Een tijdje terug verkocht de Lidl een wafelijzer van het merk Silvercrest in verschillende varianten. Na enige twijfel koos ik voor het wafelijzer dat recht-toe-recht-aan-wafels maakt, zoals de Brusselse Wafel.
Nu ben ik niet zo’n fan van wafels maar het is wel erg leuk om ze zelf te kunnen bakken. En het is vrij makkelijk, je moet er alleen bij blijven staan (zoals bij het bakken van pannenkoeken of oliebollen).

Er werd bij het wafelijzer een boekje met instructies geleverd en daar stond ook een basisrecept in. Qua ingrediënten klopte dit wel, qua verhoudingen echter helemaal niet. De wafels werden slap en na enig geëxperimenteer kwam ik op verhoudingen die wel goed waren voor dit wafelijzer, en waarvan de wafels stevig en knapperig waren.

Ingrediënten:

 • 700 ml melk
 • 3 zakjes vanillesuiker
 • 600 gram zelfrijzend bakmeel
 • 250 gram roomboter
 • 200 gram suiker
 • 5 eieren

Bereidingswijze:

Zet het wafelijzer aan zodat het warm wordt. Vet de ijzers iets in met boter of een drupje zonnebloemolie. Klop de boter schuimig. Voeg de suiker, vanillesuiker en eieren toe en roer alles door elkaar. Roer het zelfrijzend bakmeel erdoor. Onder voortdurend roeren de melk beetje bij beetje toevoegen. Meng tenslotte alles 2 tot 3 minuten met de handmixer op de hoogste stand door elkaar.
Doe telkens 2 à 3 eetlepels beslag per wafel in het wafelijzer. Zorg er in ieder geval voor dat de ijzers bedekt zijn met beslag. Als de wafel gaar aan het worden is zet hij uit en komt het bovenste gedeelte van het wafelijzer iets omhoog. Dit is normaal. Haal dan eventueel de vergrendeling los om ruimte te geven en stoom te laten ontsnappen, maar pas op, het wafelijzer wordt erg warm.
Laat de wafels afkoelen op een rooster. Leg de wafels niet op elkaar want daar worden ze zacht van.

Tips:

 • Ik hou van kaneel en heb er een flinke snuf kaneel door gedaan. Maar laat dit gerust weg als je daar niet van houdt.
 • Eet je wafels los, met slagroom of een bolletje roomijs.
Print Friendly, PDF & Email

2 Comments on Wafels

 1. Sara (The Veggie Eco-Life)
  October 16, 2011 at 7:02 pm (12 years ago)

  Mmmm wafels, ik maak ze niet zo vaak omdat ik er van blijf eten :p
  Wel vreemd trouwens dat er een recept op staat wat dan niet werkt.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *