Herfstige perencake (01)

De herfst is begonnen! 🙂 Het is één van mijn favoriete seizoenen. De bomen krijgen prachtige kleuren, de hitte is voorbij, je kunt lekker fietsen of wandelen zonder dat het zweet over je rug loopt, en binnen wordt het weer knus met warme thee of chocolademelk, kaarsjes, en een dekentje op de bank. En lange najaarsavonden zijn perfect om te bakken. Aan de andere kant moet ik wel altijd wennen aan het feit dat het weer korter licht is op een dag, maar goed, laten we ons maar richten op de positieve aspecten van de herfst. 😉

Een wisseling van de seizoenen heeft bij mij ook vrijwel altijd opruimwoede tot gevolg. Ik vond mijn keukenkastjes en voorraadkast rommelig door de aangebroken verpakkingen van bakproducten her en der, en besloot ze dan maar te combineren in een volledig nieuw baksel. Ideaal, want de keukenkastjes zijn nu een stuk leger en ik heb ook nog eens diverse mensen blij gemaakt met deze heerlijke, smeuïge cake. Het combineren van alles was een experiment maar het was echt verrukkelijk, de herfst op een bordje!

Herfstige perencake (02)

Ingrediënten:

 • 230 gram roomboter op kamertemperatuur
 • 4 eieren (m) (zie tips)
 • 230 gram suiker
 • 230 gram zelfrijzend bakmeel
 • 1 theelepel kaneel
 • snufje zout
 • 160 gram amandelspijs
 • 100 gram geschaafde amandelen
 • 3 eetlepels Amaretto (of enkele druppels amandel-extract)
 • 3 rijpe handperen

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 165° Celsius. Weeg voor je verder gaat je eieren af. 4 medium-eieren zouden een gewicht moeten hebben van zo’n 230 gram, maar het kan er ook net iets boven of onder zijn. Gebruik het gewicht van je eieren ook voor je meel, boter en suiker.
Klop de zachte roomboter romig met een keukenmachine, en meng daarna de suiker en amaretto of amandelextract er door heen. Daarna de eieren, één voor één, net zolang tot het geheel is opgenomen.
Meng de kaneel en het zout door het meel en zeef dit boven de kom. Snij de amandelspijs in kleine blokjes en meng deze door het beslag. Als je amandelspijs zelf maakt is het meestal wat zachter, schep het dan gewoon door het beslag.
Schil de peren en snij ze in blokjes, en schep deze samen met de helft van de geschaafde amandelen door het beslag. Roer niet meer met de keukenmixer maar doe dit met een houten lepel zodat de peren geen moes worden.
Vet een langwerpige cakevorm in en bestuif deze met bloem, en gebruik indien gewenst een bakpapiertje om de vorm te bekleden. Schep het beslag in de vorm en strooi de resterende amandeltjes er over heen. Bak de cake af tot hij goudbruin is en een satéprikker er droog uitkomt, dit duurde in mijn geval 80 minuten (zie tips).
Laat de cake na het bakken zeker 10 minuten afkoelen voor je hem stort. Mits bewaard in een trommel of blik, is deze cake nog zeker 4 dagen smeuïg en lekker!

Herfstige perencake (03)

Tips:

 • Ik laat het gewicht van de eieren altijd bepalen hoeveel suiker, boter en meel ik nodig heb. Heb ik 220 gram eieren, dan neem ik van de suiker, boter en meel evenveel. Hou er met een hoger aantal grammen rekening mee dat de cake iets langer nodig heeft in de oven, en met een kleiner aantal iets korter.
 • Geen peren? Vervang ze door lekkere bak-appels, zoals bijvoorbeeld Jonagold of Elstar.
 • Nog wat rozijntjes in je keukenkastje liggen? Een klein handje rozijntjes past prima in deze cake.
 • Ik heb de cake expres op een lagere temperatuur gebakken. Als cake te heet wordt gebakken, worden de randen sneller gaar dan het midden en ontstaat er een scheur in het midden, en dit wilde ik voorkomen. Dit is grotendeels gelukt. 🙂 Omdat de cake ook best wat vochtige ingrediënten bevat (peren, amaretto, spijs) heeft deze cake wat langer nodig dan een gewone cake. Mijn cake deed er ongeveer 80 minuten over. Met veel vochtige ingrediënten kun je het beste de baktemperatuur verlagen, en de baktijd verlengen.
  Pas als een satéprikker droog uit de cake komt is deze klaar. Lijkt de cake daarvóór al teveel te kleuren aan de bovenkant, dek dit dan af met aluminiumfolie en verleng de baktijd met 5 tot 10 minuten per keer.
 • In plaats van kaneel kan je ook koek- of speculaaskruiden toevoegen.
Print Friendly, PDF & Email

2 Comments on Herfstige perencake

 1. Marita
  November 5, 2015 at 10:43 am (8 years ago)

  Een paar weken geleden heb ik ook zo’n soort cake gemaakt, met appel en kruidnoten erbij.
  De smaak was een beetje flauwtjes, dus ik ga die van jou een keer proberen!

  Reply
  • Margriet
   November 6, 2015 at 12:41 pm (8 years ago)

   Zeker doen! Ondanks dat het een restjes-cake was, vonden we hem heerlijk. Het is echt een blijvertje, deze cake.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *