Wat is er in het koude najaar lekkerder dan een dampende kom soep? Mijn moeder is erg goed in het maken van soep en het is een soort van ‘comfort food’ voor mij geworden. Voel ik me slapjes, moe, verkouden… Na het eten van mama’s soep ben ik een ander mens.
Zelf maak ik helaas lang niet zo vaak soep als ik zou willen. Dat heeft vooral te maken met het feit dat ik alleen woon, en soep het liefst in grote hoeveelheden maak. In mijn eentje krijg ik die pan niet leeg. Maar, soep kan ingevroren worden en dat heb ik dan ook gedaan laatst.
Mijn favoriet is ongetwijfeld tomatensoep, maar ook deze groentesoep vind ik heerlijk!

Ingrediënten:

  • 3 liter bouillon
  • 300 gram rundergehakt
  • zout
  • peper
  • knoflookpoeder
  • paneermeel
  • vermicelli (naar behoefte)
  • 350 gram groenten (bv prei, bloemkool, peen, bladselderij)

Bereidingswijze:

Verwarm 3 liter bouillon, tegen het kookpunt aan. Bouillon kan je zelf maken door runderschenkel te laten trekken, of groenten (prei, uien, wortel). Ik deed het makkelijk en gebruikte bouillonblokjes.
Kruid het gehakt lichtjes met zout, peper, en een snufje knoflookpoeder. Is het erg vochtig gehakt, gebruik dan een klein beetje paneermeel (ongeveer een eetlepel) om het makkelijker te kunnen draaien. Draai er kleine balletjes van ter grootte van een grote knikker.
Doe de gehaktballetjes voorzichtig in de bouillon, en roer vanaf het moment dat de balletjes er in zitten, niet meer in de pan, anders gaan ze misschien stuk. Zorg ervoor dat het water niet hard gaat koken maar dat het borrelt.
Als de balletjes omhoog drijven, zijn ze gaar en mogen de gesneden groente en vermicelli erbij. Ik gebruikte soepgroenten uit de diepvries en nog een extra prei omdat ik dat erg lekker vind. Vermicelli vind ik erg lekker, dus ik doe zeker 2 handenvol in de soep. Laat de groenten en vermicelli nog ongeveer 10 minuten mee pruttelen maar laat het niet snotgaar worden. Voeg eventueel zout, peper, tuinkruiden of Maggi toe. Ik heb er zelf wat gesneden peterselie bij gedaan.

Eet de soep als voorgerecht, of bij de lunch met brood. Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *