Met een stamppot maak je mij altijd wel blij, welk seizoen het ook is. Een tijdje terug was de stamppot helemaal hip; RTL4 had in samenwerking met Lidl een heuse stamppotwedstrijd en ook werd er een boek uitgebracht met daarin alleen maar stamppotten, Heel Holland Stampt. Omdat er in mijn woonplaats helaas geen Lidl zit en ik vrij druk was in de periode dat het boek uitkwam, greep ik er naast, nergens was het boek meer te krijgen. Ik had op Marktplaats meer geluk en zodoende mag ik me nu dan ook wel de gelukkige eigenaar van het stampottenboek noemen. Ik ben er erg blij mee en de eerste stamppotten uit het boek zijn ook al gemaakt. Mijn favoriet is de andijvie-stamppot met zalm. Sowieso vind ik andijvie-stamppot heerlijk, door de sla-achtige frisheid kan deze namelijk ook nu het wat warmer wordt heel goed, in tegenstelling tot andere stamppotten die echt winters zijn. Deze houden we er zeker in!
Ingrediënten:
- 1 kilo kruimige aardappels
- 400 gram gesneden andijvie
- zout, peper
- 1 rode puntpaprika
- 200 gram gerookte zalm
- basilicum
- 250 ml Griekse yoghurt (zie tips)
Bereidingswijze:
Schil, was en snij de aardappels. Breng ze in een ruime pan met wat zout aan de kook. Kook ze in ongeveer 20 minuten op niet al te hoog vuur gaar.
Snij de paprika in stukjes, en wok deze gaar. Snij de zalm en basilicum in reepjes.
Giet de aardappels af als ze gaar zijn, laat ze even droog stomen. Pureer ze met een stamper of pureeknijper (zie tips) en voeg de yoghurt toe. Laat de puree warm worden maar roer regelmatig zodat het niet aanbrandt.
Schep de andijvie door de puree, en vervolgens de zalm, basilicum en paprika. Breng de stamppot op smaak met zout en peper. Laat het geheel nog even doorwarmen en serveer direct.
Tips:
- Toen ik het de eerste keer maakte greep ik naast de Griekse yoghurt. Wel had ik een bakje kruidenroomkaas van 200 gram in huis. Dit heb ik er in zijn geheel door gemikt en het zorgde ook voor een héérlijke puree. Ik vind het zelfs nog iets lekkerder en smaakvoller dan de yoghurt. Wel heb je dan nog een klein beetje melk nodig om de puree smeuïger te krijgen.
- Ik ben groot fan van een pureeknijper. Als ik die gebruik heb ik echt nooit klontjes. Ik heb deze van Ikea en gebruik de stamper bijna niet meer.
- Het zoete van de paprika is werkelijk heerlijk in deze stamppot. Het zorgt voor een verrassende twist. Mijn voorkeur heeft dan ook een puntpaprika vanwege de smaak, maar een gewone rode paprika werkt ook prima.
- In het boek wordt nog gezegd dat je hier een eitje bij kan bakken, maar dit vind ik zelf geen must. De stamppot is op zichzelf lekker zat. 🙂
Katinka
May 17, 2015 at 11:10 am (9 years ago)Klinkt als een goede maaltijd. Ik denk alleen dat je de andijvie vergeten bent te noemen bij de ingredienten?
Margriet
May 17, 2015 at 11:26 am (9 years ago)Hoi Katinka, jij hebt beter opgelet dan ik! Dankjewel. Ik heb het er nu bij gezet. 🙂