Mijn zus en zwager hebben een dochtertje van bijna 3, en sinds mijn nichtje is geboren kijk ik al uit naar het moment dat we samen de keuken in kunnen gaan. Ik ben de bakster in de familie, en ik zie het dus een beetje als mijn taak om de fakkel door te geven aan het nageslacht. Koekjes bakken, cupcakes versieren, en wie weet uiteindelijk wel een mooie taart met fondant.
Afgelopen maandag was het dan zover, een prima moment om samen voor het eerst kerstkoekjes te gaan bakken, thuis bij mijn ouders.
Omdat mijn nichtje nog klein is en het de eerste keer was, hebben we het bewust makkelijk gehouden en versieringen en glazuur achterwege gelaten. Dat komt wel als ze iets groter is. Het koekjesbak-avontuur was een groot succes en mijn nichtje heeft genoten. Het recept dat ik gebruikte is al een jaren oud Duits basisrecept waarmee je prima kunt variëren.

Ingrediënten:

 • 250 gram bloem
 • 125 gram kristalsuiker
 • 125 gram roomboter of margarine (koud)
 • 1 ei (m)
 • snufje zout
 • naar wens: vanillesuiker, kaneel, of citroenrasp

Bereidingswijze:

Snij de roomboter of margarine in blokjes en kneed deze met de bloem, suiker, het ei, en het zout tot een deeg. Het kan eventueel wel met een mixer of deeghaak, maar dit deeg is soepel genoeg om gewoon je handen te gebruiken. Door de warmte van je handen wordt de boter ook wat zachter en beter opgenomen in het deeg.
Voeg naar wens smaakjes toe. Vanillesuiker werkt goed, maar een halve eetlepel kaneel of citroenrasp zijn ook prima. Wij maakten twee degen, 1 met vanillesuiker, en 1 met kaneel.

Verpak het deeg in wat plasticfolie en laat het een half uur rusten in de koelkast.

Neem het daarna uit de koelkast, kneed het nog even door en verwarm de oven voor op 175° Celsius. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Strooi bloem over je aanrechtblad, rol het deeg daarop uit tot ongeveer 8-10 mm dikte, en steek met koekvormpjes koekjes uit. Kneed de restjes weer bij elkaar en rol opnieuw uit en steek er weer koekjes uit, net zolang tot het deeg op is.

Leg de koekjes op de bakplaat en bak deze in 8-12 minuten af in de oven (zie tips). Laat ze daarna even afkoelen. De koekjes zijn nog ietwat zacht als je ze uit de oven haalt, maar ze garen na buiten de oven. Bak je ze hard in de oven, dan worden ze keihard na afkoelen en dat is niet lekker.

Decoreer de koekjes eventueel met glazuur. Dit is kant en klaar te koop (dr. Oetker), maar je kunt ook met poedersuiker en water zelf glazuur maken. Ook gesmolten chocolade kan je gebruiken om de koekjes te versieren. Eet smakelijk!

Tips:

 • Het hangt een beetje van je oven af hoe lang de koekjes moeten bakken. Mijn oven is doorgaans redelijk snel (max. 10 minuten), die van mijn moeder had 2 minuutjes extra nodig. Bak de koekjes niet te hard.
 • Met dit recept kun je eindeloos variëren door verschillende smaakstoffen of ingrediënten toe te voegen. Ook met glazuur kan je smaak toevoegen, door bijvoorbeeld geen water te gebruiken maar fruitsap.
 • Zorg ervoor dat het kind waarmee je bakt geen al te nieuwe kleren aan heeft, er gaat waarschijnlijk geknoeid worden. Mijn nichtje had een oud truitje aan die vies mocht worden.
 • Kinderschortjes zijn superhandig als je met kinderen de keuken in gaat. Deze zijn bij winkels als Zeeman, H&M en Ikea verkrijgbaar, maar omdat mijn zus goed naaien kan maakte zij zelf een mooi schortje voor mijn nichtje.
 • Wij zetten een stevige stoel tegen het aanrecht, omdat mijn nichtje natuurlijk veel te kort is om bij het aanrecht te kunnen. Een houten stoel met leuningen die niet eenvoudig omvalt is het beste.
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *