Laatst bakte ik een citroencheesecake uit het boek ‘Cheesecake’ van Keda Black. De taart was werkelijk heerlijk, en ook vanwege de eenvoud absoluut een aanrader!

Ingrediënten:

 • 100 gram citroenzandkoekjes
 • 40 gram roomboter
 • 350 gram ricotta
 • 350 gram roomkaas
 • 100 gram suiker
 • 3 eieren
 • geraspte schil van 1 citroen en helft van het sap
 • 150 gram lemon curd
 • lange reepjes dunne schil van 1 citroen voor de garnering

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 °C. Verkruimel de koekjes. Voeg voor de bodem de gesmolten boter toe, verdeel het mengsel over de bodem van de vorm en druk goed aan. Zet 10 à 15 minuten in de oven. Temper de oven tot 140 °C.
Klop de ricotta en de roomkaas 30 seconden zodat het een mooi glad mengsel wordt. Voeg de suiker toe en dan één voor één de eieren, terwijl je blijft kloppen, daarna de rasp en het sap en klop net genoeg om te zorgen dat alle ingrediënten worden opgenomen. Voeg de helft van de lemon curd toe, zonder hem er goed doorheen te mengen.
Schenk in de vorm en zet ongeveer 1 uur in de oven: de vulling moet aan de randen net gestold zijn en in het midden nog een beetje zacht. Laat nog 1 uur in de oven staan, met de deur op een kier.
Laat de cheesecake buiten de oven helemaal afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Verdeel de rest van de lemon curd over de taart en zet koel weg. Garneer de cheesecake met de reepjes citroenschil.

Tips:

 • Lemon curd kan je zelf maken, maar ik gebruik lemon curd van het merk Chivers. Deze is te koop bij Jumbo, AH, AH XL en Super de Boer. Meestal staat lemon curd bij de jam.
 • Citroenzandkoekjes kon ik nergens vinden. Ik heb ze daarom vervangen door Nizza-koekjes van Verkade.
 • Het boek spreekt over een rechthoekige vorm, maar met een ronde springvorm van 22 centimeter gaat het ook.
Print Friendly, PDF & Email

2 Comments on Citroendroom cheesecake

 1. Eileen
  September 21, 2015 at 3:19 pm (9 years ago)

  Hoi Margriet,

  Ik heb deze taart gisteren gemaakt.
  Zandkoekjes met citroensmaak heb ik bij Marks & Spencer gevonden (ik woon in Den Haag waar tot mijn grote vreugde een supermarkt is met allemaal Engelse spulletjes)
  Helaas is de bodem helemaal papperig geworden en bleef bij het aansnijden aan het bakpapier plakken.
  Ik heb hem volgens recept eerst voorgebakken op 180gr.
  Ook was er wat vocht uit de bakvorm gelopen tijdens het bakken.
  Wat denk je dat er fout is gegaan??
  De smaak is wel verder erg lekker.
  Alvast bedankt voor je reactie!
  Groetjes
  Eileen

  Reply
  • Margriet
   September 22, 2015 at 12:19 pm (9 years ago)

   Hoi Eileen,
   Ik heb dit probleem zelf nog nooit gehad met deze cheesecake, dus ik weet niet 100% zeker wat er fout is gegaan. Ik heb echter het vermoeden dat de cake niet gaar was, of dat de kaas die je gebruikte vrij vochtig was. Gebruikte je misschien lightkaas met een lager vetgehalte? Dergelijke roomkazen bevatten meer vocht dan volvette, en dan krijg je andere bakresultaten.
   Mocht je wel gewoon volle roomkaas hebben gebruikt, dan kan het zijn dat de cheesecake niet gaar was, en dat hij iets langer had moeten bakken. Ik laat mijn cheesecakes ook altijd helemaal afkoelen voor ik ze snij, door ze een uurtje of 4 in de koelkast te laten staan. Meestal zijn ze dan stevig genoeg.
   Wat er met de bodem mis ging, durf ik niet te zeggen. Had je wel roomboter gebruikt? Die zou bij het afkoelen van de taart voldoende stevig moeten worden, zodat de bodem goed snijbaar is. Ik heb juist vaak dat de bodem aan de stevige kant is in vergelijking met de vulling. 😉

   Groetjes
   Margriet

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *