Yoghurtcake met blauwe bessen (1)

Laatst was ik jarig en mijn collega’s verwachten dan eigenlijk altijd een zelfgemaakt baksel. Ook dit jaar heb ik ze niet teleurgesteld, en bakte ik enkele heerlijke cakes. Deze blauwebessencake bakte ik voor het eerst, en getuige de enkele kruimeltjes die na 10 minuten bleven liggen op de cakeschaal, heeft het mijn collega’s behoorlijk gesmaakt! 🙂 De cake is smeuïg en de blauwe bessen, citroen en yoghurt zorgen voor ontzettend veel frisheid. Perfect geschikt voor een warme zomerdag, maar ook nu de herfst aanbreekt kan de cake nog heel goed! 🙂

Yoghurtcake met blauwe bessen (2)

Ingrediënten:

 • 200 gram zelfrijzend bakmeel
 • 1 eetlepel bloem
 • snufje zout
 • 170 ml volle yoghurt
 • 200 gram witte basterdsuiker
 • 3 eieren (m)
 • 2 theelepels citroenrasp
 • 1 theelepel vanille-extract
 • 100 ml zonnebloemolie
 • 200 gram bosbessen

Yoghurtcake met blauwe bessen (3)

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 175 ° Celsius. Doe in een beslagkom yoghurt, suiker, een snufje zout, eieren, zonnebloemolie, citroenrasp en vanille-extract. Meng dit door elkaar, en zeef vervolgens het zelfrijzend bakmeel er boven en spatel het er doorheen. Meng het niet te lang.

Neem de blauwe bessen en bestuif ze met een eetlepel bloem, in een kommetje. Zorg ervoor dat elke blauwe bes is gecoat met bloem, zo zullen ze straks minder snel naar beneden zakken in de cake.

Spatel de blauwe bessen door het beslag. Doe een bakpapiertje op de bodem van een rechthoekige cakevorm en vet de randen in met boter. Bestuif de wanden met bloem, en schep het beslag voorzichtig in de cakevorm. Bak de cake gaar in ongeveer 60 minuten of tot de cake goudbruin is. Als een satéprikker schoon uit het midden komt, is de cake klaar. Laat de cake minimaal 10 minuten afkoelen in de vorm voor je hem stort, en laat hem vervolgens afkoelen op een taartrooster. Je kunt de cake na het afkoelen nog met siroop en glazuur afmaken, maar de cake is zo smaakvol dat dat eigenlijk niet eens nodig is. Eet smakelijk!

Yoghurtcake met blauwe bessen (4)

Tips:

 • Het recept komt van Laura’s Bakery. Zij deed er ook nog siroop en glazuur op, maar ik heb dit achterwege gelaten. Ook gebruikte ik iets meer bessen en gebruikte ik kleinere eieren.
 • Mijn ervaring is dat zuivel in baksels vaak te vervangen is. Heb je bijvoorbeeld geen yoghurt, maar wel kwark of crème fraîche, dan kan je dat gewoon gebruiken.
Print Friendly, PDF & Email

4 Comments on Yoghurtcake met blauwe bessen

 1. Marlissa
  September 8, 2015 at 9:06 am (8 years ago)

  Komt op het baklijstje! Een leuke voor mijn moedersverjaardag

  Reply
 2. Hester
  September 8, 2015 at 4:47 pm (8 years ago)

  Hij ziet er inderdaad heel erg smeuïg uit, lekker!

  Reply
 3. Margriet
  September 8, 2015 at 7:52 pm (8 years ago)

  Dat klopt dames, deze cake was inderdaad erg smeuïg. Ik denk dat ‘ie daarom erg snel op was! 🙂

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *