In het buitenland vind ik één van de leukste dingen het bezoeken van (super)markten. Eigenlijk is het ongeveer het eerste wat ik doe als ik op vakantie ben. Spulletjes op de hotelkamer zetten, opfrissen, en de omgeving verkennen, water inslaan in de supermarkt in warme landen waar het kraanwater niet drinkbaar is, en dan direct eens kijken wat er nog meer te koop is. Vaak zat heb ik ranzige dingen gekocht. Zo heb ik me eens flink verkeken op Poolse chocolaatjes, die keihard waren en smakeloos. Maar meestal gaat het goed. Ook uit eten gaan in het vakantieland vind ik interessant. Voor mij geen kroketten en friet in het buitenland, maar iets uit het land zelf. Dobostorta, Ćevapčići, Palacsinta, laat maar doorkomen!

Toen mijn vriend me vertelde over een multiculturele supermarkt bij hem in de buurt, was ik dan ook aangenaam verrast. Een supermarkt met buitenlandse producten, een tramritje ver! Dat moesten we uitproberen.

De supermarkt was geweldig. De insteek was vooral Turks, maar ook was er veel spul uit de Balkan te vinden. Het mooiste was denk ik de slagerij. Het rundergehakt dat ik bestelde werd gemalen waar we bij stonden. Kan het verser? Ook de broodafdeling, wat rook het er lekker, en wat waren de broden mooi! De hoeveelheid kruiden was overweldigend, en ook de zuivelafdeling stond bomvol heerlijke, exotische producten.
Het heeft iets spannends. Die pakjes puddingmix waarvan je eigenlijk niet weet wat er in zit. Goed, er zit wel een klein stickertje op met ‘aardbeienpudding’, maar om de rest te kunnen snappen heb je op zijn minst Google Translate nodig of een behulpzame winkelmedewerker, buurman of collega. Ik geniet er echter wel enorm van. Vandaag had ik wel bijna een pakje ‘penssoep’ van Turkse Knorr in mijn wagentje gegooid, maar ik las het stickertje met de beknopte vertaling nog even. Gelukkig maar, penssoep lijkt me niet zo heel geslaagd…

Ook toko’s vind ik leuk, omdat ik niet alleen van de Turkse keuken hou, maar ook van de Aziatische. De leukste Aziatische supermarkten vond ik -aangezien ik helaas nog geen voetstap heb gezet op het hele Aziatische continent- in Keulen en Düsseldorf. Daar werden niet alleen kruiden en boemboe’s verkocht, maar ook énorm veel snoepgoed. Van Hello Kitty Pocky (knalroze! Hoe lief is dat?) tot aardbei-melk-snoepjes. En de thee, de thee! Fantastisch. Of obscure knalgroene limonade waarvan het glazuur van je tanden springt. Heerlijk!

De supermarkt die we vandaag bezochten, was mooi. Producten die ik wel eens zoek voor buitenlandse gerechten zijn nu ineens superdichtbij gekomen, en daar ben ik echt blij om. Bij mijn volgende bezoek aan de supermarkt maak ik echter wel een boodschappenlijstje van tevoren, aangezien ik nu overweldigd was door het aanbod. Er was zóveel te vinden! En ook nog voor weinig geld. Ik kwam thuis met onder andere pasta, corno (puntpaprika), véél kruiden, rundergehakt, en Knorr-mix voor Köfte (daar komt later een review over).

Probeer het ook eens. Haal eens je avondeten bij die buitenlandse supermarkt in plaats van je gewone buurtsuper. Je zult versteld staan van de lage prijzen en het assortiment!

Bron foto’s: http://www.sxc.hu en Google.

Print Friendly, PDF & Email

3 Comments on Buitenlandse (super)markten

 1. Sanne
  May 7, 2011 at 10:43 pm (13 years ago)

  Ik heb echt precies het zelfde! Ik kan echt enorm genieten van zo’n grote Carrefour in Frankrijk, waar de haaien je met glazige oogjes aankijken en waar je gewoon een varkenshoofd kan vinden. Zo fascinerend allemaal! Buitenlandse supermarkten zijn de bom!

  Reply
  • Margriet
   May 8, 2011 at 8:11 pm (13 years ago)

   Leuk dat ik niet de enige ben met die tic! 😀
   In Frankrijk heb ik helaas nog nooit een grote supermarkt bezocht (ik ben enkel wat keren door Frankrijk heen gereden), maar dat klinkt me goed in de oren zeg.
   Gisteren heb ik in Rotterdam nog in de Middellandstraat diverse buitenlandse winkeltjes bezocht en gecondenseerde melk gevonden voor een taart die ik komende week ga maken, en Turkse limonade. Die winkeltjes zijn verslavend! 🙂

   Reply

1Pingbacks & Trackbacks on Buitenlandse (super)markten

 1. […] Gisteren waren mijn man en ik bij zijn grootvader en tante in België. Bij zulke familiebezoeken vind ik het altijd leuk om ook even een Belgische supermarkt te bezoeken omdat daar altijd spulletjes zijn die hier in Nederland minder makkelijk of zelfs niet te vinden zijn. Buitenlandse supermarkten vind ik fantastisch, en daar schreef ik al eerder over. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *