Bosch GSN51AW41

Andere baksters kennen het ‘probleem’ misschien wel: Af en toe bak je zoveel (bijvoorbeeld voor een feestje), dat je geen ruimte hebt om je baksels te bewaren. Wij hebben een huishouden van slechts twee personen, en de meeste baksels zijn voor meer dan twee eters. Maar hoe bewaar je die?
Gelukkig zijn veel taarten en cakes in te vriezen. Vooral simpele cakes zoals ik ze graag maak, vriezen uitstekend in, en zijn na ontdooien lekker vers.
Probleem opgelost, zou je denken, maar helaas. Ik heb de afgelopen jaren chronisch ruimtegebrek gehad in mijn vriesvakje. Natuurlijk past er wel een cake in, maar er liggen ook groenten en brood in, en dan is een gemiddeld vriesvakje wel vol. Ik had dus al jaren de wens om ooit een mooie, grote vrieskast aan te schaffen. Eentje met laden, mooi overzichtelijk, waar ik zonder problemen cakes in kwijt kan. Inmiddels is mijn wens vervuld! 🙂

Bosch GSN51AW41

Mijn man stond geheel achter de aankoop van een vrieskast, maar vond wel dat de vrieskast aan een belangrijk criterium moest voldoen; energiezuinigheid. Energiezuinige apparaten zijn duurder in aanschaf, maar betalen zich uiteindelijk uit omdat ze véél minder energie gebruiken. Hij heeft nog een berekening gemaakt waarin hij twee diepvrieskasten vergeleek; uitgaand van een levensduur van minimaal 10 à 15 jaar is een goedkopere diepvrieskast uiteindelijk duurder. Elk jaar dat de diepvrieskast langer mee gaat, wordt hij voordeliger.

Ik gaf mijn man carte blanche om een mooi model vrieskast met laden uit te zoeken online. Hij kwam uit op de Bosch GSN51AW41. Deze voldeed ook aan mijn wensen. Grote apparaten koop ik echter niet zomaar, dus ben ik ook even de recensies over de vrieskast gaan checken online. Die logen er niet om, vrijwel iedereen was erg enthousiast over de vrieskast. Bestellen maar!

Bosch GSN51AW41

De aankoop
Het enige wat me een beetje tegenhield, was de prijs. Die varieerde per webshop van zo’n 665 tot 950 euro. Niet echt een kleine uitgave…
Ik vond via Marktplaats de verkoper ‘Coolblue 2ekans‘ die precies deze vrieskast aanbood. Coolblue blijkt via Marktplaats apparaten aan te bieden die om welke reden dan ook niet helemaal nieuw zijn. Een door de fabrikant gerepareerd apparaat mag niet meer als nieuw verkocht worden, maar kan wel vaak nog jaren mee. Ook apparaten die geretourneerd zijn of tijdens transport zijn beschadigd worden aangeboden, van telefoons tot witgoed.

Omdat ik Coolblue ken als een nette, betrouwbare winkel en ik er goede ervaringen mee had gehad, besloot ik de gok te nemen. Bovendien geeft Coolblue ook op de tweedekansjes twee jaar garantie.

Zo vond ik dus de diepvrieskast die ik wilde, maar dan voor een aanzienlijk lager bedrag (€ 541,- inclusief bezorgen). De reden dat onze diepvrieskast op deze manier werd aangeboden was het feit dat hij tijdens het transport een tik tegen de achterkant heeft gekregen; waardoor er een deukje / krasje op de achterkant gekomen is, in het zachte materiaal dat achterop de vrieskast zit. Het metaal en de elektronica zijn niet geraakt, het verpakkingsmateriaal heeft de grootste klap opgevangen. Het is dat ik wist dat er ‘schade’ op zat, anders was het me nooit opgevallen. Omdat de diepvrieskast met zijn achterkant tegen een muur staat, is het geen enkel probleem wat mij betreft, en verder is de diepvrieskast helemaal als nieuw. Hij is zelfs niet uitgepakt geweest!

Bosch GSN51AW41

Over de vriezer zelf
Hij heeft energieklasse A+++ (dat is het meest zuinige energielabel), 5 laden (waarvan 1 grote, een BigBox) en een totale vriesruimte van 286 liter. Verder heeft hij allerlei technische snufjes als LED verlichting, een super-vriessysteem met invriesautomaat, en naast de 5 laden 1 intensief vriesvak met glazen legplateau en transparante klep. Ook heeft hij beschikking over een No Frost-systeem, waardoor er geen ijs vormt in de vrieskast. Hierdoor hoeft hij dus nooit ontdooid te worden! Ideaal.

De Multi-Airflow en FreshSensor zorgen voor een gelijkmatige verdeling van de lucht in de hele kast, en een constante temperatuur. Verder is de diepvrieskast voorzien van TouchControl-toetsen die de bediening licht en prettig maken.

Bosch GSN51AW41

Ik ben superblij met de diepvrieskast, er is echt een wens in vervulling gegaan. De groenten die we verbouwen in de tuin zal ik grotendeels blancheren en invriezen zodat we er ook in het najaar en de winter plezier van hebben. 🙂
Brood kocht ik vroeger om de 3 dagen ongeveer, maar nu koop ik eens in de 3 weken een heleboel brood vers, om het vervolgens in te vriezen. Dit scheelt me veel tijd.

Waarvoor en hoe ik de vriezer gebruik
Inmiddels is de vriezer gevuld met allerlei lekkers. Brood, groenten, cake, fruit, gehakt en voor mijn man verschillende soorten ijs en sateetjes. Ik heb niet de verwachting dat de vriezer snel vol zal zijn, we zijn immers met zijn tweetjes. Maar om het overzicht te behouden heb ik wel een lijst gemaakt waarop ik bijhoud wat er in ligt, en wanneer het er in is gegaan. Met zo’n grote vriezer verlies je makkelijk het overzicht, denk ik.
In Wunderlist heb ik een lijst gemaakt die mijn man en ik beiden kunnen bewerken. Halen we iets uit de vriezer, of leggen we er iets in, dan werken we dat bij. En stel dat ik me in de supermarkt afvraag hoeveel brood er nog in de vriezer ligt, dan kan ik dat ter plekke op mijn telefoon checken.
Ook heeft elke lade zijn eigen functie: De groenten liggen bij elkaar, er is een speciale ‘zoet’-la (voor cake en ijs), en het gehakt en de sateetjes liggen bij elkaar in de vleeslade. De broden liggen in de BigBox-lade. Zo is het heel makkelijk te zien welk product nog op voorraad is.

Bosch GSN51AW41

Is er dan niks negatiefs te melden over de vriezer?
Verschillende mensen melden dat de deur zwaar is. Ik kan me voorstellen dat dit voor mensen met slechtere gewrichten problematisch kan zijn, dus ik noem het toch maar. De deur is inderdaad niet heel licht, maar we krijgen hem moeiteloos open. Voor ons is dit dus geen probleem.
Ook is er geen ijsdispenser in deze vriezer aanwezig. Ik ben niet zo’n groot verbruiker van ijs (sterker nog; ik verdraag vanwege een darmaandoening ijs heel slecht), maar mensen die graag ijsklontjes gebruiken zullen een ijsdispenser wellicht missen. Wel heeft de vriezer een ijstwister; een apparaat dat je zelf vult met water. De vriezer maakt er dan zelf blokjes van. Semi-automatisch dus, omdat je het reservoir moet bijvullen als het leeg is (in tegenstelling tot een ijsdispenser).
En de maten van de vriezer zijn fors. Met name de diepte is iets waarmee men rekening dient te houden; het is geen kleine kast. Omdat hij zo diep is, zal hij niet in elke keuken passen. Hij steekt een eind verder uit dan een gemiddelde koelkast. Ook dit maakt ons niet uit, de vriezer staat bij ons in een geïsoleerde fietsenschuur waar ruimte genoeg is.

Het mag inmiddels duidelijk zijn, ik ben laaiend enthousiast over onze vrieskast, en kan deze alleen maar aanbevelen! Ook als je geen bakster bent zoals ik, denk ik dat deze vrieskast erg handig is, met name voor grotere gezinnen.

Deze vrieskast is door mij zelf gekocht en betaald, en dit artikel is géén samenwerking met welk bedrijf of merk dan ook. 

Bron foto’s: Bosch Home

Print Friendly, PDF & Email

1 Comment on Gekocht: Bosch diepvrieskast

  1. Marita
    August 23, 2016 at 2:52 pm (7 years ago)

    Oh wat fijn zo’n grote vriezer! Ik moet het helaas doen met een kleine vriezer, 3 lades.
    1 ligt er al vol met brood, en dan blijft er niet veel over! Veel plezier met je aankoop!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *