak de cake 60 tot 70 minuten (zie tips!) of tot een satéprikker er schoon uit komt.
Laat hem in de vorm op een rooster afkoelen en stort hem vervolgens op een bord. Voor 8 tot 10 plakken.

Tips:

 • De in het boek genoemde baktijd kan bijna niet kloppen. Nigella hanteert als baktijd 45 tot 60 minuten, maar in die tijd was hij bij mij verre van gaar. Mijn cake had 70 minuten nodig en ik heb op buitenlandse bakblogs dezelfde ervaringen met deze cake gelezen. Hou dus rekening met een baktijd van meer dan 60 minuten.
 • Vermoedelijk gebruikte Nigella voor haar cake onvliesde gemalen amandelen. Mijn amandelen hadden blijkbaar hun velletjes nog toen ze gemalen werden, want het amandelpoeder was donkerder. Dit heeft invloed op de kleur van de cake (zoals je op de tweede foto kan zien) maar niet op de smaak, de cake was heerlijk.
 • Als je cake al wel bruin is, maar niet gaar, dek deze dan voorzichtig af met aluminiumfolie om een te harde korst tegen te gaan. Gebruik ovenhandschoenen!
Print Friendly, PDF & Email

5 Comments on Amandelcake met kersen

 1. Caroline Brouwer
  February 21, 2012 at 2:32 pm (12 years ago)

  Je cake ziet er super uit, lekker met die amandelen, dat maakt het altijd erg lekker vind ik en apart dat je gezouten roomboter moest gebruiken.

  Reply
  • Margriet
   February 21, 2012 at 7:21 pm (12 years ago)

   Dank je wel!
   Ja, dat vond ik ook apart, normaal gesproken staat dat er niet bij. Ik weet ook niet of het een vertaalfout is of dat het in het Engelse boek ook staat.
   De cake was in ieder geval lekker. 🙂

   Reply
 2. caroline brouwer
  February 23, 2012 at 1:56 pm (12 years ago)

  Hallo Margriet,
  Laatst zag ik op twitter dat je op zoek bent naar pepermunt extract. Nou was ik vanmorgen bij Doc in de Passage in Den haag en daar hadden ze het.
  groeten, Caroline

  Reply
  • Margriet
   February 23, 2012 at 9:32 pm (12 years ago)

   Hoi Caroline,
   wat lief dat je dat even doorgeeft! Bedankt voor de tip. Ik plan snel een bezoekje Den Haag in!
   Enorm bedankt!

   Reply
 3. Lekker en Simpel
  February 24, 2012 at 10:35 am (12 years ago)

  Deze cake ziet er echt heeeerlijk uit! Ik ben gek op kersen!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *