Het was alweer eventjes geleden dat ik voor het laatst risotto maakte, maar toen ik deze post op Zombelina’s Foodblog zag, begon het meteen te kriebelen. Dat zag er zó heerlijk uit dat ik het direct ingepland heb om te maken. Dinsdag was het zover.

PJ beschreef het als volgt op haar site:

Ingrediënten:

 • Kopje risotto rijst (Carnaroli)
 • Ongeveer een liter bouillon (kip, rund of groente)
 • 1 medium gesnipperd uitje
 • Bakje spekjes
 • Handje (diepvries) erwten
 • 1 courgette
 • Bakje champignons
 • Parmezaanse kaas
 • Gehakte peterselie
 • Boter
 • Peper/zout

Bereidingswijze:

“Snij de champignon in schijfjes en de courgette in blokjes. Bak de champignons tot ze gekleurd zijn en de courgette nog wat bite heeft. Breng ondertussen de bouillon aan de kook en laat deze op een zacht vuurtje staan. Haal de champignons en courgette uit de pan, voeg eventueel opnieuw wat boter toe en fruit de ui en spekjes. Laat de spekjes een beetje uitbakken. Voeg de risotto rijst toe en laat een minuutje mee bakken. Voeg nu met een soeplepel een aantal scheppen bouillon toe. Zet het vuur medium hoog, als het vuur te hoog staat vervliegt er te veel vocht en wordt het niet door de rijst opgenomen. Roer regelmatig het vocht door de rijst, wanneer het meeste vocht is opgenomen voeg je weer wat bouillon toe. Als de bouillon op raakt en de rijst nog niet klaar is, voeg dan water (ook aan de kook) toe. De smaak van bouillon wordt anders te geconcentreerd in de rijst. Wanneer je bouillon blokjes gebruikt, gebruik dan maar 1 blokje op een liter anders is de smaak te sterk.

Wanneer de rijst nog een beetje bite heeft, doe je de champigons/courgette erbij en de erwten. Met geraspte Parmezaanse kaas, peterselie en zout en peper breng je de risotto verder op smaak. Stefan gebruikte ongeveer 2 handjes geraspte Parmezaanse kaas. De risotto is klaar wanneer de rijst een lichte bite heeft, maar het niet is alsof je op een stukje krijt bijt. Laat het niet te lang koken, want dan krijg je een papperig geheel. Direct serveren, als het te lang staat wordt het ook te papperig.”

bron: http://food.zombelina.com/risotto/

Het resultaat?

Wow, wat was dit lekker. Toen ik aan het koken was, had ik nog even wat bedenkingen omdat het bij risotto heel belangrijk is dat het niet te gaar is, en niet te rauw. Maar het ging perfect! Ik gebruikte eigen-merk Risotto van de Jumbo omdat ik de andere niet kon vinden, en ik was erg tevreden over het resultaat. Wel heb ik wat meer risotto gebruikt, namelijk 2 Senseo-koppen, zodat ik nog wat over had voor de volgende dag (en omdat mijn vriend en ik beiden grote eters zijn, hihi!). Ik gebruikte groentebouillon, wat erg smakelijk was. De Parmezaanse kaas zorgde ervoor dat het lekker romig en smaakvol werd.
Bij de eerste hap was ik verkocht, en ook mijn vriend was erg enthousiast. Dit gerecht ga ik zeker vaker maken!

Print Friendly, PDF & Email

4 Comments on PJ’s Risotto

 1. PJ
  April 8, 2011 at 2:20 pm (13 years ago)

  Leuk om te lezen! Ben blij dat je het zo lekker vond. De risotto die ik gebruik heb ik ook van de Jumbo vandaan, maar is geen eigen merk.

  Ik was nooit zo dol op Parmezaanse kaas, maar nu ik het wat vaker gebruikt helpt het ook andere smaken naar voren te brengen.

  Reply
 2. Margriet
  April 9, 2011 at 7:56 pm (13 years ago)

  Ja, het was echt super, ontzettend bedankt voor de tip. 🙂
  Parmezaanse kaas vond ik altijd al heerlijk maar ik ben sowieso wel kaas-fan. 🙂

  Reply
 3. Evelyn Prins
  June 7, 2011 at 7:57 pm (13 years ago)

  Ooh Risotto is zoooooo lekker! Als mijn man dat maakt is het net een grote smaakexplosie in je mond! 1 vd lekkerste gerechten ever!!! *TROTS*

  Reply
  • Margriet
   June 7, 2011 at 9:46 pm (13 years ago)

   Ja, heerlijk is het hè? Ik heb bovenstaand recept al meerdere keren gebruikt en het is echt 1 van mijn favoriete gerechten momenteel! Zo heerlijk romig, zout, smaakvol… Ik ben er helemaal gek op.
   Wat doet je man er allemaal in? Ik heb een risotto-tic de laatste tijd en ben ook benieuwd naar andere recepten! 🙂

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *