Chocoholic? Of heeft de Sint je verwend met teveel chocoladeletters en weet je niet wat je er mee aan moet? Lees dan vooral verder!
Laatst was ik bij Albert Heijn en daar vond ik op de brood-en-koek-afdeling supersized Amerikaanse koekjes met drie soorten chocolade. Ze lachten me toe. Groot, bruin, dik, het type koekjes dat Koekiemonster in vervoering zou brengen. Met zijn tweeën smeekten ze me bijna om in mijn winkelmandje gelegd te worden.
Tot ik de prijs zag. Ik weet niet meer precies wat ze kostten, maar in ieder geval véél meer dan ik voor twee koekjes, hoe groot ze ook zijn, zou betalen. Ik legde ze terug, maar ze bleven in mijn hoofd zitten. Er zaten dus drie soorten chocolade in, puur, melk en wit, en wat doe je verder in koekjes? Boter, suiker, meel… “Dat kan ik prima zelf”, was mijn conclusie. En jij ook!

In mijn boek ‘1 deeg, 100 koekjes’ (ik heb de Duitse versie) vond ik een recept dat leek op wat ik in mijn hoofd had. Dit heb ik als basis gebruikt voor de verhoudingen, en verder heb ik er mijn eigen draai aan gegeven. En naar tevredenheid. Ik vind deze koekjes erg lekker, en ik weet zeker dat ze goedkoper zijn dan de koekjes die je kant en klaar koopt, al heb ik alle ingrediënten niet precies nagerekend. Bovendien kun je met de hieronder beschreven hoeveelheden wel 11 tot 12 koeken maken!

Ingrediënten:

 • 250 gram roomboter op kamertemperatuur
 • 150 gram poedersuiker
 • 1 eigeel
 • 2 theelepels vanille-extract
 • 225 gram bloem
 • 50 gram cacao
 • snufje zout
 • 75 gram witte chocolade, grof gehakt
 • 75 gram melkchocolade, grof gehakt
 • 125 gram pure chocolade, grof gehakt

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 190 ° Celsius. Bekleed je ovenplaat met een vel bakpapier.
Roer de roomboter en poedersuiker met een houten lepel tot ze crèmig zijn. Voeg het snufje zout, eigeel en vanille-extract toe. Zeef het meel en de cacao en voeg dit toe. Neem de stukjes gehakte chocolade en voeg ook dit toe. Roer nogmaals krachtig door met je houten lepel. Gaat dit te lastig, gebruik dan eventueel je handen.
Maak ongeveer 12 ballen van het deeg. Neem er 4 of 5, doe die op de bakplaat, zorg ervoor dat er voldoende ruimte tussen de koeken is, en druk de ballen plat. Niet zo plat als mijn koeken op de foto, want ze lopen uit, maar maak ze in ieder geval vlak.

Bak de koeken in etappes in ongeveer 12-15 minuten per keer af in de oven. Als je ze er uit haalt zien ze er uit alsof ze nog niet gaar zijn, maar dat hoort zo! Ze garen buiten de oven na. En als je ze te lang in de oven laat zitten, worden ze veel te hard.
Laat ze 5-10 minuten op de bakplaat afkoelen, en verplaats ze daarna (voorzichtig!) naar een taartrooster om volledig af te koelen. Gebruik hiervoor bij voorkeur een grote platte spatel, taartschep, of desnoods een kaasschaaf.
De koekjes blijven, als ze in een afgesloten koektrommel zitten, ongeveer 3 dagen goed.

Tips:

 • Wil je gasten iets lekkers voor zetten maar heb je weinig tijd van te voren? Maak het deeg van tevoren. Je kan het prima een paar dagen bewaren in de koelkast. Zorg er dan wel voor dat het deeg op kamertemperatuur is als je het gaat gebruiken, of verleng de baktijd een paar minuten.
 • Gebruik geen handmixer, dit zorgt voor een poedersuikerwolk in je keuken. Gewoon even doorroeren met een houten lepel. Scheelt ook weer afwas!
 • Je kan deze koeken een stevige bite geven door noten toe te voegen. Bijvoorbeeld walnoten of amandelen!
 • Met cacao bedoel ik ook echt cacao. Goede merken zijn Van Houten, Blooker en Droste.
Print Friendly, PDF & Email

4 Comments on Supergrote koekjes met drie soorten chocolade

 1. Marianne
  December 15, 2011 at 2:29 pm (13 years ago)

  Oeeh, deze zien er wel heel lekker uit!
  Hopelijk vind ik dit weekend tijd, dan ga ik ze uit proberen! 😀

  Reply
  • Margriet
   December 15, 2011 at 11:18 pm (13 years ago)

   Wat leuk! Daar krijg je vast geen spijt van. 🙂 Benieuwd hoe je ze vindt!

   Reply
 2. Ellen
  December 15, 2011 at 8:22 pm (13 years ago)

  Buiten het feit dat die er erg lekker uitzien, ben ik ook helemaal jaloers op je bordjes… van Pip Studio toch?

  Reply
  • Margriet
   December 15, 2011 at 11:21 pm (13 years ago)

   Klopt! Het bordje op de tweede foto is een vierkant bordje van Xenos (ooit gekocht omdat ik die erg praktisch vind voor desserts), op de eerste en laatste foto staat inderdaad een Pip Studio-bordje. 🙂 Ben ik helemaal gek op, die vrolijke kleurtjes en motieven zorgen automatisch voor een goed humeur. 🙂

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *