Al jaren geleden had ik van slasoep gehoord, maar eerlijk gezegd ging ik niet meteen watertanden van het idee. Gewoon omdat ik niet goed wist wat het inhield. Maar toen ik een foto zag die Mannin op haar Facebook had gepost, veranderde mijn idee van slasoep meteen. Ze postte een foto van een pan met heerlijke groene soep, die qua looks het meest aan broccolisoep deed denken. En laat ik dat nu wel lusten!
Ze maakte de soep om dezelfde reden als ik; doorschietende slakroppen in eigen tuin. Mijn man is namelijk sinds het AH-moestuinpotjes-verhaal erg enthousiast aan de slag gegaan met allerlei gewassen, en het gevolg is dat onze tuin nu vol lekkers staat. Alleen veel meer dan we samen op kunnen. Hoewel we veel weggeven aan vrienden en familie blijft er ook veel over. Omdat ik niets wil weggooien besloot ik net als Mannin enkele slakroppen op te offeren voor een heerlijke soep, en dat was een bijzonder succes!
Slasoep is helemaal niet ingewikkeld. Sla bestaat uit blaadjes, waarom zou je er geen soep van kunnen maken? Met spinazie gaat dat immers ook.
Omdat ik ook nog een courgette in huis had die ik graag wilde gebruiken, heb ik die er ook doorheen gedaan. Zo kon ik mooi wat restjes opmaken. Het gaf de soep extra smaak, maar het is beslist geen must. Het fijne met soep is dat je er in kan doen wat je over hebt. Heb je aan het eind van de week een groene paprika over, een courgette, paksoi of broccoli, doe die er dan lekker bij. Voor de frisse kleur van de soep is het echter wel zo mooi als de groente groen is, ik vrees dat je soep anders een vies kleurtje krijgt. 😉
Mijn slasoep is grotendeels gebaseerd op het recept van Mannin, maar ik heb sommige verhoudingen net wat anders gedaan, en enkele ingrediënten (zoals de courgette en knoflook) zelf toegevoegd.
Ingrediënten:
- 5 kroppen sla (eventueel meer, maar onze kroppen waren flink)
- 2 grote uien (of 4 middelgrote)
- 2 lente-uitjes
- 4 teentjes knoflook
- 1 courgette
- 3 rundvlees- of groentebouillonblokjes
- tuinkruiden (zie tips)
- bloem
- eventueel: spekblokjes
- extra nodig: staafmixer
Bereidingswijze:
Snij de uien en teentjes knoflook in kleine stukjes en fruit deze in een grote soeppan aan. Gebruik hierbij wat olie of een klontje roomboter. Schil ondertussen de courgette en snij ook deze in stukjes. Doe de courgette voor de uitjes beginnen te kleuren in de pan en schep deze om tot het zachter wordt.
Maak de sla goed schoon en snij grote slabladen door midden. Doe ook de slablaadjes en in de soeppan en laat ze iets slinken. Doe er ongeveer een eetlepel bloem bij om het geheel iets te binden.
Giet er 2 liter water overheen, de bouillonblokjes er bij, en breng aan de kook. Hak in de tussentijd de tuinkruiden fijn (zie tips) en doe ook deze in de soep.
In dit stadium ziet de soep er niet heel smakelijk uit maar daar brengt de staafmixer verandering in. De sla krimpt behoorlijk, eerst zat de pan vol maar er blijft door het kokende water weinig van over. Doe de kruiden in de soep en pureer het geheel met een staafmixer. Gebruik eventueel nog wat zout, peper of Maggi om de soep op smaak te brengen.
Bak voor het opdienen wat spekblokjes op en strooi deze er overheen. Eet smakelijk!
Tips:
- De kruiden die ik gebruikte komen ook allemaal uit eigen tuin. Ik had het dus voor het kiezen, wat een luxe! 🙂 Ik gebruikte enkele basilicumblaadjes, veel peterselie, dille, bieslook, tijm en selderij. Gebruik je net als ik kruiden en groenten uit eigen tuin, vergeet deze dan niet goed schoon te maken. Er wil nog wel eens een verdwaald spinnetje of vliegje op zitten. IJskoud water werkt het best, hier houden insecten niet van.
- Om mijn kruiden fijn te krijgen gebruik ik een mezzaluna of halvemaanmes. Hiermee heb je een bosje kruiden zo fijn gesneden! Mijn mezzaluna is van Dille & Kamille.
- Laat de spekjes gerust weg als je geen (varkens)vlees eet. De soep is zonder ook lekker.
- Gebruik eventueel wat kookroom om de soep iets rijker te maken.
- Qua smaak doet slasoep ietwat denken aan spinazie- of broccolisoep. Van de sla proef je niet heel veel meer, maar het is toch fris.
- De soep is heel goed in te vriezen! Schiet jouw sla dus door, dan is dit een goed recept om later in het jaar toch nog van je eigen sla te kunnen genieten. 🙂
- De sla die ik gebruikte is gewone groene kropsla.
Laura - Dagelijkse hap
June 24, 2015 at 8:49 am (8 years ago)Slasoep is een goede ouwe bij ons 😀 Zooooo lekker!!
Hester
June 28, 2015 at 8:39 pm (8 years ago)Oooh, ik ben wel benieuwd hoe dit smaakt! Is het niet heel ‘waterig’ ofzo? In elk geval wel een lekker licht soepje, lijkt me!
Margriet
June 28, 2015 at 8:41 pm (8 years ago)Nee hoor Hester, het is niet waterig. Ik kan me je vraag goed voorstellen, voor ik het at had ik ook geen idee wat ik moest verwachten.
Door de bloem is de soep gebonden, en door de kruiden en courgette heeft het veel smaak. Bovendien is sla uit eigen tuin over het algemeen smaakvoller dan supermarkt-sla. Het deed mij het meest denken aan broccolisoep, in die hoek moet je het zoeken. 🙂