Worteltaart. Voor ik het de eerste keer at (op de Huishoudbeurs notabene), inmiddels járen geleden, had ik mijn bedenkingen. Ik ben geen liefhebber van wortels, dus hoe kan een taart met wortels er in dan lekker zijn?
Maar oh, de worteltaart bleek heerlijk! Ik herinner me dat het van Maître Paul was, je kon gewoon kant en klaar een heerlijke worteltaart kopen in de supermarkt. Echter, zo snel als de worteltaart kwam, verdween ze ook weer. Ineens was de worteltaart uit het assortiment. Sindsdien heb ik enkel nog incidenteel worteltaart bij Starbucks gegeten…

Tot ik vandaag op de website van Miss Lipgloss een recept vond. Ze had dit recept van de Allerhande gebruikt, en met foto’s het bereidings- en bakproces in beeld gebracht. Mijn interesse was direct gewekt. De boterkoek die ik voor vanavond had ingepland werd uitgesteld tot nader order, en ik ben naar de supermarkt gerend om winterpeen en poedersuiker te halen. De rest van de ingrediënten had ik al in huis. Het allerleukste is nog dat de taart nog veel lekkerder is dan de kant en klare van Maître Paul, dus dit recept krijgt een vaste plek in mijn receptenmap!

Voor de volledigheid vermeld ik in deze post nogmaals het recept in plaats van door te verwijzen. Dat scheelt geklik en bovendien heb ik een paar dingetjes iets anders gedaan.

Ingrediënten voor de taart:

 • 1 winterpeen van ca. 200 gram
 • 150 gram kristalsuiker
 • 150 gram boter
 • mespuntje zout
 • 2 eieren
 • 200 gram zelfrijzend bakmeel
 • 1 theelepel kaneel
 • 65 gram walnoten

Ingrediënten voor het glazuur:

 • 100 gram verse roomkaas
 • 50 gram boter
 • 125 gram poedersuiker
 • zakje vanillesuiker

Bereidingswijze cake:

Verwarm de oven voor op 175° Celsius. Maak de winterpeen schoon en rasp deze volledig boven een mengkom. Smelt de boter in een kommetje in de magnetron. Doe de gesmolten boter, de kristalsuiker en de 2 eieren in de mengkom bij de geraspte peen en meng alles met een lepel of garde door elkaar. Voeg de kaneel en het zout toe. Zeef eventueel het bakmeel en voeg het in delen toe. Roer goed tijdens het toevoegen. Snij de walnoten in stukjes en voeg deze tenslotte ook toe aan het beslag. Roer nogmaals goed door.

Vet een springvorm (ca. 24 cm) of een vierkant ovenblik in met boter. Giet het beslag daarin en bak het in 45 minuten. Check vervolgens met een satéprikker of dun mesje of de cake gaar is van binnen (satéprikker of mesje moet er ‘schoon’ uitkomen). Is dit het geval, dan is de cake klaar. Haal uit de oven en laat het goed afkoelen.

Bereidingswijze glazuur:

Roer de roomboter en de roomkaas door elkaar. Dit kan eventueel met een handmixer, ik heb het gewoon met een lepel gedaan. Voeg de poeder- en vanillesuiker toe en roer dit goed door tot je een gladde massa hebt. Als de cake voldoende is afgekoeld kan het glazuur er op gedaan worden met een lepel, spatel of pannenlikker. Zet daarna de worteltaart in de koelkast zodat het glazuur nog wat kan opstijven.

Tips:

 • Ik heb een ronde springvorm van 24 cm gebruikt, omdat het verwijderen van een cake uit een springvorm bijna niet kan mislukken. De taart heb ik gewoon in puntjes gesneden. Als je een vierkant blik gebruikt is het leuk om blokjes te snijden.
 • In het originele recept werden rozijnen gebruikt. Miss Lipgloss liet deze achterwege en ik ook. Ik heb in plaats van rozijnen walnoten toegevoegd, die net een beetje knapperigheid geven aan de taart.
 • Voor foto’s van het bereidingsproces verwijs ik je graag door naar de website van Miss Lipgloss! Zij heeft heldere foto’s gemaakt tijdens het bereiden.
 • Budgettip: In plaats van Monchou gebruikte ik gewone roomkaas van de Lidl (bakje van 200 gram uit het koelvak).
Print Friendly, PDF & Email

5 Comments on Worteltaart

 1. Amy
  May 1, 2012 at 4:46 pm (12 years ago)

  Ik heb de taart gebakken (mijn eerste carrot cake) en was heerlijk! Voor herhaling vatbaar!

  Reply
  • Margriet
   May 3, 2012 at 11:17 pm (12 years ago)

   Leuk om te horen, Amy! 🙂

   Reply
 2. Annefleur en Petra
  November 18, 2012 at 3:12 pm (12 years ago)

  Onze taart is hartstikke dun gebleven 🙁 hoe kan dit?

  Reply
  • Margriet
   November 19, 2012 at 9:25 am (12 years ago)

   Wat vervelend zeg. Bedoel je dat het beslag dun bleef? Dan moet de taart iets langer gebakken worden. Of bedoel je dat de taart zelf niet gerezen is? Een veelgemaakte fout is het verwisselen van bloem en zelfrijzend bakmeel. Aan bloem is geen rijsmiddel toegevoegd, aan zelfrijzend bakmeel wel. Gebruik je bloem, dan wordt de taart inderdaad niet hoog. Voor de worteltaart heb je zelfrijzend bakmeel nodig.
   Of heb je misschien een grotere vorm gebruikt dan 24 centimeter? De taart wordt dan ook wat lager.

   Reply

1Pingbacks & Trackbacks on Worteltaart

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *