Gepocheerde kweeperen (1)

Het kweeperenseizoen is weer begonnen! 🙂 Ik ben daar erg blij mee want met kweeperen kan je zoveel lekkers maken. De opa en tante van mijn man hebben enkele kweepeerbomen in de tuin en verwennen ons elk jaar opnieuw met een flinke hoeveelheid. 🙂
Voor mijn gevoel is de kweepeer een wat ondergewaardeerde vrucht. Ze zien er knobbelig uit, hebben vaak een grijs donslaagje en zijn rauw niet eetbaar (ik spreek uit ervaring…)
Zo appetijtelijk als bijvoorbeeld een sappige appel of friszoete aardbeien zijn ze dus op het eerste gezicht niet. Maar wie iets verder kijkt en moeite wil doen voor deze vrucht, staat een grote verrassing te wachten. Kweeperen zijn namelijk heel bijzonder van smaak. Goed verwerkt hebben ze een frisse, bloemige, bijna parfumachtig aroma. Maar… dan moet je ze dus wel eerst verwerken. Ik heb maar liefst 3 recepten met kweeperen in de planning staan, die stuk voor stuk bijzonder zijn. Vandaag begin ik met gepocheerde kweeperen!

Het fijne aan dit recept is dat de kweeperen eenmaal gepocheerd nog zeker een week houdbaar zijn, mits goed afgesloten in de koelkast. Je kunt er alle kanten mee op; ‘s ochtends bij het ontbijt door de yoghurt, als dessert bij ijs, door een frisse salade, verwerken in een baksel, of gewoon los. Het recept kost wat tijd, maar is niet moeilijk.

Ingrediënten:

 • 1750 ml water
 • 200 gram kristalsuiker
 • 150 gram honing (zie tips)
 • 1 biologische citroen, in tweeën gesneden
 • 1 vanillestokje, in de lengte doorgesneden
 • 1 kaneelstokje
 • 6 grote kweeperen

Bereidingswijze:

Doe in een grote pan met niet al te dunne bodem het water, de suiker, honing, citroen, kaneel- en vanillestokje. Roer even goed door zodat de suiker en honing al oplossen. Zet de pan op middelhoog vuur.

Terwijl het water opwarmt, moeten de kweeperen verwerkt worden. Was ze, wrijf het grijze dons er af, schil ze, en snij ze in stukken. Verwijder het klokhuis en eventuele ongerechtigheden of harde stukjes.Voor de verwerking is het het mooist als je de kweeperen twee keer over de lengte door de helft snijdt en dan in repen.

Doe de kweepeerreepjes na het snijden zo snel mogelijk in het warme vocht zodat het fruit niet bruin kleurt. Laat de kweeperen minimaal een uur goed sudderen, maar laat ze niet koken. Vis na een uur een stukje uit de pan, test of het zacht genoeg is (dit kun je doen door te prikken met een vork of er simpelweg even op te kauwen) en verleng zo nodig de kooktijd. De kweeperen zijn klaar als ze helemaal zacht zijn geworden en je geen onprettige textuur meer voelt in je mond als je er op kauwt. Afhankelijk van de kweepeersoort duurt het gaar worden korter of langer. Mijne (soort onbekend) hadden zo’n anderhalf uur nodig.

Serveer de kweeperen warm in hun vocht als dessert, of bewaar ze in een luchtdichte container in de koelkast voor verdere verwerking.

Gepocheerde kweeperen (2)

Tips:

 • Dit recept is van David Lebovitz.
 • Omdat de kweepeer van zichzelf al zo’n bijzondere smaak heeft, is het gebruik van veel kruiden niet nodig. Kaneel en vanille gebruik ik altijd, optioneel is nog het gebruik van steranijs. Dit is echter wel vrij sterk dus gebruik er niet te veel van.
 • Ik had niet genoeg honing, en ik had geen zin om snel naar de supermarkt te gaan. Daarom koos ik voor Lyle’s Golden Syrup als vervanging. Een prima keus, zo bleek, de Golden Syrup past qua smaak heel goed. Mocht je niet genoeg honing in huis hebben, dan is het gebruik van stroop dus ook mogelijk. Voor het esthetische aspect is het wel fijn als dit lichte stroop is en geen donkere.
 • Ik wil je niet ontmoedigen, maar het schillen en snijden van kweeperen is een regelrechte rotklus. De vrucht is hard en het snijden gaat dus niet makkelijk. Pas goed op je vingers als je de vrucht te lijf gaat!
 • Hou OverEten.com in de gaten voor een bijzonder lekker baksel uit het Midden Oosten met deze gepocheerde kweeperen! 🙂
Print Friendly, PDF & Email

4 Comments on Gepocheerde kweeperen

 1. Marita
  November 10, 2015 at 9:35 am (9 years ago)

  Ik heb al zo vaak de naam kweeperen gehoord, maar nog nooit in levende lijve gezien!
  Vorig jaar heb ik wel kweeperenthee gekocht bij het Openluchtmuseum in Arnhem en die is erg lekker!

  Reply
  • Margriet
   November 15, 2015 at 1:08 pm (9 years ago)

   Je vindt ze in deze tijd vaak bij boeren of bij de Turkse supermarkt.
   Die kweeperenthee klinkt lekker zeg, daar had ik nog nooit van gehoord!

   Reply
 2. Nell Nijssen
  November 10, 2015 at 9:47 pm (9 years ago)

  Wist je dat ik ook nog nooit iets heb gemaakt van kweeperen. Terwijl ze hier in Zeeland overal verkocht worden. Zijn deze gestoofde peren vergelijkbaar met stoofpeertjes qua smaak?

  Reply
  • Margriet
   November 10, 2015 at 9:53 pm (9 years ago)

   Ja en nee. Er zit weliswaar een perensmaak aan die doet denken aan stoofperen, maar de smaak is nog rijker. Bloemig, fris, en zeker gepocheerd heeft het iets oosters. Het lijkt wat gelaagder en minder vlak dan stoofperen, al kunnen die ook heel lekker zijn. Wat mij betreft een aanrader, ze horen echt bij de herfst vind ik. 🙂

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *